Η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε σήμερα σε ειδική συνεδρία της ολομέλειας του σώματος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια κυριάρχησε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της ενώπιον του σώματος, είπε πως η απόδοση τιμής σε όσους εκουσίως υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας αποτελεί διαχρονικό χρέος, αλλά και υπόμνηση της μεγάλης ευθύνης που φέρουμε για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε πως η γνώση της ιστορίας και η άντληση διδαγμάτων θα στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση τους παλαιότερους και θα καθοδηγήσουν τους νεότερους στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ώστε μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να επιτύχουμε εκείνη τη βιώσιμη λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων», είπε η κ. Δημητρίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρόσφατη παράνομη απόφαση του τουρκικού καθεστώτος για διάνοιξη μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί την απαρχή του εποικισμού της πόλης, καλούμε κάθε δημοκρατικό κράτος που σέβεται και τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου να καταδικάσει απερίφραστα τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας, που φέρνουν την Κύπρο ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στη διχοτόμηση, τη μοναδική διχοτομημένη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ως Κοινοβούλιο δηλώνουμε τη βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε στη δική του ομιλία είπε πως επιβάλλεται η κοινή προσπάθεια όλων για αποτροπή νέων τετελεσμένων που θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και που θα δημιουργούν ταυτόχρονα ανυπέρβλητες δυσκολίες στη συνολική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού. «Γι’ αυτό, το μήνυμά μας, είναι ξεκάθαρο: Είμαστε εδώ, ενωμένοι, παρόντες και παρούσες, για να κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για να συζητήσουμε, να πείσουμε, να εργαστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας», είπε και τόνισε πως κάτω από το βάρος των απειλών κι απαράδεκτων και καταδικαστέων δηλώσεων που έρχονται από την Άγκυρα, δε λυγίζουμε αλλά δίνουμε τη μάχη με όσα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον στόχο, ο οποίος, τόσο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση, είναι η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη του διαλόγου με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού, με άξονα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
«Γι’ αυτό και σήμερα εκ νέου στέλνουμε το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για έναν έντιμο συμβιβασμό. Για μια νέα, αισιόδοξη αρχή στην οποία όλες και όλοι θα έχουν θέση στην ευημερούσα πατρίδα μας», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει και εκείνοι να κατανοήσουν πως τα όσα πράττει η Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον τους.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, είπε, μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι όντως όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμη και η Τουρκία όσο ποτέ άλλοτε προκλητική. Τόνισε πως, σε αναμονή της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο ανήμερα της επετείου της εισβολής και τις πληροφορίες να εντείνονται για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, επιβάλλεται να προβληματιστούμε για το τι κάνουμε.
Σημείωσε πως αν και επιβεβλημένο, δεν αρκεί να αντιδρούμε, να κινητοποιούμαστε, να κάνουμε διαβήματα, να απαιτούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από τη διεθνή κοινότητα για να τερματιστούν οι τουρκικές παρανομίες στην Αμμόχωστο και όχι μόνο. «Ποτέ δεν ήταν αρκετό να περιοριζόμαστε στις καταγγελίες. Η λύση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την αντίδραση ούτε και με το να λέμε τι δεν θέλουμε. Οφείλουμε να λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε και όχι να μασούμε τα λόγια μας. Η λύση πάντοτε είχε ανάγκη πρωτοβουλιών για να σπρώξουμε τα πράγματα προς τα μπροστά. Ούτε και σ’ αυτό είχαμε συνέπεια και συνέχεια ως ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο ρόλος της δικής μας πλευράς είναι να εξαντλεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κάθε δυνατότητα, να αξιοποιεί κάθε εργαλείο και κάθε συγκυρία για να δημιουργεί δυναμική και να σπρώχνει προς τη λύση. «Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα, ειδικά τώρα που η οριστική διχοτόμηση μας απειλεί», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων στη δική του ομιλία, ότι ούτε δυο κράτη αποδεχόμαστε ως λύση, ούτε λύση με κυριαρχική ισότητα, που παραπέμπει σε συνομοσπονδία, ούτε δυο ΄αυτοδιοικούμενες περιοχές΄, που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και αποαναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε πως αν κάποιοι αποδέχονται τα τετελεσμένα, εμείς δεν τα αποδεχόμαστε όπως και το βολικό επιχείρημα, ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας και πρέπει να δεχτούμε ό,τι μας δίνεται. «Αυτή δεν είναι παρά μια έμμεση παρότρυνση να δεχτούμε τα τετελεσμένα της κατοχής, για να αποτρέψουμε, δήθεν, τα χειρότερα. Αλλά τα «χειρότερα» είναι η οποιαδήποτε λύση και η τουρκοποίηση της Κύπρου με δική μας υπογραφή, πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην Αμμόχωστο είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να μας διχάσει. «Δεν αποδεχόμαστε ότι εκείνος θα αποφασίσει ποιος έχει το δικαίωμα να κατοικεί στην Αμμόχωστο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο στη διάθεση μας έτσι ώστε η απάντηση μας να είναι άμεση και αποφασιστική. Αυτή είναι η ώρα να υπερασπιστούμε επιτέλους τα εθνικά μας δίκαια. Αυτή είναι η ώρα να πονέσει η Τουρκία», τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως ο λαός της Κύπρου αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός δικαιούται να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις μέρες και να βοηθήσει τις νεότερες γενιές για να την επαναλάβει τα ίδια λάθη. Το ποιοι ευθύνονται, ποιοι διέπραξαν λάθη αλλά και γιατί οι επόμενες Κυβερνήσεις δεν οδήγησαν κανένα υπεύθυνο στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να εξεταστεί εις βάθος, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιάννης.
Είπε πως αυτή τη στιγμή ο Αττίλας 3 βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι Τούρκοι εποικίζουν την Αμμόχωστο και μιλούν ξεκάθαρα για λύση δύο κρατών και διερωτήθηκε ποια είναι η δική μας αντίδραση. Ο κ. Παπαγιάννης είπε πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μας έχουν μείνει άλλα περιθώρια και πως με την ανάλογη στρατηγική και ενεργώντας άμεσα πρέπει να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και να σηκώσουμε ανάστημα. «Αν οι θέσεις μας για την πλειοψηφία της πολιτικής σκηνής πριν λίγο καιρό έμοιαζαν ακραίες, άραγε σήμερα πόσο ακραίο είναι το γεγονός ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα», διερωτήθηκε και επανέλαβε τη θέση ότι άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα και στην ΕΕ το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία και την αξίωση την αναγνώριση της ΚΔ ως του μοναδικού κράτους στο νησί.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στη δική του ομιλία ενώπιον της Βουλής, είπε αρχικά πως η φετινή επετειακή ολομέλεια σηματοδοτείται από δύο γεγονότα, τις έκνομες δραστηριότητες της κατοχικής Τουρκίας που με προμετωπίδα το κατοχικό καθεστώτος προωθεί τον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου και το δεύτερο τη βιολογική απουσία για πρώτη φορά από το 1974 του Β. Λυσσαρίδη. Σημείωσε πως όταν η κατάσταση με ευθύνη του κατακτητή κλιμακώνεται επικίνδυνα και προσλαμβάνει ιδιαίτερα απειλητικές διαστάσεις, αξιοποιώντας την ουδετερότητα του διεθνούς παράγοντα, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να επιδεικνύει απάθεια και συστηματική υποχωρητική στάση.
Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως για την ΕΔΕΚ, τους ΕΔΕΚίτες, τον ιδρυτή και ιστορικό της ηγέτη Βάσο Λυσσαρίδη σε αυτή τη διαδρομή δεν υπήρξαν διλήμματα. «Από την πρώτη στιγμή αναμετρήθηκαν με τη συνομωσία και την παρανομία. Δεν επέλεξαν την εύκολη λύση είτε της συμπόρευσης, είτε της επιτήδειας ουδετερότητας για να εξασφαλίσουν εύνοια και λάφυρα. Οργανωμένα και συντεταγμένα αντέδρασαν στις συνομωσίες με στόχο τη ματαίωσή τους», είπε και τόνισε πως οι ΕΔΕΚίτες όπως και τότε έτσι και τώρα θα συνεχίσουν τον αγώνα των νεκρών και όχι μόνο συναγωνιστών μας.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε πως η ευθύνη για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, για την αναζωογόνηση των ελπίδων και των προσδοκιών του κυπριακού λαού, είναι βαρύτατη και το ιστορικό χρέος, τεράστιο. «Ούτε οι ώμοι του ενός, ούτε οι ώμοι των ολίγων μπορούν να τη σηκώσουν. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Χρειάζεται η σοφία, η σύνεση και η προσήλωση σε αρχές καθώς και η εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών τρόπων ενίσχυσης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της γεωπολιτικής της αξίας», είπε.
Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στις τουρκικές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις με το άνοιγμα της Πόλης της Αμμοχώστου. Όπως είπε, κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα, την ώρα που δυστυχώς, δείχνουμε ανήμποροι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Σημείωσε πως δεν συμφωνούμε καν στα αυτονόητα και στη βάση λύσης του κυπριακού, που δεν είναι άλλη από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Έχουμε χρέος έναντι της ίδιας της Ιστορίας, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ελεύθερη, ενωμένη και δημοκρατική Κύπρο», είπε.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην δική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας είπε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε δημιουργικά και με καλή θέληση την προσπάθεια λύσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου. Δεν πρέπει, τόνισε, με κανένα τρόπο να αφήσουμε την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της ούτε καν να νοηθεί ότι θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών, εγκαταλείποντας για πάντα την Καρπασία, την Κερύνεια, τη Μόρφου και το Βαρώσι.
Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως αυτές τις μέρες λαός και πολιτική ηγεσία θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, γιατί αν χαθεί και αυτή, τότε θα εξανεμιστεί και η όποια ελπίδα για λύση. «Σήμερα είναι μέρα περισυλλογής, γιατί πριν 47 χρόνια το πραξικόπημα άνοιξε τις κερκόπορτες της καταστροφής του τόπου μας. Ας μην είμαστε εκείνοι που θα παραδώσουμε χωρίς λύση ή διχοτομημένη την Κύπρο στις επόμενες γενιές», σημείωσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις