Απαντήσεις στα ερωτήματα για το αν θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και τι πρόκειται να γίνει με το θέμα των εμβολιασμό των παιδιών έδωσε σήμερα (17/6) στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. - «Tα παιδιά γίνονται ως ένα βαθμό θύματα της όλης κατάστασης της πανδημίας»
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί θα χρειαστεί τρίτη δόση η Δρ. Πανά δήλωσε,
«Όλοι οι πολίτες δεν εμβολιάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν κάποιοι μήνες. Άρα λοιπόν αν το σκεφτείτε, το φθινόπωρο, προϊόντος του χρόνου, αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως εμβολιάστηκαν στην αρχή του προηγούμενου έτους σιγά, σιγά η ανοσιακή τους κατάσταση, γενικά η άμυνα τους θα φθίνει. Άρα λοιπόν πάνω από 60% πρέπει να έχουν ανοσία σε μια κλειστή κοινότητα δεν είναι κάτι στατικό. Αν έχει στελέχη τα οποία είναι πολύ πιο μεταδοτικά όπως η ινδική μετάλλαξη αυτός ο αριθμός αλλάζει. Για να πετύχεις να βάλεις ένα τοίχος στον ιό να ανακυκλώνεται αυτό εξαρτάται κι από τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην κοινότητα».
Κλειδί για να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα σύμφωνα με την Δρ. Πανά είναι «διαχρονικά να παίρνουμε ότι πληροφορία και τεκμηρίωση έχουμε σε σχέση με τον εμβολιασμό και να προσπαθήσει η Κύπρος να γυρίσει το ότι είναι μικρό κράτος σε προτέρημα το επόμενο διάστημα να διατηρήσει υψηλό τοίχος προστασίας»
Μεταξύ άλλων η Δρ. Πανά ανέφερε ότι γίνονται εκτενής συζητήσεις για το αν θε πρέπει να υπάρχει μια τρίτη δόση εμβολίου ή και για το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών.
Σύμφωνα με την Δρ . Πανά χθες πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ παιδιάτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όπου ανέφεραν κάποιους από τους προβληματισμούς τους και ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων.
«Θα πρέπει να είναι σ’ ένα πλαίσιο εθελοντικό. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τους γονείς και να ακούσουμε την άποψη τους, όμως από την επιστημονικής πλευρά αυτό το οποίο βλέπουμε και ίσως λίγο ανησυχούμε το πρώτο είναι ότι πρακτικά τα παιδιά είναι η ομάδα του πληθυσμού τα οποία θα είναι ανεμβολίαστα, άρα εκεί θα επιτρέπεται να ανακυκλώνεται ο ιός και τα μεταλλαγμένα του στελέχη. Συνεχίζουμε βέβαια να πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν νοσούν σοβαρά, όμως έχουμε κάποια δεδομένα κυρίως απ’ το εξωτερικό όπου η συχνότητα της σοβαρής νόσησης και του συνδρόμου όπου κάνει γενικά φλεγμονή στα παιδιά λίγο αυξάνεται, όπως επίσης έχουν περιγραφεί και περιστατικά παιδιατρικά από παρατεταμένο κορωνοϊό, άρα και το κομμάτι της προστασίας πρέπει λίγο να το αξιολογήσουμε πιο σωστά. Το τελευταίο που μας ανησυχεί είναι ότι τα παιδιά γίνονται ως ένα βαθμό θύματα της όλης κατάστασης της πανδημίας και ενώ όλοι μας προσπαθούσαμε – όλα τα κράτη μέλη – για την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία αυτό δεν ήταν εφικτό. Υπάρχει ένας προβληματισμός μήπως την επόμενη χρονιά πρακτικά οι επιδημίες που θα επομένως παρατηρηθούν σε σχολικούς χώρους μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση και να οδηγήσουν ως ένα βαθμό έστω και περιορισμένα σε κλείσιμο σχολείων κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις