Δικοινοτικό Σχέδιο που θα δώσει την ευκαιρία σε άνεργους νέους από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να εργαστούν σε επιχειρήσεις της άλλης κοινότητας εξήγγειλαν σήμερα το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ), ως επικεφαλής εταίρος, και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ως εταίρος.
Το Δικοινοτικό Σχέδιο Άσκησης Νέων Ανέργων Επαγγελματιών στην ε/κ και τ/κ κοινότητα θα αποβεί προς όφελος 12 Ελληνοκυπρίων και 12 Τουρκοκυπρίων ασκούμενων καθώς και 24 εταιρειών και οργανισμών στις δύο κοινότητες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Το Σχέδιο παρουσιάστηκε από τα δύο επιμελητήρια σε διάσκεψη Τύπου σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη.
Στόχος αυτού του Σχεδίου ανταλλαγής ασκούμενων, το οποίο περιλαμβάνει τρεις μήνες πρακτικής άσκησης για κάθε νέο, με μηνιαίο εισόδημα €500, είναι να προσφέρει σε Κύπριους νέους μεταξύ 20-35 ετών εργασιακή εμπειρία στην άλλη κοινότητα, με αποτέλεσμα την απόκτηση πολύτιμων επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και άριστη γνώση του εργασιακού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην άλλη κοινότητα.
Σε χαιρετισμό του ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης τόνισε ότι η ευημερία ολόκληρης της περιοχής εξαρτάται από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά τη λύση ακόμα πιο επιτακτική.
Τα δύο επιμελητήρια, είπε, είναι πεπεισμένα ότι μια συνολική λύση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, και ιδιαίτερα της γεωγραφικής περιοχής που καλύπτει την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης ΕΕ.
Τώρα έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με ένα δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο τρόπο, και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, σημείωσε.
Ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι τα δύο επιμελητήρια δεσμεύονται να συμβάλουν ενεργά στη διαδικασία, επισημαίνοντας πως το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για όλους.
Ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ), Φικρί Τορός, εξέφρασε την υποστήριξη του προς τους δύο ηγέτες και σημείωσε ότι ο ρόλος των επιμελητηρίων στη διαδικασία συμφιλίωσης θα ενισχυθεί μόνο με την υλοποίηση έργων που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι κοινότητες θα αποκτήσουν την αναγκαία πίστη για να καταστεί επιτυχής η ομοσπονδιακή Κύπρος, είπε.
Τα πλεονεκτήματα της λύσης είναι πάρα πολλά, συνέχισε ο κ. Τορός, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις για μια καλύτερη και ευημερούσα Κύπρο.
Ο Φικρί Τορός αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες των δύο επιμελητηρίων για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων με τη συμμετοχή τους σε οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά και κοινωνικά προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες για διασύνδεση των φορέων παροχής κινητής τηλεφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.
Σε ό,τι αφορά το δικοινοτικό Σχέδιο που ενεργοποιήθηκε σήμερα είπε ότι θα φέρει κοντά τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους, στους οποίους θα δώσει την ευκαιρία να εργαστούν στην άλλη κοινότητα. “Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περισσότερες προκλήσεις με παρόμοιες ιδέες” συμπλήρωσε.
Το Σχέδιο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου “Leading by Example”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το “Πρόγραμμα Civil Society in Action IV” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα είναι ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις