Τη στόχευση της Κύπρου να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέδειξε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την παρέμβασή του στο 25 συνέδριο του περιοδικού Economist, στο Λαγονήσι.
Συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα: «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειακών συνεργειών για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.
«Η Κύπρος στοχεύει να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ανοίγει ένα νέο παράθυρο στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σημείωσε ότι «έχουν γίνει 13 έρευνες για υδρογονάνθρακες τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο αλλά και έξι γεωτρήσεις». Παράλληλα, καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε με τη σειρά του τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασφάλισης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε δύο μέτωπα. «Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία. Και το δεύτερο η βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων», επισήμανε.
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά», υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, ως διμερής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία», αλλά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα ολόκληρης της περιοχής.
«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Από τη Συρία και τη Λιβύη έως την περιοχή του Καυκάσου», ανέφερε.
«Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται τώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έχουν ήδη αντιληφθεί», υποστήριξε, καλώντας την Τουρκία να «σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και «να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».
Στο πάνελ, συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εξελίξουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα με «αναβάθμιση και εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων και «επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας».
Ειδικότερα, για τη στρατιωτική συνεργασία, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις αλλά και για τις συνεργασίες με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Πετροχώρι και το Στεφανοβίκειο. Χαρακτήρισε ως «κοινό το όραμα Ελλάδας και ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αξίες».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις