Στην μεταφορά των εξουσιών του Εφόρου Φορολογίας στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών με χρονικό όριο μέχρι 12 μήνες, προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση ως προσωρινό μέτρο έπειτα από την επικύρωση της ακύρωσης της θέσης του Εφόρου Φορολογίας και του Βοηθού Εφόρου από το Διοικητικό Δικαστήριο.
Η επιβολή του χρονικού ορίου των 12 μηνών έγινε έπειτα από την υπόδειξη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με την Κυβέρνηση να δέχεται επικρίσεις για τις επιλογές της, από το 2014 και δη από το ΑΚΕΛ το οποίο τις είχε χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικές.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανάφερε πως στη συζήτηση τέθηκε υπόψη του Υπουργού Οικονομικών η άποψη πως «αν θα εγκριθεί η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να έχει μια σύντομη χρονική διάρκεια καθότι δεν μπορεί να παραμένει στο διηνεκές νομική δυνατότητα στην πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας να αναθέτει τις αρμοδιότητες και τις λειτουργίες του Εφόρου Φορολογίας στον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ».
Λέγοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε πως «και πάλιν καλείται η Βουλή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει προβλήματα τα οποία προέκυψαν από αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας των προηγούμενων ετών».
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοεί την τροποποίηση του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου, ώστε σε περίπτωση η θέση του Εφόρου Φορολογίας και του Βοηθού Εφόρου ακυρώνεται με απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο κενωθεί, μέχρι την πλήρωση της θέσης όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα που χορηγούνται από οποιαδήποτε νομοθεσία στον Έφορο Φορολογίας ή/και στον Βοηθό Έφορο, ασκούνται από τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ή από γραπτώς εξουσιοδοτημένο λειτουργό ή άλλο πρόσωπο.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σε λίγες μέρες δεν θα έχουμε ούτε Έφορο ούτε Βοηθούς Εφόρους. Επομένως οι εξουσίες θα πρέπει να ασκηθούν από άλλο λειτουργό για διασφαλιστούν τα έσοδα της Δημοκρατίας», είπε ο Γιώργος Παντελή, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν ετοιμάστηκε νέο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέμενε την εξέλιξη στην εκδίκαση της έφεσης που είχε καταθέσει η Δημοκρατία.
Κριτική διατύπωσε το ΑΚΕΛ, με τον Στέφανο Στεφάνου να υπενθυμίζει ότι το κόμμα από το 2014 είχε προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητα της ανάθεσης από το Υπουργικό Συμβούλιο προσώπου για επιβολή φόρων, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος το κράτος να απωλέσει έσοδα συνεπεία της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο Άριστος Δαμιανού μίλησε για «εργαλειοποίηση της νομικής επιστήμης» και υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ έλεγε στην Κυβέρνηση πως αντί να υποβάλει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση θα έπρεπε να συνεργαστεί με τη Βουλή για ολοκληρωμένη λύση.
Νομοσχέδιο το 1ο εξάμηνο του 2022
Τόσο η πρόεδρος της επιτροπής όσο και άλλα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες για το ότι δεν προνοείται χρονικό όριο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του Εφόρου Φορολογίας στον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.
Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο στόχος είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο να κατατεθούν τα ολοκληρωμένα νομοσχέδια και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει ανησυχία να βάλουμε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο».
Εξάλλου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσία είπε πως δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου για διορισμό Εφόρου Φορολογίας έσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας αντί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και έχουν εκπονηθεί νομοσχέδιο και σχέδια υπηρεσίας που βρίσκονται υπό εξεργασία, χρειαζόμαστε αυτή τη μέλη λύση», είπε.
Εξάλλου, σε σχέση με τους φόβους για απώλεια εσόδων για το κράτος και για το πόσο πίσω μπορούν να πάνε προσφυγές για φορολογικές αποφάσεις, ο κ. Παντελή είπε πως βάσει του νόμου ένας φορολογούμενος έχει περιθώριο 75 μέρες μετά τη λήψη της απόφασης για να προσφύγει κατά μίας απόφασης επιβολής φόρου.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε πως η θέση του Εφόρου Φορολογίας πρέπει να είναι με σύμβαση μέσω της ΕΔΥ αλλά όχι μόνιμη θέση, ενώ απέρριψε τα περί εργαλειοποίησης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο του 2014 υπογράφηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, με μόνη τροποποίηση η έγκριση του Εφόρου Φορολογίας να δίνεται και από τη Βουλή.
Απαντώντας ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε πως ο διορισμός από την ΕΔΥ στη βάση σύμβασης επιτρέπεται και σήμερα και ότι αυτό που απαιτείται είναι η ετοιμασία του αντίστοιχου σχεδίου υπηρεσίας που να προβλέπει ότι η θέση είναι με την παραχώρηση σύμβασης και όχι σε μόνιμη βάση.
Εξάλλου, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή δέσμευση ότι οι αλλαγές δεν θα έχουν πρόβλημα νομικά και σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Δημοκρατίας, ενώ ο Βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως η αλλαγή θα πρέπει να είναι συνολική.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις