Σε δύο στρατόπεδα μοιάζουν να χωρίζονται πλέον εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι με την κατάσταση -που αποτυπώνεται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- να μοιάζει ανησυχητική.
Είχαμε δηλώσει κατά τις συσκέψεις και διεργασίες της περασμένης εβδομάδας -που οδήγησαν τελικά στην ανακοίνωση κινήτρων και μπόνους από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου- πως η χρυσή φόρμουλα που έπρεπε να βρεθεί από τους εμπλεκόμενους, έπρεπε να λειτουργήσει ενωτικά.
Εξηγώ με αυτό πως αφενός θα έπρεπε να επιβραβευτούν με κάποιο τρόπο όσοι πρόλαβαν και εντάχθηκαν (ή προτίθενται να ενταχθούν) στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όμως αφετέρου θα έπρεπε να λειτουργεί προτρέποντας όσους έκαναν δεύτερες σκέψεις ή βρίσκονταν εν αμφιβόλω.
Από τις πρώτες ημέρες μέσω του Υπουργείου Υγείας μπορεί να τονίζεται πως αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για ραντεβού εμβολιασμών, αφήνοντας έτσι να νοηθεί πως τα κίνητρα φαίνεται να έχουν επηρεάσει θετικά τους αρνητικούς ή αναποφάσιστους. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να αντικατοπτρίζεται από τις αντιδράσεις του κόσμου στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης αφού μερικά εξ'αυτών φαίνεται να έχουν εκληφθεί ως εκβιαστικά.
Το 'χτύπημα' στην τσέπη των ανεμβολίαστων με την οριστική κατάργηση των δωρεάν τεστ, τη μείωση της ισχύς των τεστ για χώρους εργασίας (από τη μία εβδομάδα στις 72 ώρες) και η επαναφορά της χρήσης και προσκόμισης Safepass ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους (οπουδήποτε παρουσιάζεται συγχρωτισμός πέραν των 20 ατόμων) φαίνεται να αποτελεί την απαρχή της 'κόντρας' αφού με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι εξαναγκάζονται να προβούν σε εμβολιασμό ή να πληρώνουν ένα σεβαστό κονδύλι μηνιαίως για να εκδίδουν συνεχώς νέο rapid test ή PCR.
Ακόμα και οι συζητήσεις για δημιουργία χώρων που θα υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους, ή προνόμια που αφορούν διακοπές, θεωρείται από μερίδα πολιτών πως δημιουργεί Κύπριους δύο ταχυτήτων. Μάλιστα μετά τις διαπραγματεύσεις του νέου υπουργού Υγείας αναμένονται αύριο Τετάρτη (7/7) να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου νέες ιδέες και εισηγήσεις μεγαλώνοντας τη λίστα των κινήτρων.
Το μεγάλο στοίχημα όμως, αποτελεί η σύμπνοια και συναντίληψη του κόσμου -είτε αφορά εμβολιασμένους, είτε μη- αφού ο σκοπός που πραγματοποιείται αυτή η καμπάνια είναι η ευαισθητοποίηση και η μεταφορά στην αντίληψη του κοινού, των ευεργετικών 'παρενεργειών' που θα έχουν στη δημιουργία του τείχους ανοσίας. Θα πρέπει να πειστεί κάποιος αντιλαμβανόμενος ότι πρέπει να προβεί σε εμβολιασμό (ή μη) γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα και αναλογιζόμενος τις συνέπεις που αυτό έχει, όχι μόνο σε ότι αφορά τον ίδιο αλλά και στους γύρω του.
Οι ενημερωτικές καμπάνιες οφείλουν να είναι ειλικρινείς, απαντώντας σε καίρια και σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν το κοινό αφού με τις συνεχόμενες και συγκεχυμένες πληροφορίες, αλλά και τα πάρα πολλά πρόσωπο στα οποία δίνεται βήμα για να εκφέρουν την άποψη τους επί της πανδημίας, των εμβολιασμών και των μέτρων δημιουργείται ένας αχταρμάς που όπως είναι φυσιολογικό επιφέρει δυσπιστία και καχυποψία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις