ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στο Αφγανιστάν - ΗΠΑ: Τρίτη φορά μέσα σε 70 χρόνια που γίνεται επίταξη πολιτικών αεροσκαφών

Χάος στο Αφγανιστάν - ΗΠΑ: Τρίτη φορά μέσα σε 70 χρόνια που γίνεται επίταξη πολιτικών αεροσκαφών

Ο μηχανισμός που επιτρέπει σήμερα στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί αεροπλάνα της γραμμής για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, χρησιμοποιήθηκε μόλις δύο φορές κατά το παρελθόν από το 1951 που δημιουργήθηκε: το 1990-1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου και το 2003 κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ.

Η εφεδρεία αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας (Civil Reserve Air Fleet /CRAF) επιτρέπει στο υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιεί αεροπλάνα ιδιωτικών αερογραμμών όταν δεν επαρκούν οι δυνατότητες του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι «ένα πρόγραμμα συνεργασίας και εθελοντισμού» στο οποίο μετέχουν τα υπουργεία Μεταφορών, Άμυνας και η βιομηχανία αμερικανικών αερομεταφορέων πολιτικής αεροπορίας, «σε μια σύμπραξη που αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας των αεροσκαφών του υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια κρίσης που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια», εξηγεί το υπουργείο Μεταφορών.

Οι αερομεταφορείς υπέγραψαν συμβατικούς διακανονισμούς με την κυβέρνηση. «Σε αντάλλαγμα», «προτιμώνται για την εμπορική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών σε καιρό ειρήνης» για το υπουργείο Άμυνας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα CRAF πρέπει να είναι αμερικανικοί αερομεταφορείς πλήρως πιστοποιημένοι από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA, τις αμερικανικές αεροπορικές αρχές).

Η πρώτη ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1951, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», μεταξύ της 18ης Αυγούστου 1990 και της 24ης Μαΐου 1991.

Αρχικά, τον Αύγουστο του 1990, το Πεντάγωνο είχε ζητήσει 38 αεροπλάνα της γραμμής που ανήκαν σε 16 εταιρίες για τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 1991, ο τότε υπουργός Άμυνας Ντικ Τσέινι ανακοίνωσε την επίταξη πρόσθετων αεροπλάνων για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς υλικού και εξοπλισμού στον Κόλπο.

Συνολικά επιτάχθηκαν 181 αεροπλάνα που ανήκαν σε 20 αεροπορικές εταιρίες.

Η δεύτερη ενεργοποίηση χρονολογείται στις 8 Φεβρουαρίου 2003, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε από 22 αεροπορικές εταιρίες να διαθέσουν 47 αεροπλάνα και 31 φορτηγά αεροσκάφη για τη μεταφορά επιβατών και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η επίταξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ελευθερίας του Ιράκ».

Η νέα «ενεργοποίηση» αυτής της εφεδρείας πολιτικών αεροσκαφών, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, αναμένεται αυτή τη φορά να επιτρέψει «στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στην Καμπούλ», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Συνολικά, 18 αεροπλάνα των εταιριών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines διατίθενται για την απομάκρυνση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εμπορίου δημιούργησαν επίσημα το πρόγραμμα CRAF πριν από σχεδόν 70 χρόνια, με βάση την εμπειρία της αερογέφυρας του Βερολίνου λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν εμπορικά αεροπλάνα είχαν χρησιμοποιηθεί γι' αυτόν το σκοπό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top