ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: «Το άνοιγμα του Βαρωσίου στην πραγματικότητα είναι ένα έργο ειρήνης»

Ερντογάν: «Το άνοιγμα του Βαρωσίου στην πραγματικότητα είναι ένα έργο ειρήνης»

Η «νότια Κύπρος» δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και τέτοιο θέμα δεν τίθεται, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας εν πτήση με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Επιστρέφοντας χθες στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και όπως αναφέρεται σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ μια από τις ερωτήσεις αφορούσε το αν βλέπει πιθανότητα η ε/κ πλευρά, ως η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Εάν κάποιος δει την συμφωνία του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό χρειάζεται η θετική ψήφος της Τουρκίας. Για την Ελλάδα το κάνουν. Αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι είχε περιεκτικές συνομιλίες με τον Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Σανέρ και τους «υπουργούς». Αντάλλαξαν, πρόσθεσε, απόψεις για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και «περάσαμε στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του Βαρωσίου», συγχαίροντας τον κ. Τατάρ για την απόφαση που ανακοίνωσε. «Το άνοιγμα του Βαρωσίου στην πραγματικότητα είναι ένα έργο ειρήνης. Έτσι πρέπει να το βλέπεις. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται με διαφάνεια βάσει του διεθνούς δικαίου. Είναι μάταιο το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία, που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς στο νησί, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για μαύρη προπαγάνδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκοκυπριακές αρχές σε αυτόν τον δρόμο που έχει σχεδιαστεί για την εξάλειψη της ομηρίας» είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι μόνο η τ/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθεια για την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. «Ο νότος δεν έχει τέτοιο ντέρτι» δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δυστυχώς, η Ελλάδα ως εγγυήτρια χώρα δεν έχει τέτοιο ντέρτι. Ούτε και η Αγγλία, ως εγγυητική χώρα, έχει τέτοιο ντέρτι. Κι αν δούμε τις ξένες χώρες, ειδικότερα τις ΗΠΑ, ούτε κι αυτοί έχουν τέτοιο ντέρτι. Ορίστε, θα πάρουν την ομιλία μας σήμερα (χθες) και αμέσως ο Μητσοτάκης όπου έχει εχθρούς της Τουρκίας θα τους μαζέψει σε σύσκεψη. Όποιος θέλει ας κάνει ό,τι θέλει όπου θέλει, εμείς θα σταθούμε ίσια απέναντί τους».

Επανέλαβε δε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο «ήρθε ή ώρα να γίνουν μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κοινοτήτων. Και γι αυτό εμείς είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν τρίτους ανάμεσά μας και ούτε θα αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Το είπαμε και στους Άγγλους».

Σχόλια στην Τουρκία για την επίσκεψη Ερντογάν

Σύμφωνα με το ΓΤΠ,ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπτουλκαντίρ Σελβί ο οποίος συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο στην επίσκεψη του στα κατεχόμενα γράφει σήμερα ότι ο Έρντογαν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην Κύπρο, ενώ καθόρισε την ίδια στιγμή, ένα οδικό χάρτη για μια νέα διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Έρντογαν «να μην περιμένει κανείς από μας πλέον ότι θα κάνουμε πίσω. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε σε μοντέλα λύσης που αποδείχθηκαν να είναι άκυρα», ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι δεν έχει τίποτε άλλο να πει ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού με τις δηλώσεις του αυτές έχει καταστήσει ξεκάθαρο ποιες είναι οι αντιλήψεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Πλέον έχει ξεκαθαρίσει η οποιαδήποτε σύγχυση υπήρχε. Βήμα βήμα οδεύουν καθ' οδόν για τον τουρκικό κράτος της Κύπρου. Από ό,τι βλέπω ο Έρντογαν έχει κλειδώσει αυτό το στόχο. Κάθε φορά κτίζει και ένα νέο τούβλο. Και οι Κύπριοι σταματούν πλέον να είναι συγχυσμένοι και είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι θα επικεντρωθούν στη λύση. Πιστεύουν ότι αυτά που πιστεύει ο Έρντογαν μπορούν να πετύχουν».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το Βαρώσι έγραψε: «Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι κάθε φορά θα γίνεται και ένα νέο βήμα. Κάθε φορά θα ανοίγει και μια περιοχή. Και θα έρθει η μέρα που θα ανοίξει εξολοκλήρου το κλειστό Βαρώσι και θα γίνει η ανακήρυξη του τουρκικού κράτους της Κύπρου. Αυτό που είναι σημαντικό θα είναι ο χρόνος που θα γίνει αυτό. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι πολύ χρονοβόρα. Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, αλλά εγώ επαναλαμβάνω την ερώτηση του. ‘Αυτό θα γίνει πριν η μετά τις εκλογές του 2023’».

