Διακοπές το τριήμερο δεν έκαναν μόνο οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι τουρίστες αλλά και τα μέτρα.
Αν κάποιος έκανε μια βόλτα σε Λεμεσό και Αγία Νάπα-Πρωταρά το τριήμερο του Κατακλυσμού, εύκολα θα είχε διαπιστώσει ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι απο κόσμο χωρίς να φοράει τη μάσκα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι ακόμα υποχρεωτική.
Η μετάφραση της χαλάρωσης μέτρων
Λίγες μέρες αργότερα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς όπως φαίνεται τα μέτρα που ελαβε με τις νέες χαλαρώσεις το κράτος, μεταφράστηκαν απο τον κόσμο σε μη τήρηση των βασικών μέτρων παρά τις συνεχεις ενημερώσεις της επιδημιολογικής ομάδας, ότι ο ιός ακόμα δεν έχει φύγει απο την κοινότητα αλλά αντιθέτως οι μεταλλάξεις απειλούν ακόμα περισσότερο.
Ο εμβολιασμός και ο ρόλος που θα παίξουν οι μικρότερες ηλικίες στη μετάδοση
Μπορεί ο εμβολιασμός να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά όπως αναφέρεται και στα στατιστικά οι νεαρότερες ηλικίες έχουν θέσει τον εαυτό τους σε κίνδυνο αφού παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό στις συγκεκριμένες ηλικίες.
Οι μεταλλάξεις ολοένα και αυξάνονται, με την μετάδοση τους να ειναι σε πιο γρήγορους ρυθμούς.
Οι φόβοι για το 4ο κύμα
Με τα νέα δεδομένα και την χαλάρωση μέτρων και ταυτόχρονα τη μη τήρηση βασικών μέτρων αυτοπροστασίας (χρήση μάσκας, συχνό πλύσμο χεριών, απόσταση, rapid test) , αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, οι φόβοι αυξάνονται με το 4ο κύμα να είναι όλο πιο κόντά.
Είναι σημαντικό, όπως αναφέρουν καθημερινά οι επιδημιολόγοι , οι πολίτες να αντιληφθούν την ευθύνη που φέρουν ο κάθε ένας ξεχωριστά για την αλλαγή των δεδομένων και την αύξηση των κρουσμάτων. Αν όλοι τηρούν τα βασικά μέτρα, τότε δεν θα υπάρχει μεγάλος φόβος για το 4ο κύμα, αν όμως μέρος του πληθυσμού δεν τηρεί τα πιο απλά μέτρα, τότε η πιθανότητα να βρεθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αύξηση κρουσμάτων σε 500 - 1000 την ημέρα δεν είναι μακριά.
Η αύξηση κρουσμάτων και η αυστηροποίηση των μέτρων
Ανησυχεί ιδιαίτερα την επιδημιολογική ομάδα, η αύξηση κρουσμάτων και η αφελής συμπεριφορά κάποιων πολιτών με την μη τήρηση των απλών βασικών μέτρων. Το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων είναι κάτι το οποίο θα ήθελε να αποφύγει το κράτος καθώς θα έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό αλλά και γενικότερα στην ψυχολογία των πολιτών.
Οικονομικές επιπτώσεις
Τεράστιες οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν με μια αύξηση κρουσμάτων και το γεγονός ότι οι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν ότι με την χαλάρωση των μέτρων ο ιός έχει φύγει απο την κοινότητα. Μια συνεχόμενη αύξηση κρουσμάτων θα σημαίνει αυτόματα την κατηγοροποίηση της Κύπρου στην κόκκινη ζώνη για χώρες του εξωτερικού. Αυτό αυτόματα σημαίνει την ραγδαία μείωση του τουρισμού, σε μια περιόδο που ήδη ο τουρισμός είναι σε μηδαμινά ποσοστά στο νησί.
Ειναι γνωστό ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό οικονομικά απο τον τουρισμό και τα έσοδα που προέρχονται απο αυτό.
Πέρα απο τον τουρισμό ο οποίος έχει ηδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό, μια ενδεχόμενη αυξηση κρουσμάτων θα επιφέρει και οικονομική δυσχέρεια στο εσωτερικό της Δημοκρατίας, καθώς η ανακύκλωση ρευστότητας και χρήματος στο εσωτερικό θα μειωθεί, καθώς οι νόμιμοι διαμένοντες στην Κύπρο δεν θα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο βαθμό που θα έκανε ο εισερχόμενος τουρισμός απο άλλες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ: Έρχεται από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό - Τι χρειάζεται, πώς θα ταξιδεύουμε
Συμπέρασμα
Η επιδημιολογική εικόνα εξαρτάται απο τον κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά και πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτό δεν έχει να κάνει με την άποψη του καθενός για τον εμβολιασμό. Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί η όχι , όμως έχει την υποχρέωση να προστατέψει με τη χρήση μάσκας, συχνό πλυσιμό χεριών, απόσταση και rapid test τους γύρω του αλλά και την ενδεχόμενη αυξηση κρουσμάτων απο τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές.
Ο ρόλος της αστυνομίας
Και αν κάπου εδώ γεννιέται η απορία η Αστυνομία τι κάνει ή τι έκανε το τριήμερο. Σύμφωνα με την Αστυνομία αλλά και την διαπίστωση μας, το τριήμερο υπήρξε αυξημένος έλεγχος τόσο σε υποστατικά όσο και σε πολίτες σε δημόσιους χώρους. Εγιναν καταγγελίες και "κόπηκαν" εξώδικα. Ωστόσο , ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι μόνο να ελέγχει πολίτες για παράβαση του περι λοιμοκαθαρσεως νόμου. Ο ρόλος της είναι πολλαπλός και πολύπλοκος καθώς ανάμεσα στα καθήκοντα είναι και οι τροχαίοι ελέγχοι και παραβάσεις όσον αφορά παράνομες ουσίες, το έγκλημα και πολλά άλλα αδικήματα.
Είναι λογικά αδύνατον η Αστυνομία να ελέξει τον κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά ο οποίος δεν φορά τη μάσκα, για αυτό και γίνονται συνέχεια συστάσεις τόσο απο την Αστυνομία και επιδημιολογική ομάδα για την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε μια κατάσταση των 500+ κρουσμάτων την ημέρα.
Να σημειωθεί ότι μετά την αύξηση κρουσμάτων δόθηκαν νέες οδηγίες για αύξηση ελέγχων τοσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε υποστατικά, καθώς οπως έχει διαπιστωθεί υπάρχει μεγάλη παράβαση στη μη χρήσης μάσκας με αποτέλεσμα την αύξηση καταγγελιών πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις