ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο εγκρίνει τη γενική του προσέγγιση για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Το Συμβούλιο εγκρίνει τη γενική του προσέγγιση για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για την τροποποίηση του κανονισμού για την ίδρυση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το κείμενο στοχεύει στην ενίσχυση της εντολής του οργανισμού και στη βελτίωση της λειτουργίας του μέσω πιο αποτελεσματικών διαδικασιών.

Το συμβιβαστικό κείμενο περιλαμβάνει στην αρμοδιότητα του οργανισμού τον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, για να ευθυγραμμίσει την εντολή του με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θα διατηρήσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, η οποία θα παραμείνει εκτός της αρμοδιότητας του οργανισμού. Τέλος, το τρέχον πολυετές πλαίσιο για τον καθορισμό του προγράμματος εργασίας του οργανισμού θα αντικατασταθεί από έναν πιο λειτουργικό ετήσιο και πολυετή προγραμματισμό.

Το προτεινόμενο κείμενο είναι κανονισμός του Συμβουλίου που βασίζεται στο άρθρο 352 ΣΛΕΕ, το οποίο απαιτεί ομοφωνία για έγκριση από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν την ειδική νομοθετική διαδικασία, η έγκριση από το Συμβούλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του για το κείμενο.

Η εντολή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζεται σε κανονισμό του Συμβουλίου του 2007. Τον Ιούνιο του 2020, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για την προσαρμογή της εντολής του οργανισμού στη Συνθήκη της Λισαβόνας και την ευθυγράμμιση του κανονισμού με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top