Να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω την τοξικότητα και να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να συνεργαστούμε για την εξεύρεση συναινέσεων και προώθηση μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος, κάλεσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τους Βουλευτές της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη υπογραφή της Συμφωνίας για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας και την Πρόληψη της Φοροδιαφυγής μεταξύ Κύπρου και Ολλανδίας, ο κ. Πετρίδης συνεχάρη αρχικά όλους που έχουν εκλεγεί στις Βουλευτικές, σημειώνοντας πως αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση, και αυτό που απαιτεί και η κοινωνία και το οποίο έχει δείξει με τις επιλογές της στις εκλογές, είναι η μεγαλύτερη εξεύρεση συναινέσεων, η δημιουργική ζύμωση ώστε να περνούν αυτές οι πολιτικές, είτε λέγονται μεταρρυθμίσεις είτε λέγονται προϋπολογισμού, για να πάει η χώρα μπροστά.
«Αυτό είναι το ζητούμενο, γυρίζουμε μια σελίδα, πρέπει να αφήσουμε πίσω την τοξικότητα, να αφήσουμε πίσω τα πάθη και από σήμερα να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα εκτελεστική εξουσία και νομοθετική εξουσία να συνεργαστούμε, είτε αυτό λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης είτε οτιδήποτε άλλο», είπε και τόνισε πως ο λαός έχει στείλει σαφές μήνυμα σε αυτές τις εκλογές.
Πρόσθεσε πως ο λαός δεν ζητά την άρνηση και την τοξικότητα αλλά τη συνεργασία και τη σύνεση και αν ως θεσμοί του κράτους λάβουμε αυτό το ζήτημα τότε και η χώρα θα πάει μπροστά.
Ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για προώθηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Κυβέρνησης, ο κ. Πετρίδης είπε πως πάντα η Κυβέρνηση πορεύεται με τη διαβούλευση «έστω και αν αυτό δεν το παραδέχονται κάποιοι». «Η ιστορία μας για όλες τις μεταρρυθμίσεις και για όλα τα νομοθετήματα, τα οποία καταθέτουμε και αφορούν ειδικά δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σίγουρα προηγούνται πάντα διαβουλεύσεις και σίγουρα ξέρουν όλα τα κόμματα πως είμαστε στη διάθεση τους να συζητήσουμε θέσεις τους και πολλές φορές δεν ευσταθούν αυτά που λέγονται ότι δεν γίνεται διαβούλευση», είπε ο κ. Πετρίδης και έθεσε ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε ερώτηση για τα προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών το επόμενο διάστημα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε πως αυτά περιλαμβάνονται και στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ακολουθεί και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε πως είναι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι όλες με την ευρεία έννοια της μεταρρύθμισης, καθώς κάποιες δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.
Διευκρίνισε πως η Κυβέρνηση άρχισε ήδη την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πως κάποια από τα έργα έχουν προκηρυχθεί. Όπως είπε και ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει την προκήρυξη κάποιων έργων ενώ έργα που αφορούν την καινοτομία και την ανάπτυξη ήδη τρέχουν. «Δεν περιμένουμε, εμείς ήδη αρχίσαμε να υλοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και ο λόγος που αρχίσαμε να το υλοποιούμε είναι γιατί είναι συμπληρωματικό σε μια ευρύτερη πολιτική του κράτους η οποία άρχισε να υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια», είπε ο Υπουργός σημειώνοντας πως υπάρχουν ορόσημα και χρειάζεται η συνεργασία της Βουλής. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα ξαναρχίσει με όρεξη αυτή η προσπάθεια εξεύρεσης συνεργασιών.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως με την έγκριση του Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία τοποθετείται τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, δηλαδή δύο μήνες μετά την υποβολή του, τότε η Κύπρος θα λάβει το 12% με 13% που αναλογεί σε 150 εκ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως αυτά τα χρήματα, τα οποία θα λάβει η χώρα πριν την υλοποίηση των έργων αποτελούν μια ένεση ρευστότητας. Τα υπόλοιπα χρήματα θα ακολουθήσουν στην βάση των 257 οροσήμων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης και την πρόοδο που ως χώρα θα κάνουμε για να υλοποιήσουμε αυτά τα ορόσημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις