Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, καθώς και η προώθηση περαιτέρω συνεργιών, βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των τριών χωρών που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν.
«Η σημερινή συνάντηση αντανακλά ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των συνεργΕιών μας, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του. Στο ίδιο πλαίσιο της υψηλής σημασίας που αποδίδεται στις τριμερείς συνεργασίες, ο Πρόεδρος ενέταξε και την απόφαση ίδρυσης μόνιμης Γραμματείας τριμερών μηχανισμών στη Λευκωσία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα για τις παράνομες δηλώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων. Πρόκειται για «μια ανακοίνωση που καταδικάστηκε ισχυρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε στην άμεση άρση της, καθώς και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», είπε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τη «θέση αρχών της Ιορδανίας αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ευθυγραμμισμένης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Στην ίδια κατεύθυνση, ευχαρίστησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ιορδανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να αναπτύξουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο της ασφάλειας», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απαράδεκτες εξελίξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Ιουλίου.
Περαιτέρω, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και γενικότερα τη Μέση Ανατολή. Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των σχέσεων της Ιορδανίας με την ΕΕ, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν εξήρε ως ιδιαίτερα θερμή τη σχέση των τριών χωρών, επισημαίνοντας ότι η πανδημία έδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενα είναι τα έθνη.
«Είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν ζωτικό ρόλο, επιδιώκοντας την περαιτέρω συνεργασία», τόνισε.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα για τον ρόλο που διαδραματίζουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του για αυτή τη στήριξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις