ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Να πού οφείλονται οι επικίνδυνες θρομβώσεις

Κορωνοϊός: Να πού οφείλονται οι επικίνδυνες θρομβώσεις

Την εξήγηση πίσω από τον σχηματισμό επικίνδυνων και συχνά θανατηφόρων θρομβώσεων σε ασθενείς με COVID-19 αποκαλύπτει η πρόσφατη μελέτη Ιρλανδών επιστημόνων.

Τα ευρήματα δείχνουν τον δρόμο για ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών για την πρόληψη του κινδύνου
Μια σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland) στο Δουβλίνο, η οποία εξηγεί τους μηχανισμούς πίσω από τον σχηματισμό επικίνδυνων έως μοιραίων θρομβώσεων στο αίμα ασθενών με COVID-19, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για εύρεση νέων στοχευμένων θεραπειών πρόληψης.

Για τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Journal of Thrombosis and Haemostasis και η οποία αποτελεί συνέχεια των ερευνών μελετών που είχαν αναδείξει τις θρομβώσεις ως σημαντική αιτία θανάτου σε ασθενείς με COvid-19, οι ερευνητές ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα ασθενών με COVID-19 από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Beaumont στο Δουβλίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επικίνδυνοι θρόμβοι στο αίμα οφείλονται σε διαταραχές στην ισορροπία μεταξύ του παράγοντα πήξης του αίματος von Willebrand (vWF) και του ρυθμιστή του ADAMTS13.

Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με κορωνοϊό τα επίπεδα της γλυκοπρωτεΐνης vWF ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και, αντιστρόφως, τα επίπεδα του αντιθρομβωτικού ενζύμου ADAMTS13 χαμηλότερα. Επίσης, παρατηρήθηκαν επιπλέον αλλαγές σε πρωτεΐνες που προκάλεσαν τη μείωση του ADAMTS13.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στον σχηματισμό θρόμβων σε ασθενείς με COVID-19, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών», σχολίασε ο Δρ Jamie O’Sullivan, ερευνητής και Λέκτορας στο Ιρλανδικό Κέντρο Αγγειακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου RCSI.

«Μολονότι περαιτέρω έρευνα θα προσδιορίσει αν θεραπείες με στόχο την αποκατάσταση στις ισορροπίες των παραγόντων ADAMTS13 και VWF θα αποδειχθούν μια επιτυχημένη προσέγγιση, είναι σημαντικό να συνεχίσει εν γένει η αναζήτηση νέων θεραπειών για ασθενείς με COVID-19. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να μην έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά της συγκεκριμένης νόσου, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για όλους αυτούς αλλά και όσους εμφανίζουν νέες λοιμώξεις», κατέληξε ο Δρ O’Sullivan.

Πηγή: Ygeiamou

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top