ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι θα φέρει το τέταρτο κύμα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι θα φέρει το τέταρτο κύμα

Η εξομάλυνση της επιδημιολογικής εικόνας -ακόμη και μετά την άρση των πλείστων περιοριστικών μέτρων- μετά τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στις τάξεις των πολιτών, οι οποίοι νιώθουν να επιστρέφουν μεθοδικά στην κανονικότητα. 

Από πλευράς ειδικών, επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας αλλά και Υπουργείου Υγείας, έχει εκφραστεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και χαμόγελα, τονίζοντας όμως πάντοτε τον κίνδυνο πισωγυρίσματος και υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως παρά τη βελτίωση, δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοιό. 

Το τελευταίο διάστημα και ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αποκλιμάκωση των μέτρων (έχοντας φτάσει να καταργήσουμε μηνύματα για κατ'εξαίρεση μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης 15 μήνες μετά) παραδόξως οι δηλώσεις και αναφορές που αφορούν σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα το φθινόπωρο αυξάνονται. 

Η πραγματικότητα βρίσκεται λογικά κάπου στη μέση αφού γίνεται και μία συντονισμένη προσπάθεια να συνεχίσουν να τηρούνται πρωτόκολλα και μέτρα αποστασιοποίησης παρά την σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Υπάρχει γενικά η τάση στον άνθρωπο -και είναι απόλυτα φυσιολογικό- να χαλαρώνει όταν νιώθει να βγαίνει από ένα 'τέλμα'. 

Από την άλλη οι δηλώσεις και οι 'διαρροές' και αναφορές για τέταρτο κύμα δε μπορούν να περάσουν αψήφιστα. Είναι μάλιστα πολύ νωπά, παραδείγματα χωρών, οι οποίες έφτασαν σε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη (Χιλή) ή σε σχεδόν καθολική κάλυψη (Σευχέλλες, η χώρα κατ'αναλογία με τη μεγαλύτερη κάλυψη) με τις 2 χώρες να αναγκάζονται να προβούν σε lockdown παρά το 60%+ ή το 90%+ του κοινού που φρόντισε να προστατευθεί, βοηθώντας να χτιστεί το τείχος ανοσίας. 

Εάν λάβουμε υπόψην όλα τα προαναφερθέντα, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ήδη ξεκινήσει η 'προετοιμασία' για το σοβαρό ενδεχόμενο του τέταρτου κύματος με τους ειδικούς να προσπαθούν να προειδοποιήσουν. Ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας αφορά τις συνεχείς μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό και πολλές φορές πιο θανατηφόρο (βλέπε ινδική μετάλλαξη). 

Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλέσει εντύπωση, ενδεχόμενο πισωγύρισμα και επιβάρυνση της επιδημιολογικής μας εικόνας να οδηγήσει σε μοτίβο περιοριστικών μέτρων εώς ότου τεθεί εκ νέου υπό έλεγχο η κατάσταση. Άλλωστε, έχει τονιστεί πολλάκις πως ο κυριότερος στόχος και σκοπός των μέτρων είναι η διαφύλαξη του συστήματος υγείας, κάτι που σε τεράστιο βαθμό έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top