H πιο κοινή μορφή διακυβέρνησης μέχρι τον 20ο αιώνα, η μοναρχία συνεχίζει να υφίσταται σήμερα με το αλλοτινό της κύρος μόνο για κάποια κράτη στον κόσμο.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιοι από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της έμειναν στο θρόνο για δεκάδες χρόνια, όπως και οι πέντε βασιλείς που ακολουθούν παρακάτω, οι οποίοι έχουν εκτίσει την πιο μακροχρόνια θητεία. Ανάμεσα σε αυτούς, φυσικά, και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Σομπούζα Β’- 82 χρόνια
Τον Δεκέμβριο του 1899 ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης (σήμερα γνωστή ως Εσουατίνι), στη Νότια Αφρική, Ngwane V, πέθανε σε ηλικία 23 ετών. Τον διαδέχθηκε ο 4 μηνών γιος του, ο οποίος έλαβε το βασιλικό όνομα Sobhuza II και θα συνέχιζε να βασιλεύει μέχρι το θάνατό του τον Αύγουστο του 1982, παραμένοντας στο θρόνο για 82 χρόνια και κάνοντάς τον το μακροβιότερο μονάρχη, μέχρι στιγμής.
Λουδοβίκος ΙΔ’- 72 χρόνια
Ο γιος του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας και της Άννας της Αυστρίας, Λουδοβίκος ΙΔ’ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1638, ενώ και αυτός σε πολύ μικρή ηλικία ανέλαβε το θρόνο, καθώς ήταν μόλις 4 ετών όταν στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας το Μάιο του 1643. Το αγόρι που πολύ αργότερα έγινε γνωστό ως ο Βασιλιάς του Ήλιου έφυγε από το Παρίσι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου, μετέτρεψε τις Βερσαλλίες σε ένα θαυμαστό παλάτι, ξεκίνησε αρκετούς πολέμους και λάτρεψε τις τέχνες. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1715 και στο θρόνο τον διαδέχθηκε ο εγγονός του, Λουδοβίκος ΙΕ’.
Ιωάννης Β’- 70 χρόνια
Γεννημένος το 1840, ο Ιωάννης Β’, πρίγκιπας του Λιχτενστάιν, κυβέρνησε από το 1858 μέχρι το θάνατό του το 1929. Ήταν προστάτης των τεχνών και της επιστήμης, αλλά σε αντίθεση με πολλούς άλλους ηγέτες, δεν ήταν ιδιαιτέρως κοινωνικός. Κατά την 70χρονη διάρκεια της βασιλείας του απέφυγε σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές εκδηλώσεις και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Όταν πέθανε μετά από 70 χρόνια και 91 ημέρες στο θρόνο, τον διαδέχθηκε ο αδερφός του.
Μπουμιμπόλ Αντουνιαντέτ- 70 χρόνια
Αν και δεν στέφθηκε επίσημα βασιλιάς μέχρι το 1950, ο Βασιλιάς Μπουμιμπόλ έγινε ο ένατος βασιλιάς στη δυναστεία Τσάκρι της Ταϊλάνδης το 1946 μετά το θάνατο του αδελφού του, Ανάντα Μαχίντολ. Βασίλεψε μέχρι το θάνατό του το 2016 σε ηλικία 88 ετών, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο βασιλιά της Ταϊλάνδης.
Ελισάβετ Β’- 69 μέχρι σήμερα
Η συνεχιζόμενη βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β -που ανέλαβε το θρόνο το 1952- έχει δει μέχρι στιγμής 14 Βρετανούς πρωθυπουργούς, 14 προέδρους των ΗΠΑ και 10 σοβιετικούς και Ρώσους ηγέτες. Όταν προσπέρασε τη γιαγιά της, τη βασίλισσα Βικτώρια, ως τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είπε ότι το συγκεκριμένο ορόσημο δεν ήταν «ένα από τα οποία πάντα φιλοδοξούσα», προσθέτοντας, «Αναπόφευκτα, μια μακρά ζωή μπορεί να περάσει πολλά ορόσημα. Η δική μου δεν αποτελεί εξαίρεση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Έσβησε» 43χρονος: Πρώτος θάνατος από Γρίπη Α για φέτος στην Κύπρο
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις