Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέα, χαμηλότερα, ανώτατα επίπεδα για το κάδμιο και τον μόλυβδο σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση της παρουσίας καρκινογόνων ουσιών στα τρόφιμα και στο να καταστούν πιο προσιτά τα υγιεινά τρόφιμα κάτι το οποίο πηγάζει από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 30 Αυγούστου για το μέγιστο επίπεδο μολύβδου και από τις 31 Αυγούστου για αυτό του καδμίου.
“Γνωρίζουμε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η σημερινή απόφαση έχει ως στόχο να θέσει τους καταναλωτές στην πρώτη γραμμή κάνοντας τα τρόφιμά μας ασφαλέστερα και υγιέστερα, όπως δεσμευτήκαμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι επίσης ένα περαιτέρω βήμα για την ενίσχυση των ήδη υψηλών προδιαγραφών παγκόσμιας κλάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ και την παροχή ασφαλέστερων, πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων τροφίμων στους καταναλωτές,” δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.
Συγκεκριμένα τα μέγιστα επίπεδα καδμίου, μιας καρκινογόνου περιβαλλοντικής μόλυνσης, που ενδεχομένως περιέχονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι, θα μειωθούν για ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα.
Ορισμένα προϊόντα θα πρέπει επίσης να πληρούν αυτήν την απαίτηση από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου κανονισμού.
Αυτό το μέτρο θα ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων που πωλούνται και καταναλώνονται στην ΕΕ και θα βοηθήσει στην απόσυρση προϊόντων διατροφής με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου από την αγορά.
Επιπλέον, τα μέγιστα επίπεδα μολύβδου σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, θα μειωθούν.
Νέα ανώτατα επίπεδα μολύβδου θα καθοριστούν επίσης για διάφορα τρόφιμα όπως άγρια μανιτάρια, μπαχαρικά και αλάτι.
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν ακολουθούν χρόνια συνεχούς εργασίας της Επιτροπής, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, καθώς και διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις τροφίμων.
Το κάδμιο είναι ένα τοξικό βαρύ μέταλλο που υπάρχει στο περιβάλλον, τόσο φυσικά όσο και ως αποτέλεσμα γεωργικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Η κύρια πηγή έκθεσης καδμίου για μη καπνιστές είναι τα τρόφιμα, το ίδιο ισχύει και για το μόλυβδο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις