ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ώρα μηδέν για την 3η δόση εμβολίου, χωρίς AstraZeneca- Ποιοι παίρνουν σειρά και πότε

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ώρα μηδέν για την 3η δόση εμβολίου, χωρίς AstraZeneca- Ποιοι παίρνουν σειρά και πότε

Καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές σχετικά με την 3η δόση εμβολιασμού, με σκοπό τη δημιουργία όσο το δυνατόν ισχυρότερου τείχους ανοσίας για να αποκρουστεί η διαφαινόμενη έξαρση.

Μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας ξεκαθαρίζουν πως δε χρειάζεται να περιμένουμε σαν χώρα μονίμως τις οδηγίες του ECDC, αφού παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, φέρνοντας σαν παράδειγμα την εκκίνηση του εμβολιασμού με την 3η δόση σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Έχει ξεκαθαριστεί αρχικά πως η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης δεν υφίσταται οριζόντια για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ενώ μόνο συγκεκριμένα εμβόλια έχουν πάρει την έγκριση για την επόμενη φάση. Για παράδειγμα το Ισραήλ αποφάσισε τη χορήγηση μόνο σε άτομα 30 ετών και άνω, ενώ εγκεκριμένα θεωρούνται τα εμβόλια τύπου mRNA, δηλαδή αυτά της Moderna αλλά και της Pfizer Bio&NTech.

Η κούρσα γίνεται μεταξύ των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων που έχουν σαφέστατα μεγαλύτερη ευαισθησία σε τυχόν μόλυνση αλλά και των νεαρότερων ηλικιών, αφού το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι σαφώς μικρότερο.

Σε ότι αφορά τα εγκεκριμένα εμβόλια αλλά και τυχόν απορίες προκύψουν σχετικά με το γεγονός ότι μόνο τα 2 προαναφερθέντα εμβόλια θεωρούνται ως ιδανικά, σύμφωνα και με κλινικές μελέτες αλλά και τις εξαγγελίες της επιστημονικής κοινότητας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα mix&match.

Δηλαδή άτομα που κατά την πρώτη ή τις πρώτες δύο δόσεις έχουν λάβει διαφορετικό σκεύασμα (π.χ AsraZeneca) δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να εμβολιαστούν με Moderna ή Pfizer. Η χορήγηση πρέπει να εκκινήσει άμεσα, με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Δρα Καραγιάννη να προβαίνει σε νέες σημερινές (Τετάρτη 25/8) δηλώσεις.

Πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρονοτριβή αφού σε περίπτωση που περιμένουμε τις συστάσεις από ΕΜΑ και ECDC και αυτές καθυστερήσουν για αρκετές εβδομάδες, γίνεται ακόμη πιο ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει σωστή και έγκαιρη πρόληψη με την επερχόμενη να δύναται να αποβεί καταστροφική για την επιδημιολογική μας εικόνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top