ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόρτον: Βρετανική «σθεναρή» στήριξη στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια και στη διαδικασία λύσης

Μόρτον: Βρετανική «σθεναρή» στήριξη στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια και στη διαδικασία λύσης

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων, ιδίως το 550 (1984) και το 789 (1992) και την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 9ης Οκτωβρίου που καλούσε σε τερματισμό και αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών», ανέφερε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον.


Απαντούσε σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της φιλοκύπριας βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, η οποία επισήμαινε τη σημασία του σεβασμού των προνοιών του ψηφίσματος 550.

Η κα Μόρτον συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο παρακολουθεί την κατάσταση στενά και προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες μίας λύσης.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήγειρε το σημείο αυτό σε συζήτηση που είχε με τον Τούρκο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η κα Βίλιερς ρώτησε επίσης αν έχουν υπάρξει συζητήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών επί της ανάγκης διασφάλισης λύσης που θα συμφωνεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κα Μόρτον έδωσε την πάγια απάντηση του Foreign Office, ότι δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό για να βρουν μια λύση «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρείες ώστε να ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις όλων των πλευρών».

Η Τερέζα Βίλιερς ρώτησε επίσης για την προοπτική παραστάσεων προς την Τουρκία για την εισβολή τουρκικών γεωτρητικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση της κας. Μόρτον ήταν πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια δηλώσει ότι υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς αποδεκτή ΑΟΖ της και ότι η όποια ανάπτυξη αυτών θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η υφυπουργός κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που είναι ο πιο ανθεκτικός τρόπος για την επίλυση των δύσκολων ζητημάτων.

Καλωσόρισε, τέλος, την απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από τα ύδατα γύρω από την Κύπρο και το Αιγαίο ως «σημαντική συνεισφορά προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ζήτησε δε από όλες τις πλευρές να στηρίξουν μέτρα υπέρ της αποκλιμάκωσης και μείωσης των εντάσεων και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου, με το Λονδίνο να συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top