ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ τίθενται από 3 Ιουνίου οι νέοι κανόνες για την εισαγωγή μετρητών στην ΕΕ από τρίτες χώρες

Σε ισχύ τίθενται από 3 Ιουνίου οι νέοι κανόνες για την εισαγωγή μετρητών στην ΕΕ από τρίτες χώρες

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, 3 Ιουνίου οι νέοι κανόνες για το σύστημα ελέγχου εισόδου και εξόδου μετρητών στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 


Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ είναι ήδη υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν μια δήλωση μετρητών όταν μεταφέρουν 10.000 ευρώ ή περισσότερο σε νόμισμα, ή το αντίστοιχο σε άλλα νομίσματα ή άλλα μέσα πληρωμής, όπως επιταγές ταξιδιωτών, χαρτονομίσματα κ.λπ.

Ωστόσο, από αυτήν την Πέμπτη, θα εφαρμοστούν ορισμένες αλλαγές που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους κανόνες και θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μεταφορά μεγάλων ποσών μη εντοπισμένων μετρητών .

Πρώτον, ο ορισμός των «μετρητών» σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα επεκταθεί και θα καλύπτει τώρα χρυσά νομίσματα και ορισμένα άλλα χρυσά είδη.

Δεύτερον, οι τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ενεργούν για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μετρητά συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να ζητήσουν να κατατεθεί δήλωση γνωστοποίησης μετρητών όταν εντοπίσουν 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε μετρητά που αποστέλλονται χωρίς συνοδεία μέσω ταχυδρομείου, φορτίου ή ταχυμεταφορών.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές και η εθνική μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε κάθε κράτος μέλος διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των κινήσεων μετρητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παράνομης δραστηριότητας.

Η εφαρμογή των επικαιροποιημένων κανόνων σημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα διεθνή πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top