Νέες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Βουλής, αλλά και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το θέμα αναμένονται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα η η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννίτας Δημητρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ η οποία θα υποστηριχθεί μέχρι τέλους από το κόμμα, φαίνεται να ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο, όσο αφορά τις 17 ψήφους του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Ο ΔΗΣΥ έχει προτάξει μια πολύ καλή υποψηφιότητα και αναμένει και άλλες δυνάμεις να την στηρίξουν, ανέφερε το Σάββατο η τέως Βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Ξένια Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής στο περιθώριο δραστηριότητας του ΔΗΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το κόμμα είχε δηλώσει εξαρχής πως δεν θα μπει σε ένα πάρε δώσε για το θέμα και δεν θα κάνει συμβιβασμούς οι οποίοι στο τέλος της ημέρας απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική.
«Εμείς έχουμε ουσιαστικά προτείνει μία επιλογή η οποία στηρίζεται πάνω σε αξιοκρατικά κριτήρια. Έχουμε προτείνει την επιλογή μίας συναδέλφου η οποία έχει αποδείξει την αξία της, που παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας της έχει επιδείξει σοβαρότητα, εργατικότητα και κυρίως ένα μεστό και συγκροτημένο πολιτικό λόγο», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντροπή! Σε άθλια κατάσταση ο τάφος του Κύπριου ηθοποιού Χρήστου Παπαδόπουλου - Άφησε κληρονομιά στο δήμο Λεμεσού ακίνητα εκατομμυρίων
Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν απευθύνεται μόνο στις πολιτικές δυνάμεις, είναι και ένα μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία, «αναφορικά με ποιο τρόπο είναι που πρέπει να κάνουμε πολιτική, με ποιο τρόπο είναι που πρέπει να βάζουμε μπροστά νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα ανατρέποντας τα στερεότυπα, και προτάσσοντας μια γυναικεία υποψηφιότητα αυτή τη φορά».
Ευχήθηκε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν αυτή την πρόταση και βεβαίως να τη στηρίξουν διακομματικά. Παράλληλα είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα πορευθεί με αυτή την υποψηφιότητα μέχρι το τέλος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Βουλής.
Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που τελικά δεν υποστηριχθεί η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, ανέφερε ότι κάθε ένας ας κριθεί σ’ αυτή την περίπτωση, με βάση τις επιλογές που θα κάνει.
Ωστόσο, κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει εκφράσει ακόμα την πρόθεσή του να στηρίξει την υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου.
Το ΑΚΕΛ φαίνεται να απορρίπτει οποιαδήποτε υποψηφιότητα προερχόμενη από τον ΔΗΣΥ.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει το Σάββατο από τις 9:30 το πρωί, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται ότι τη συνεδρία θα απασχολήσει και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής.
Οι τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ ωστόσο για την υποψηφιότητα που θα υποστηριχθεί με τις 15 ψήφους των Βουλευτών του κόμματος, αναμένεται να ληφθούν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αφού υπάρξουν και διαβουλεύσεις με κόμματα.
Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του ΔΗΚΟ για το θέμα της Προεδρίας της Βουλή. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς η τελική απόφαση για την Προεδρία της Βουλής θα ληφθεί τη Δευτέρα στην κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και Γραμματείας.
Το ΔΗΚΟ όπως ανέφερε, έχει ως προτεραιότητά του την υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου.
Ωστόσο για να κερδίσει τη Προεδρίας της Βουλής, το ΔΗΚΟ θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις συνεργασίες που θα του δώσουν τουλάχιστον 9 ακόμα ψήφους πέραν των 9 των δικών του Βουλευτών, ώστε να ξεπεράσει στην τρίτη ψηφοφορία την Αννίτα Δημητρίου που θα υποστηριχθεί από τον ΔΗΣΥ.
Από 4 ψήφους έχουν τα κόμματα ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Δημοκρατική Παράταξη.
Το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε ήδη πως στην πρώτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα διεκδικήσει την Προεδρία του Κοινοβουλίου με Υποψήφιο τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, ωστόσο η στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας έχει αποκλειστεί από τα περισσότερα τα υπόλοιπα κόμματα.
Η ΕΔΕΚ αναμένει τις αποφάσεις και ανακοινώσεις των υπολοίπων κομμάτων, ώστε να συγκαλέσει τα συλλογικά της όργανα για λήψη απόφασης, χωρίς να έχει αποκλειστεί και η υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.
Όπως είχε ανακοινώσει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη «η τελική στάση της ΕΔΕΚ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής θα καθοριστεί με βάση τις αρχές του κόμματος για το συμφέρον της πατρίδας και του λαού».
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, το πρόσωπο που θα εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή με βάσει το πολιτικό παρελθόν και τις ικανότητες, του, την εντιμότητα και το ήθος του, την ικανότητα διαχείρισης σοβαρών κοινοβουλευτικών θεμάτων και την εμπειρία του.
Σε δελτίο Τύπου του κόμματος προστίθεται ότι η ΕΔΕΚ στη βάση των πιο πάνω δεν προτίθεται να εμπλακεί σε παζάρια συναλλαγής για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Τις ανακοινώσεις των υπολοίπων κομμάτων αναμένει και η Δημοκρατική Παράταξη για την λήψη της τελικής της απόφασης για την Προεδρία της Βουλής, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν για διεκδίκηση της Προεδρίας.
Τέλος το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών που έχει τρεις ψήφους στη διαδικασία, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με τον Πρόεδρο του Κινήματος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι το Κίνημα θα διαβουλευτεί και με άλλα κόμματα -εκτός από το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ όπως ανακοίνωσε ήδη- για να γνωρίζει κατά πόσο θα εξασφαλίσει υποστήριξη στην πρώτη ψηφοφορία και αν όχι για το πώς θα πορευτεί στη δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Η κίνηση ματ Αβέρωφ, η αδύναμη υποψηφιότητα Χρίστου, ο Θεοπέμπτου και οι άλλοι… περιμένουμε
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις