Την πορεία του φαινομένου των απανωτών σεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας παρακολουθούν οι σεισμολόγοι μετά και την σημερινή σεισμική δόνηση των 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Θήβα η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός - ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική - σημειώθηκε στην περιοχή της Θήβας στις 8.05. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για σεισμική δόνηση 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θήβας.
Μετά την σεισμική δόνηση, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ο σεισμός συνδυάζεται με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα».
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως το φαινόμενο παρακολουθείται και πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειωθεί ένας ακόμη σεισμός 4,2 Ρίχτερ ενώ έχουν ακολουθήσει περισσότερες από 270 πολύ μικρές επιφανειακές δονήσεις.
«Η δραστηριότητα όπως δείχνει το ιστόγραμμα έχει φθίνουσα πορεία στη παραγωγή σεισμών μεχρι στιγμής και την παρακολουθούμε ενόργανα με επιπλέον σταθμούς που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή λόγω του βεβαρημένου σεισμικού ιστορικού της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας μπορεί να διαρκέσει και κάποιες εβδομάδες ακόμη.
«Ο σημερινός σεισμός με μέγεθος 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο όπου έχουμε καταγράψει και τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις. Βλέπουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά από πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η έκταση στην οποία εκδηλώνονται αυτοί οι σεισμοί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα με τα επίκεντρα να είναι πολύ κοντά στην πόλη της Θήβας. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε μια σμηνοσειρά όπου οι σεισμικές ακολουθίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαρκούν για αρκετό διάστημα με μεγέθη μικρά και μεσαία. Συμβαίνουν συνήθως σε διακλαδώσεις μεγάλων ρηγμάτων ή σε ηφαιστειακές περιοχές πράγμα όμως που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Θήβας. Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει για κάποιες εβδομάδες ακόμη».
Από τις 10 Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στη Θήβα, ανέφερε στο protothema.gr: «Και αυτός ο σεισμός εντάσσεται στη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών. Μπορεί η διάρκεια του φαινομένου να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση των Ψαχνών όπου είχαμε τέτοιο φαινόμενο για ενάμιση χρόνο. Βέβαια κάθε σεισμική δραστηριότητα δεν είναι ίδια παντού. Πάντως ο σημερινός σεισμός εντάσσεται στην σεισμική δραστηριότητα που έχουμε εδώ και δέκα περίπου ημέρες, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο και έχουμε τέτοιες σεισμικές εξάρσεις που κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις