ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έτοιμες να συνεργαστούν για το κλίμα

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έτοιμες να συνεργαστούν για το κλίμα

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών τους για το κλίμα.

Ο Κέρι, ο οποίος είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Σεργκέι Λαβρόφ όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτίμησε ότι "οι προκλήσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες" για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα. "Περάσαμε χρόνια εσείς και εγώ που διαπραγματευόμασταν για πολέμους, χημικά όπλα, πυρηνικά όπλα και μπορώ να πω χωρίς επιφύλαξη ότι πρόκειται για μια απολύτως κρίσιμη και επείγουσα πρωτοβουλία", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα "δίνει μεγάλη προσοχή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή", χαιρετίζοντας την "πολύ επίκαιρη" επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσβλέπει στη "στενή συνεργασία" με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάσκεψη της COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη, στη Βρετανία. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Κέρι είναι "πολύ σημαντική και θετική" για να "κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, που επιδεινώθηκαν εδώ και χρόνια με φόντο κατηγορίες για ανάμιξη στις εκλογές, κατασκοπεία και μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα. Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέλαβε τα τελευταία χρόνια δεσμεύσεις υποδηλώνοντας ότι παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή -- καθώς αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο στη Σιβηρία και λιώνει το μόνιμο στρώμα πάγου -- που θέτει σε κίνδυνο αρκετές πόλεις της Αρκτικής.

Στην ετήσια ομιλία του τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και έδωσε εντολή για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας για την ανακύκλωση των εκπομπών άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνουν έτοιμες να δεσμευτούν σε μια συνεργασία με τη Ρωσία, σε μια συγκυρία μόνιμων εντάσεων.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top