Μία αστρική δομή γνωστή ως “το Χέρι του Θεού” είναι ένα νεφέλωμα ενέργειας και σωματιδίων που άφησε πίσω μία έκρηξη ενός πάλσαρ, 17.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Διαβήτη.
Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως το φως από αυτή τη σουπερνόβα έφτασε στη Γη πριν από 1.700 χρόνια και είχαμε εδώ και καιρό μία εικόνα της.
Τώρα όμως οι αστρονόμοι υπολόγισαν την κίνηση των υπολειμμάτων της έκρηξης τα οποία συγκρούονται με ένα νέφος αερίων ονόματι RCW 89. Χρησιμοποίησαν τα δεδομένα του Chandra X-ray Observatory από το 2004 έως το 2008 και έπειτα τα συνδύασαν με παρατηρήσεις που έλαβαν μεταξύ 2017 και 2018.
Το ορθογώνιο αποκαλύπτει την κίνηση του ωστικού κύματος της έκρηξης και εντοπίζεται κοντά σε ένα από τα δάχτυλα. Κινείται με 14.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Μερικά κομμάτια κινούνται ακόμα ταχύτερα στα 17.7 εκατομμύρια km/h.
Ενώ οι ταχύτητες αυτές μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικές, πρακτικά δείχνουν μία επιβράδυνση των υπολειμμάτων της σουπερνόβα.
Το άστρο που εξερράγη μάλλον έχασε μέρος ή ολόκληρο το εξωτερικό στρώμα υδρογόνου, δημιουργώντας μία κοιλότητα στην πυκνότητα των αερίων που επιβραδύνθηκε περαιτέρω από τη σύγκρουση με τον RCW 89. Περίπου το 30% των μεγάλων άστρων που καταρρέουν δημιουργούν σουπερνόβα τέτοιου τύπου.
Διαφορετικής ταχύτητας εκτοξευόμενα αντικείμενα έχουν εντοπιστεί και στα υπολείμματα της σουπερνόβα Κασσιόπη Α, 11.000 έτη φωτός μακριά. Ακόμα δεν κατανοούμε την προέλευση της διαφοράς σε καμία από τις δύο σουπερνόβα, αλλά η συλλογή περισσότερων δεδομένων και η μελέτη τέτοιων εκρήξεων σε διαφορετικούς χρόνους, θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις