ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση ατόμου 2020: Δυνατότητα έκπτωσης για μείωση ενοικίου λόγω Covid-19

Δήλωση ατόμου 2020: Δυνατότητα έκπτωσης για μείωση ενοικίου λόγω Covid-19

Η δυνατότητα έκπτωσης μετά από μείωση του ενοικίου, λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει ενσωματωθεί στην Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτού και Αυτοεργοδοτούμενου χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2020, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η Δήλωση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνεται αυτόματα η πίστωση του φόρου λόγω της έκπτωσης και να διευκολύνονται περαιτέρω οι φορολογούμενοι».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαρκίδης τόνισε πως «με τους αυτοματισμούς, τις διευκολύνσεις καθώς και του γεγονότος ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι πιο εξοικειωμένοι με το σύστημα, ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης θα είναι λίγος», εξηγώντας περαιτέρω ότι «στις περιπτώσεις ατόμων μόνο με μισθό ο χρόνος συμπλήρωσης δεν υπολογίζουμε να ξεπερνά τα 3-5 λεπτά».

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας για το φορολογικό έτος 2019, υποβλήθηκαν στο σύνολο τους 290.390 Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου. Έγκαιρα, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, υποβλήθηκαν 279.210 Δηλώσεις Ατόμου (250.450 Μισθωτών και 28.760 Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς), ενώ εκπρόθεσμα υποβλήθηκαν 11.180 Δηλώσεις Ατόμου (7.830 Μισθωτών και 3.350 Αυτοεργοδοτούμενων).

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Τμήμα Φορολογίας για την έναρξη της περιόδου υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου 2020 μέσω του συστήματος TaxisNet, με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής τις 30 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Μαρκίδης προέτρεψε τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στην συμπλήρωση και οριστική υποβολή της Δήλωσης τους «το συντομότερο δυνατόν» και τόνισε πως «στόχος του Τμήματος Φορολογίας είναι να επιτευχθεί και φέτος η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Ο κ. Μαρκίδης υπενθύμισε ότι από το φορολογικό έτος 2017 έχει καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ατόμων και χρόνο με το χρόνο, όπως είπε, «η διαδικασία απλοποιείται όλο και περισσότερο με αυτοματισμούς και προ συμπληρωμένα πεδία», ενώ υπογράμμισε πως «με πρόσφατο διάταγμα που εκδόθηκε υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος έχουν και για το φορολογικό έτος 2020 τα άτομα των οποίων το ετήσιο μεικτό ολικό εισόδημα είναι πέραν των €19.500».

Τροποποιήσεις – αυτοματισμοί στη Δήλωση

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το περιεχόμενο της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή "είναι πλέον απλοποιημένη για τους φορολογούμενους» και «λόγω του ότι είναι ο τέταρτος χρόνος όπου η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική θεωρούμε ότι έχουν εξοικειωθεί πλήρως με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Σημείωσε ότι «για όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει πέρσι τη Δήλωση τους ηλεκτρονικά, τα πεδία που χρησιμοποίησαν, εκτός των αριθμητικών πεδίων, θα είναι προ- συμπληρωμένα».

Ως παράδειγμα, επί του προκειμένου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «θα εμφανιστεί ο εργοδότης ενός μισθωτού μαζί με τον ΑΦΤ του εργοδότη και το μόνο που θα χρειαστεί είναι η συμπλήρωση του ποσού του μισθού και τού φόρου που αποκόπηκε».

Επιπλέον, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλοι αυτοματισμοί που διευκολύνουν την υποβολή της Δήλωσης, όπως είναι ο αυτόματος Υπολογισμός Συνόλων, η μεταφορά της πλειοψηφίας των ποσών εισοδημάτων, απαλλαγών, εκπτώσεων και αφαιρέσεων στον Υπολογισμό Φόρου και ο αυτόματος Υπολογισμός Φόρου, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς και εισφοράς ΓεΣΥ (επιστρεπτέος/οφειλόμενος).

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με απαραίτητα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων και στην εισαγωγή πεδίων σχετικών με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Με την εν λόγω διασύνδεση επιτυγχάνεται αυτόματη συμπλήρωση πεδίων σχετικών με τις εισφορές για ΥΚΑ και ΓΕΣΥ, και τον υπολογισμό του ΓεΣΥ στο τελευταίο μέρος της Δήλωσης, χωρίς τη χρήση πιστοποιητικών για Αυτοεργοδοτούμενους και Συνταξιούχους, αποφεύγοντας έτσι καθυστερήσεις στη συμπλήρωση της Δήλωσης», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαρκίδης υπενθύμισε ότι στο πρώτο Μέρος της Δήλωσης δίνεται η ευκαιρία στους φορολογούμενους να ελέγξουν τα στοιχεία επικοινωνίας και να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση τους εάν χρειάζεται.

Καταληκτικές ημερομηνίες

Αναφέροντας ότι με βάση το διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Υπουργό Οικονομικών, η τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των Δηλώσεων Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 για Μισθωτούς και για Αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς θα είναι η 30η Νοεμβρίου 2021, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες, ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που τυχών προκύψει από τον Υπολογισμό του Φόρου».

Υπενθύμισε ότι η καταβολή του πληρωτέου φόρου που τυχόν προκύψει από τη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου γίνεται διαδικτυακά μέσω της Φορολογικής Πύλης (Tax Portal - https://taxportal.mof.gov.cy/) ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής και μέσω της ιστοσελίδας της JCCSmart (https://www.jccsmart.com) «μόνο για εμπρόθεσμες πληρωμές».

Πρόσθεσε ότι για τη Φορολογική Πύλη, ισχύουν οι ίδιοι κωδικοί πρόσβασης που έχει ο φορολογούμενος για την πρόσβαση του στο Σύστημα TAXISNet και σημείωσε ότι «όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές χρειάζονται 1-2 εργάσιμες μέρες για να εμφανιστούν στην Κατάσταση Πληρωμών».

Επιπλέον, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας εξήγησε ότι στη Φορολογική Πύλη, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να καταχωρήσει τις οφειλές που προκύπτουν από Αυτοφορολογία αλλά και να δει τόσο την Κατάσταση Οφειλών όσο και την Κατάσταση Πληρωμών και πρόσθεσε πως «στο κάθε ποσό φόρου που οφείλεται αντιστοιχεί ένας Μοναδικός Αριθμός Πληρωμής τον οποίο μαζί με το ποσό φόρου ο φορολογούμενος καταχωρεί κατά την πληρωμή μέσω internet banking».

Τέλος, ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη κάνει εγγραφή στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς, ενώ νέοι φορολογούμενοι ή/και μη εγγεγραμμένοι στο Σύστημα TAXISnet θα χρειαστούν για την εγγραφή τους τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον Μοναδικό Κωδικό Εγγραφής, τουλάχιστον ένα αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top