Την Τρίτη, 26 Μαΐου, στις 12.30, θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τις νέες προδικαστικές ενστάσεις που ήγειραν συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.
Στη σημερινή διαδικασία, η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου αγόρευσε εναντίον των νέων προδικαστικών ενστάσεων εκφράζοντας τη θέση ότι είναι αβάσιμες και καλώντας το Δικαστήριο «να απορρίψει τις ενστάσεις στο σύνολό τους και να κληθούν οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες».
Συγκεκριμένα στο αίτημα για παραπομπή νομικού ζητήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο όσον αφορά την ενδιάμεση απόφαση του δικαστηρίου να μην απαλλάξει τον Ανδρέα Αρτέμη από τις κατηγορίες, η κ. Ευθυβούλου πρόταξε τη θέση ότι δεν προκύπτει νομικό ερώτημα αλλά «αντίθετα καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο να αντικαταστήσει την κρίση του Κακουργιοδικείου».
Επιχειρηματολόγησε ότι με την ένσταση επιζητείται να τεθεί ενώπιον του Ανωτάτου «ζήτημα πραγματικό και όχι νομικό». Υπενθύμισε επίσης ότι για να τεθεί νομικό ζήτημα ενώπιον του Ανωτάτου θα πρέπει «να παρεισφρύει στη διαδικασία επιβάλλοντας άμεση απάντηση και θα πρέπει να συνυπολογίζεται αν αποτελεί ζήτημα καινοφανές». Ως προς αυτό, διερωτήθηκε ποιο ακριβώς είναι το καινοφανές νομικό ερώτημα που επιβάλλεται να απαντηθεί ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία.
Παράλληλα, αντέκρουσε ενστάσεις για μη αποκάλυψη των ποινικών αδικημάτων που έθεσε ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου λέγοντας ότι τα αδικήματα είναι γενικά και προβλεπόμενα από το νόμο του 116(Ι) του 2005. Πρόκειται όπως ανέφερε για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο νόμος δίνει εξουσία την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καθορίζει, να εξειδικεύει και να διευκρινίζει τα στοιχεία που συνυπολογίζει για αν αποφασίσει κατά πόσο υπήρξε χειραγώγηση της αγοράς.
Η κ. Ευθυβούλου επικαλέστηκε σύγγραμμα διοικητικού δικαίου σύμφωνα με το οποίο η κάλυψη απρόβλεπτων προβλημάτων αναγκάζουν τον νομοθέτη να καταφύγει αφενός στη χρησιμοποίηση γενικών ρητρών ή αόριστων νομικών εννοιών και στην παραχώρηση εξουσίας σε εξειδικευμένο όργανο σε αυτή την περίπτωση την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όσον αφορά ενστάσεις για την πολλαπλότητα του κατηγορητηρίου και την έλλειψη λεπτομερειών εξέφρασε τη θέση ότι στο κατηγορητήριο κατονομάζεται ποιος κατηγορείται, με ποια ιδιότητα, πότε και που διαπράχθηκαν τα αδικήματα και η παράνομη ενέργεια του κάθε κατηγορούμενου. Αυτές οι λεπτομέρειες, είπε, «είναι επαρκείς και αναγκαίες ώστε να αντιληφθούν οι κατηγορούμενοι τι αντιμετωπίζουν».
Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά δηλαδή περίπου στα €400 εκ. σε σχέση με το ποσό των €200 εκατομμυρίων που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους κατηγορούμενους (πλην του Αντρέα Αρτέμη, ο οποίος έχει απαλλαχθεί των κατηγοριών).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις