ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρ.Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της

Το Ευρ.Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για μια ενιαία, μακροπρόθεσμη και στρατηγική ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας, αναμένει από τη ρωσική ηγεσία να επιδείξει μια πιο εποικοδομητική πολιτική δέσμευση και να σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και εναντίον τρίτων χωρών και ζητά επιλογές για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν μετά από εντατική συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Αναλυτικά οι 27 ενέκριναν τα εξής για τα υπόλοιπα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

V. Λιβύη

23. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν όπως συμφωνήθηκε στον χάρτη πορείας στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και τα αποτελέσματά τους να γίνουν αποδεκτά από όλους.

24. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί πρόοδο στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και στην κυβέρνηση της Λιβύης και για την απόσυρση χωρίς καθυστέρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

VI. Ρωσία

25. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 24-25 Μαΐου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις σχέσεις με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Ύπατης Εκπροσώπου και της Επιτροπής.

26. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για μια ενιαία, μακροπρόθεσμη και στρατηγική ευρωπαϊκή προσέγγιση που βασίζεται στις πέντε κατευθυντήριες αρχές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσουν να τις εφαρμόζουν πλήρως, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

27. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από τη ρωσική ηγεσία να επιδείξει μια πιο εποικοδομητική πολιτική δέσμευση και να σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και εναντίον τρίτων χωρών.

28. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη στάση της ΕΕ.

29. Όσον αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια σταθερή και συντονισμένη αντίδραση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε οποιαδήποτε περαιτέρω κακοήθη, παράνομη και διαταρακτική δραστηριότητα από τη Ρωσία, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ και διασφάλιση του συντονισμού με τους εταίρους. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλουν επιλογές για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων.

30. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης και εντατικοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και ανθρώπινων δεσμών και συνεργασίας με τους Ανατολικούς Εταίρους με σκοπό την αύξηση της ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση του 2017, η οποία αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή των ενδιαφερομένων Ανατολικών Εταίρων, όπως αναφέρεται στις Συμφωνίες Σύνδεσης και στο πλαίσιο της έναρξης ισχύος τους. Υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευσή της για εμβάθυνση των σχέσεων με την Κεντρική Ασία.

31. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς ενδιαφέροντος της ΕΕ. Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να αναπτύξουν συγκεκριμένες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων προϋποθέσεων και μόχλευσης, ενόψει της εξέτασής τους από το Συμβούλιο, σε θέματα όπως το κλίμα και το περιβάλλον, η υγεία, καθώς και επιλεγμένα θέματα εξωτερικού και ασφάλειας πολιτική και πολυμερή ζητήματα όπως το JCPoA, η Συρία και η Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διερευνήσει μορφές και προϋποθέσεις διαλόγου με τη Ρωσία.

32. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες στη Ρωσία και τον συρρικνούμενο χώρο για την κοινωνία των πολιτών. Τονίζει την ανάγκη για διαπροσωπικές επαφές και συνεχή υποστήριξη της ΕΕ στη ρωσική κοινωνία των πολιτών, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλουν σχετικές προτάσεις.

33. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες για την εδραίωση της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας για τα θύματα της πτώσης του MH17 και των συγγενών τους και καλεί όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με την υπό εξέλιξη νομική υπόθεση.

34. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα, θα αξιολογήσει την εφαρμογή και θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση, εφόσον απαιτείται.

VII. Λευκορωσία

35. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 24-25 Μαΐου 2021.

36. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και των αυθαίρετων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των Raman Pratasevich και Sofia Sapega, και για τον τερματισμό της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον πρόεδρό του μέσω νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

VIII. Σαχέλλ

37. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την έκκλησή του στις μεταβατικές αρχές του Μάλι να εφαρμόσουν πλήρως τον Μεταβατικό Χάρτη. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ECOWAS που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου.

38. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη σταθεροποίηση των χωρών του G5 Sahel, και ιδίως της κοινής δύναμης G5 Sahel, μέσω της συνέχισης των αποστολών της ΚΠΑΑ της ΕΕ και της δέσμευσης στην Task Force της Takuba.

39. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες των χωρών G5 Sahel να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στην επικράτειά τους.

ΙΧ. Αιθιοπία

40. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες, εθνοτική και σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας και χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες έρευνες για την επίτευξη λογοδοσίας και δικαιοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και την άμεση απόσυρση των δυνάμεων της Ερυθραίας.

41. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Αιθιοπία στην εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και προσπαθειών συμφιλίωσης.

X. Kυβερνοασφάλεια

42. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις πρόσφατες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εναντίον κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Πολωνίας. Καλεί το Συμβούλιο να διερευνήσει τα κατάλληλα μέτρα στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης για την κυβερνοασφάλεια.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top