ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση Ισλαμικού Κράτους - Ένταση στη Σαουδική Αραβία

Αιματηρή επίθεση Ισλαμικού Κράτους - Ένταση στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία επλήγη από μια αιματηρή επίθεση εναντίον της σιιτικής μειονότητας της χώρας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε για πρώτη φορά το Ισλαμικό Κράτος, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς το Ριάντ ηγείται του αραβικού συνασπισμού κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 21 πιστοί σιίτες σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ένα τέμενος της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας. 

Ο δράστης της επίθεσης είναι ένας Σαουδάραβας, ο Σάλεχ μπιν Αμπντουλράχμαν Σάλεχ αλ Γισάμι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβεβαίωσε τους δεσμούς του με το ΙΚ. 

Κατά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση η τζιχαντιστική οργάνωση είχε επισημάνει ότι δράστης ήταν ο Αμπού Αμερ αλ Νάτζντι.

Η επίθεση, η πιο αιματηρή που σημειώνεται στο βασίλειο μετά το κύμα των επιθέσεων που είχε εξαπολύσει η αλ Κάιντα από το 2003 ως το 2006, προκάλεσε σοκ και οργή στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι διαδογματικές εντάσεις είναι ήδη οξυμένες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στις ομιλίες κάποιων ιερωμένων που είναι εχθρικοί προς τους σιίτες. 

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις συλλήψεις σουνιτών εξτρεμιστών που φέρονται να προετοιμάζουν επιθέσεις «για να υποδαυλίσουν τις διαδογματικές εντάσεις».

Τον Απρίλιο ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν ένα δίκτυο 65 ανθρώπων που συνδέονται με το ΙΚ και επιθυμούσαν να δράσουν, ενώ τον Δεκέμβριο είχαν συλλάβει τρία μέλη του ίδιου δικτύου που κατηγορούνταν ότι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένας Δανό στο Ριάντ. 

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει την ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των βόρειων συνόρων της με το Ιράκ, όπου το ΙΚ έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές, και έχει αναγείρει έναν παχύ φράχτη για να αποτρέψει τη διείσδυση στο εσωτερικό της σε άνδρες και όπλα. 

Την επίθεση στην επαρχία Κουντέιχ καταδίκασαν οι Σαουδάραβες πολιτικοί, οι ισχυροί σουνιτικοί θεσμοί, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο μεγάλος μουφτής, η ανώτατη θρησκευτική αρχή των σουνιτών στη χώρα, αντέδρασε αμέσως καταγγέλλοντας μια "εγκληματική πράξη" που είχε στόχο την εθνική ενότητα. 

Ο Σείχης Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντάλα αλ Σέιχ εκτίμησε ότι η επίθεση διαπράχθηκε τη στιγμή "που το βασίλειο περνά δύσκολες στιγμές στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα νότια σύνορά του" με την Υεμένη. Επίσης κατηγόρησε τους δράστες ότι επιθυμούν να "αποτρέψουν" το Ριάντ από αυτή την αποστολή της αντιμετώπισης των σιιτών ανταρτών Χούτι. 

Το ΙΚ, παρά τη βαθιά του εχθρότητα προς τους σιίτες, καταγγέλλει ότι η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί στην Υεμένη μόνο για να ευχαριστήσει τους Δυτικούς. 

«Ο πόλεμός τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να γίνουν αρεστοί στα αφεντικά τους, μεταξύ των οποίων  οι εβραίοι» και οι Δυτικοί, είχε δηλώσει ο αρχηγός του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε ηχητικό του μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαΐου. 

Στο μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του χωριού αλ Κάντιχ, όπου σημειώθηκε η επίθεση, λίγες ώρες μετά το πλήγμα για να διαμαρτυρηθούν για την ελλιπή προστασία των τόπων λατρείας των σιιτών. 

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης ότι οι Ουαχαμπίτες, η επίσημη εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ στη χώρα, εμπνέει τους σουνίτες αντάρτες και ενθαρρύνει τη μισαλλοδοξία απέναντι στη σιιτική μειονότητα. 

Οι σιίτες, που αποτελούν μειονότητα στη χώρα, είναι συγκεντρωμένοι στην ανατολική Σαουδική Αραβία, μια περιοχή που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, και καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τις εις βάρους τους διακρίσεις. Στην περιοχή αυτή, στο πλαίσιο της Αραβικής κνοιξης το 2011, είχε δημιουργηθεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περίπου 20 άνθρωποι. 

Εξάλλου, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, οι σιίτες της Σαουδικής Αραβίας δεν συμμετέχουν  «στο κύμα σουνιτικού εθνικισμού» που χαιρέτισε την επέμβαση της χώρας στην Υεμένη. Μάλιστα οι ακραίοι σαλαφιστές της Σαουδικής Αραβίας θεωρούν ότι οι Σαουδάραβες σιίτες είναι «η πέμπτη φάλαγγα» των ανταρτών της Υεμένης.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top