Στην αντιπολιτευτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 άρθρο του Φικρέτ Μπιλά αναφέρει ότι μετά τις εξαγγελίες, τα σενάρια και τις προσδοκίες για την φύση των χαρμόσυνων νέων που επρόκειτο να εξαγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, η ανακοίνωση του προκάλεσε απογοήτευση αφού τα χαρμόσυνα νέα που εξάγγειλε αφορούσαν την οικοδόμηση νέου κτιρίου που θα στεγάσει την «βουλή». Γράφει επίσης ότι επικρίθηκαν οι χαρακτηρισμοί του Ερντογάν που αναφέρθηκε σε «παραγκούπολη» όσον αφορά το νυν κτίριο της «προεδρίας».

Σύμφωνα με τον Μπιλά, το ΑΚΡ στάθηκε απέναντι στον Ραούφ Ντενκτάς και τον άφησε μόνο του, ενώ άσκησε και μεγάλη πίεση για να γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν. «Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση του AKP υπερασπίζεται τις απόψεις του αείμνηστου Ραούφ Ντενκτάς. Η κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στη γραμμή του Ντενκτάς όταν η δική της πολιτική δεν είχε αποτελέσματα, αναστάτωσε μόνο τον Ντενκτάς στην τελευταία περίοδο της ζωής του».

Αναφέρει επίσης ότι όσο η Τουρκία είναι εγγύηση για την «τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, τόσο κι αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την Τουρκία. «Η ασφάλεια της τδβκ είναι η ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να ξεχαστεί», έγραψε ο Μπιλά.

Αντιδράσεις και στα κατεχόμενα

Ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, σχολιάζοντας στα ΜΚΔ την επίσκεψη Έρντογαν και την «καλή είδηση» έγραψε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση του ψευδοκράτους στο προεδρικό σύστημα.

«Τις τελευταίες 48 ώρες είδαμε να τίθενται επί τάπητος παλιές και νέες θέσεις. Τα συγκροτήματα κτιρίων, τα προεδρικά και οι κήποι έχουν φανερώσει δυστυχώς ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια οντότητα εδώ. Η άποψη μου είναι ότι με το νέο σύμπλεγμα κτιρίων εδώ, προετοιμάζεται η υποδομή για το προεδρικό σύστημα. Φυσικά, το άσχημο της υπόθεσης αυτής είναι ότι είναι ένα εγγυημένο σύστημα!».

Φυσικά μπορεί να θέλετε το καλύτερο για τους Τουρκοκύπριους, όμως, οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν τιμή για αυτά που κερδίζουν με τον ιδρώτα τους και όχι με την υποταγή και τα κτήρια τους που τους αντιπροσωπεύουν, πρόσθεσε ο κ. Χαρμαντζί εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να αρθεί το συντομότερο η αβεβαιότητα για το μέλλον της κοινότητας μας, κατέληξε.

Σε κλίμα οικονομικής κρίσης, η «χώρα» έχει πολύ περισσότερες ανάγκες από ένα νέο «προεδρικό» και μια νέα «βουλή», έγραψε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δική του ανάρτηση λέγοντας πως αυτά δεν είναι προτεραιότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σήμερα απεβίωσε ο 43χρονος με γρίπη Α - Άλλα πέντε άτομα νοσηλεύονται

• Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του αδικοχαμένου αστυνομικού στη Λάρνακα - « Μην μου στερήσεις...»

• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη

• Πένθος στην Αστυνομία για τον θάνατο του Σωτήρη Κωνσταντίνου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία του 48χρονου

• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό



Περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στο επίκεντρο του τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Χέρτζονγκ - Δείτε βίντεο

Περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στο επίκεντρο του τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Χέρτζονγκ - Δείτε βίντεο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κο Isaac Herzog. Τη συνάντηση απασχόλησαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top