Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση και την πολιτική χορήγησης ασύλου κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ, με στόχο, όπως είπε, να αντιμετωπιστεί το «διαλυμένο» σύστημα ασύλου της χώρας μετά από δεκαετίες ως μέλος της ΕΕ.
Το νομοσχέδιο περί Εθνικότητας και Συνόρων, ωστόσο, έχει δεχθεί εγχώρια και διεθνή κριτική ότι ενδεχομένως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
Η κυβέρνηση προτείνει μεταξύ άλλων να δοθεί εξουσιοδότηση στη Δύναμη Συνόρων να απωθεί μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη από τη Γαλλία, ακόμα και με χρήση «λογικής βίας, αν είναι αναγκαία».
Για πρώτη φορά πλέον ο τρόπος με τον οποίο κάποιος φτάνει επί βρετανικού εδάφους, δηλαδή μέσω νόμιμης ή παράνομης οδού, θα μετρά στο κατά πόσο η αίτηση ασύλου που θα υποβάλει θα γίνεται δεκτή.
Οι ποινές φυλάκισης για όσους εισέρχονται στη χώρα παρανόμως θα αυξηθούν από έξι μήνες σε τέσσερα χρόνια και για τους διακινητές μεταναστών θα προβλέπεται έως και ισόβια κάθειρξη.
Η κα Πατέλ είπε επίσης ότι θα δίνεται έμφαση στην ακύρωση αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που θα έχουν νωρίτερα διέλθει από άλλες ασφαλείς χώρες. «Το νομοσχέδιο θα σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν αυτές οι εγκληματικές συμμορίες», σχολίασε.
Το πρώτο μισό του 2021 σχεδόν 6.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές λέμβους, αριθμός που συνιστά ρεκόρ για αντίστοιχη περίοδο.
Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι το νομοσχέδιο συνιστά παραδοχή αποτυχίας από την κυβέρνηση, ενώ οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών περιγράφουν το νομοσχέδιο ως «αντι-προσφυγικό», καθώς απειλεί με απαγόρευση εισόδου στη χώρα ανθρώπους που έχουν διαφύγει πολέμους και διώξεις.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις