Η παραπληροφόρηση, η κακή πληροφόρηση και η προπαγάνδα συμβαίνουν τώρα σε μαζική κλίμακα και είναι εύκολο να στοχεύσουν σε έναν κόσμο που ζει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του το πρωί στο Συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη - Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία", που συνδιοργανώνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως καθώς η εξάρτηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνεται στο σημερινό περιβάλλον της πληροφορίας, παραμένει εξίσου κρίσιμης σημασίας το να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπός της στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και πολυφωνικών μέσων ενημέρωσης βασισμένων στην ελευθερία της πληροφόρησης και της άποψης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι περιπτώσεις βίας εναντίον δημοσιογράφων, οι περιπτώσεις παράνομων συλλήψεων, διαδικτυακών απειλών, παρενόχλησης, εκφοβισμού, απαγωγής και ακόμη και δολοφονιών αυξάνονται, σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής - Θέλουν να δουν μια διαφορετική Βουλή, λένε οι 'πρωτοεκλεγέντες' Βουλευτές
Πρόσθεσε πως η παλιά αντίληψη ότι οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε πεδία μάχης καλύπτοντας πολέμους, δεν ισχύει πλέον.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα περσινά περιστατικά καταδεικνύουν ότι η έλλειψη ασφάλειας και ακεραιότητας ατόμων, που μας παρέχουν ειδήσεις και πληροφορίες δεν έχει σύνορα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί έμφαση και σε ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός - το ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι υφίστανται περισσότερες επιθέσεις από ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους, πρόσθεσε, και υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους με ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι ανέλαβαν τον σημαντικότερο ρόλο στην επικοινωνία γεγονότων για τον COVID-19, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν μεγάλες επαγγελματικές προκλήσεις και δυσκολίες – από θέματα ασφάλειας της υγείας, μέχρι τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
Οι ψευδείς ειδήσεις, οι υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας και οι αντιεμβολιαστές έχουν προκαλέσει σύγχυση όλους αυτούς τους μήνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, στη βάση, πάντα, δυστυχώς, αβάσιμων ισχυρισμών, σημείωσε.
Επεσήμανε πως οι σωστές και πραγματικές πληροφορίες ήταν - και εξακολουθούν να είναι - το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ιού και η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης παραμένει η κύρια πηγή αξιόπιστων πληροφοριών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ενώ τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι πολλαπλά, η παρουσία της εγείρει νομικές, δεοντολογικές, καθώς και πολιτικές και οικονομικές πολυπλοκότητες.
"Αφενός, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει ευρύτερα, ταχύτερα και πιο στοχευμένα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφετέρου, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη απόψεων, την πρόσβαση σε πληροφορίες και άλλες θεμελιώδεις πτυχές της ατομικής αυτονομίας", ανέφερε.
Είπε πως μια τέτοια εξέλιξη άνοιξε την προοπτική της παραπληροφόρησης με τεράστιο ρυθμό και κλίμακα. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ή να αναρτήσει μια γνώμη ή μια άποψη, ανεξάρτητα από το αν είναι αληθής ή ψευδής, και να προωθήσει την εν λόγω άποψη στην αγορά των πληροφοριών, επεσήμανε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις