Μέρκελ και Μακρόν με αφορμή την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν από τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναλάβουν κοινή δράση και να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα η επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς πολίτες που βγαίνουν από το νησί.
Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, αλλά η στάση του Μπόρις Τζόνσον μάλλον ρίχνει λάδι στην φωτιά παρά εκτονώνει την κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Προς κατάργηση η καραντίνα για «πορτοκαλί» χώρες
Χθες ανακοινώθηκε η αναθεώρηση της λίστας του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», χωρίς να υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Μάλτα και Βαλεαρίδες Νήσοι οι κυριότερες εντάξεις στην πράσινη λίστα. Η Ελλάδα όπως ήταν αναμενόμενο παρέμεινε στην πορτοκαλί.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο της «πορτοκαλί» λίστας, σύμφωνα με σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία η Κύπρος στη Βρετανία - Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα
Οι πληροφορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η μία συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για συνέχιση της σκληρής γραμμής και η άλλη ότι έφτασε τάσσεται υπέρ της λογικής και πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να υπάρξει χαλάρωση και επιβράβευση και των χωρών εκείνων που κάνουν υγειονομική πρόοδο, αλλά και των πολιτών της χώρας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Καραντίνα προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε όλα τα κράτη της ΕΕ να θεσπίσουν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου καραντίνα, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Μάλιστα μαζί της συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Πιο συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα», η οποία ζήτησε μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τα 27 κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σ’ όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Η «λευκή λίστα»
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα (χωρίς καραντίνα) προς τις χώρες της Ευρώπης.
Όμως, από την εν λόγω λίστα απουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στα νέα κρούσματα της Covid-19. Μάλιστα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν απ’ όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.
Ωστόσο, λόγω της απουσίας κοινής γραμμής, Πορτογαλία και Ισπανία -δύο χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες (όπως και η Ελλάδα)- συνεχίζουν να επιτρέπουν κανονικά την ελεύθερη είσοδο των Βρετανών.
newsit.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις