Έντονη παρουσιάζεται η ανησυχία στους κύκλους της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας το τελευταίο τετραήμερο αφού οι ημερήσιες ανακοινώσεις των κρουσμάτων από πλευράς Υπουργείου Υγείας φέρεται να έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες.
Όπως παρατηρείται, παρά τη μείωση των ημερήσιων περιστατικών (σε μία πρώτη ανάγνωση) τα νέα που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα μόνο ευχάριστα δε μπορεί να θεωρηθούν. Αυτό διότι ναι μεν παρουσιάζεται μία μείωση στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών, όμως παράλληλα παρουσιάζεται αυξημένο το ποσοστό θετικότητας.
Τι σημαίνει αυτό με απλούστερα λόγια; Ότι δεν υπάρχουν λιγότερα κρούσματα ανάμεσα μας, απλά λιγότερα είναι αυτά που εντοπίζονται και ο λόγος είναι απλός. Η παύση του δωρεάν προγράμματος διενέργειας τεστ αντιγόνου του Υπουργείου Υγείας είχε προκαλέσει -πέραν των σφοδρών αντιδράσεων μερίδας ανεμβολίαστων που θεώρησαν τη δέσμη μέτρων σαν εξαναγκασμό για να εμβολιαστούν καθώς και βαρίδι για την τσέπη- και την ανησυχία μερίδας μελών της συμβουλευτικής ομάδας.
Όπως είχε τονιστεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ το κύμα αντιδράσεων είχε προκαλέσει φόβο στις τάξεις των επιστημόνων αφού θεωρήθηκε πως αρκετοί θα αποφύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εξεταστούν (με τεστ αντιγόνου) είτε λόγω αντίδρασης προς τα αντι-κίνητρα, είτε και λόγω οικονομικού. Στις μόλις πρώτες 3 ημέρες παύσης τους προγράμματος παρατηρείται λοιπόν αρκετά μειωμένη προσέλευση του κόσμου για διενέργεια τεστ ενώ παράλληλα ο βαθμός θετικότητας αυξάνεται.
Γίνεται λοιπόν αυτομάτως αντιληπτό ότι το ενδεχόμενο, ενεργά κρούσματα και φορείς να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στην κοινότητα επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν τεθεί επί τάπητος αφού σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, το μέτρο θα έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
Όλο αυτό το σκηνικό δε μπορεί να προσφέρει μία ξεκάθαρη εικόνα για τους δείκτες και τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τους εμπλεκόμενους να έχουν τονίσει στο παρελθόν πως η ευρείας κλίμακας δειγματοληψία που υπήρχε στο νησί μας -και μάλιστα πολυδιαφημιζόταν ως η κορυφαία στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού- αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα, αφού παρέθετε ανά πάσα στιγμή την εικόνα στην κοινότητα.
Έτσι επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα και αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα ελπίζοντας οι δείκτες να ακολουθήσουν μία πτωτική τάση και η αυστηροποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς, η καθολική χρησιμοποίηση του Safepass αλλά και η επαναλειτουργία του πλάνου εμβολιασμού θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα θωρακίζοντας τη χώρα πριν από την έναρξη του φθινοπώρου.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό και με την ινδική μετάλλαξη να... 'τρίζει τα δόντια της' έχοντας κυριαρχήσει πλήρως στην Ευρώπη τα πράγματα ενόψει Σεπτεμβρίου δε φαίνονται ευοίωνα με την επαναφορά περιοριστικών μέτρων να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις