ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID λόγω έλλειψης δόσεων

Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID λόγω έλλειψης δόσεων

Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 ελλείψει επαρκών δόσεων, γεγονός που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει μόνιμα τις εκστρατείες εμβολιασμού, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.


"Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού τους για τη δεύτερη δόση - 30 ή 40 χώρες - οι οποίες θα έπρεπε να είχαν λάβει δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για παράδειγμα και που δεν είναι σε θέση να το κάνουν", δήλωσε ο γιατρός Μπρους Ειλγουορντ, αρμόδιος για το διεθνές σύστημα διανομής Covax στον ΠΟΥ.

"Το μεσοδιάστημα (μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης) είναι τώρα μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλαμε", προειδοποίησε, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός Covax ήταν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca αλλά και το Serum Institute of India, που αναμένεται να παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τον Covax. Ωστόσο απαγορεύεται να γίνουν εξαγωγές αυτών των δόσεων λόγω της επιτακτικής ανάγκης για εμβόλια στην ίδια την Ινδία.

Ένα πολύ μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση πιο επικίνδυνων και πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών. Σύμφωνα με τον Ειλγουορντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ειδικά οι γείτονες της Ινδίας όπως το Νεπάλ ή ακόμη η Σρι Λάνκα, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό κύμα μολύνσεων. Επί του παρόντος, οι εταίροι του μηχανισμού Covax προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε έναν μέγιστο αριθμό δόσεων, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 80 εκατομμύρια δόσεις για την περίοδο Ιουνίου -Ιουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων που υποσχέθηκε η G7 θα διατεθούν πολύ αργότερα εντός του έτους και κυρίως το 2022.

"Οι δωρεές είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση απέναντι σε μια ιδιαίτερα ατελή αγορά όπου μόνο οι χώρες που έχουν τα μέσα ή παράγουν εμβόλια έχουν πρόσβαση σε αυτά", υπενθύμισε. Ο γιατρός Ειλγουορντ υπογράμμισε τη δυσμενή επίπτωση από αυτά τα πλήγματα στην εμπιστοσύνη των πληθυσμών στον εμβολιασμό.

"Όταν υποχρεώνουμε χώρες με λιγότερο εύρωστα συστήματα να διακόπτουν, να οργανώνουν εκ νέου και να ανακατευθύνουν το πρόγραμμά τους", καθιστούμε "πολύ δύσκολη την κινητοποίηση του πληθυσμού", υπογράμμισε.

"Το ακούμε συχνά από πολιτικούς υπευθύνους που θέλουν επιμόνως να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό τους αλλά που φοβούνται να το κάνουν πρόωρα γιατί οι δόσεις δεν έχουν παραδοθεί", επέμεινε. Στις 17 Ιουνίου, το σύστημα Covax είχε παραδώσει μόλις 88 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top