Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μέσω δελτίου τύπου μοιράστηκε με τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την Οικονομία, το Κυπριακό και τις Αποκρατικοποιήσεις... Διαμηνύει οτι η Κύπρος έχει καταφέρει επιτεύγματα ως τόπος και θεωρεί ότι πρέπει τουλάχιστον να τα γνωρίζουμε και όχι να τα παραγνωρίζουμε ή να τα υποβαθμίζουμε.
Η Κύπρος μετά από τα σκληρά μέτρα του Μαρτίου του 2013 πέτυχε στο να έχει το πρώτο τρίμηνο του 2015 τον ψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε όλες της χώρες της ευρωζώνης. Θα το επαναλάβω, η Κύπρος το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχε τον ψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με αύξηση 1,9% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεψε ότι το 2015 θα έχουμε οικονομική ύφεση. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Εάν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες, το 2015 θα είναι έτος οικονομικής ανάκαμψης.
Ξέρετε, για χρόνια όταν προβλέπαμε αυτά που θα ερχόντουσαν στην κυπριακή οικονομία μας ονόμαζαν κινδυνολόγους και καταστροφολόγους. Δυστυχώς οι Κασσάνδρες δικαιώθηκαν. Σήμερα που βλέπουμε σταθεροποίηση αλλά και πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, οι ίδιοι άνθρωποι μας χαρακτηρίζουν ως ονειρο-βατούντες, ωραιο-λόγους και αισιόδοξους χωρίς να είμαστε δήθεν πιστικοί.
Εγώ θα επαναλάβω την πίστη και την πεποίθησή μου, πως η πορεία της χώρας στην οικονομία πάει καλά και πως θα φανούν σιγά-σιγά τα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία.
Κυπριακό
Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών διότι κατόρθωσαν, αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να αφαιρεθεί από το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε χθες η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».
Τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά όταν μακριά από δημόσιες τοποθετήσεις και τυμπανοκρουσίες, αλλά μεθοδικά και με αξιοπιστία, αξιοποιούμε την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ευχαριστήσω συνάμα και όσους άλλους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια με προηγούμενες παρεμβάσεις τους από οποιαδήποτε άλλα επίπεδα.
Για τα ΜΟΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια εύστοχη και πολύ θετική κίνηση με την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σωστά επίσης, πέραν του ουσιαστικού διαλόγου, ανατέθηκε σε αρμόδιες επιτροπές και διαπραγματευτές να επεξεργαστούν και περεταίρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θεωρούμε την ενέργεια πολύ θετική και στηρίζουμε την προσέγγιση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Θεωρούμε ότι τα ΜΟΕ, έστω και στην αρχή χαμηλής πολιτικής, διατηρούν το θετικό κλίμα που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα, την επανένωση του τόπου μας.
Θέλουμε να επαναλάβουμε πως αυτό το παράθυρο ελπίδας δεν έχει κανένας μα κανένας το δικαίωμα να το κλείσει και ούτε μέσα από αρνητισμούς είναι σωστό να προσπαθούν κάποιοι να δηλητηριάσουν το θετικό κλίμα. Αντίθετα και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες πρέπει προσγειωμένα και με πραγματισμό να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού.
Αποκρατικοποιήσεις
Το ΑΚΕΛ δήλωσε χθες ότι ετοιμάζουν πρόταση νόμου για αναστολή των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017. Άρα να εκλάβω ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόβλημα του είναι μόνο ο χρόνος που θα γίνουν;
Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες πως η βουλή έχει μεριμνήσει και έχει τοποθετήσει ασφαλιστικές δικλίδες μέσω του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων με πρόνοια ότι, καμιά αποκρατικοποίηση δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν τύχει της τελικής έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Άρα υπάρχει η διασφάλιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της εθνικής ασφάλειας και των θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Θέλω να επαναλάβω την πολιτική μας θέση. Για μας, οι αποκρατικοποιήσεις είναι σημαντικές για να έρθουν σημαντικές ξένες επενδύσεις στον τόπο μας, για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, για να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες αλλά και για να δημιουργήσουμε επιπρόσθετες θέσεις εργασίας. Είμαστε βέβαιοι πως μέσα από το BOT των λιμανιών και την αποκρατικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, αυτοί οι στόχοι διασφαλίζονται. Είναι άρα αναγκαίες αυτές οι μεταρρυθμίσεις για την χώρα και την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης,.
Εάν το ΑΚΕΛ είναι συνειδητά ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις τότε πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον λαό γιατί δεν σταμάτησε την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων. Ενώ ξεκίνησε η διαδικασία επί κυβέρνησης Κληρίδη είναι επί Ακελικών υπουργών που ολοκληρώθηκαν και υπογράφηκαν οι συμφωνίες και επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια που εγκαινιάστηκαν τα αεροδρόμια. Είναι επί διακυβέρνησης που συμμετείχε το ΑΚΕΛ που αποκρατικοποιήθηκε η Τράπεζα Αναπτύξεως και είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και σε σύσκεψη αρχηγών υπό την προεδρία Δημήτρη Χριστόφια που λήφθηκε η απόφαση (Ιούλιο 2012) για κλείσιμο συγκεκριμένων οργανισμών και ιδιωτικοποίηση άλλων.
Να μην αναφέρω πως το μνημόνιο το οποίο δήλωσε πως ήταν έτοιμος να υπογράψει ο πρόεδρος Χριστόφιας συμπεριλάμβανε καθαρά αποκρατικοποιήσεις. Και υπάρχουν επί τούτου συγκεκριμένες δημόσιες αναφορές του τότε Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή αλλά και του τότε κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη, που δήλωναν στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ότι «να πούμε την αλήθεια στον κόσμο δεχτήκαμε τις αποκρατικοποιήσεις και είναι μέρος της συμφωνίας με την Τρόικα».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις