ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ψηφίζουμε στις Βουλευτικές Εκλογές – Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς ψηφίζουμε στις Βουλευτικές Εκλογές – Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Η πολύμηνη κούρσα των Βουλευτικών Εκλογών φτάνει μετά από μήνες στο τέλος της και το πολιτικό σκηνικό στα έδρανα της Βουλής δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί εκ νέου.

Μετά το ρεκόρ υποβολής υποψηφιοτήτων, αρκετά είναι τα κόμματα που ελπίζουν ότι θα μπουν «σφήνα» στη νέα Βουλή.

Η πανδημία που έφερε ο κορωνοϊός τις καθιστά ως τις πιο ιδιαίτερες εκλογές των τελευταίων χρόνων, ωστόσο μέσα από τις κινητές κάλπες διασφαλίζεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα μπορούν να ψηφίσουν.

 

Πώς ψηφίζουμε στις Βουλευτικές Εκλογές

Κάθε εκλογέας έχει δικαίωμα να ψηφίσει μια φορά μόνο. Οι επί καθήκοντι υπάλληλοι εφοδιάζουν κάθε εκλογέα με ένα ψηφοδέλτιο, κατάλληλα σφραγισμένο.

Στο κατώτατο μέρος της στήλης κάθε συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο και κάτω από τα ονόματα όλων των υποψηφίων υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο, στο οποίο ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει το καθορισμένο σημείο, δηλ. «Χ» ή «+» ή «√», για να ψηφίσει το κόμμα της εκλογής του.

Τα ψηφοδέλτια διπλώνονται σαν φυσερό, κατά τρόπο που να ανοίγονται και να διπλώνονται για εύκολη χρήση από τους εκλογείς κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο εκλογέας αφού πάρει το ψηφοδέλτιο του και, αφού οι παρευρισκόμενοι στο εκλογικό κέντρο αντιπρόσωποι των κομμάτων και υποψηφίων διαπιστώσουν ότι το ψηφοδέλτιο δόθηκε στο πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία περιγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, ο προχωρεί ελεύθερα προς τον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται σε κάθε εκλογικό κέντρο και ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, άμεσα, μυστικά και ανεπηρέαστα.

Όλοι ανεξαίρετα οι εκλογείς θα πρέπει να ελέγξουν τα ψηφοδέλτιά τους και να βεβαιωθούν ότι αυτά είναι κατάλληλα σφραγισμένα με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, πριν αποσυρθούν στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας για να ψηφίσουν, καθώς, στην περίπτωση που τα ψηφοδέλτια δεν είναι σφραγισμένα, θεωρούνται άκυρα και δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την καταμέτρηση.

Οι ώρες της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία διεξάγεται άμεσα και μυστικά. Αυτή αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και διακόπτεται για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Επαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ. Σημειώνεται πως, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας στο εκλογικό του κέντρο μέχρι και τα μεσάνυκτα, νοουμένου ότι υπάρχουν εκλογείς έξω από αυτό, οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν.

Ο εκλογέας, για να γίνει δεκτός στο εκλογικό κέντρο και να δοθεί σ' αυτόν ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, θα πρέπει:

(α) Να είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του οικείου εκλογικού κέντρου. Αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο άλλου εκλογικού κέντρου θα καθοδηγηθεί από τους υπεύθυνους της εκλογής ώστε να αποταθεί στο κατάλληλο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

Αν ένα πρόσωπο, που κατέχει τα εκλογικά προσόντα, παρέλειψε να φροντίσει έγκαιρα για την εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο, είναι άσκοπο να συζητά με τους υπεύθυνους του εκλογικού κέντρου. Η διαδικασία για την κατάρτιση του εκλογικού καταλόγου λήγει αρκετά πριν την ημέρα των εκλογών και καμία αλλοίωση ή διόρθωση του καταλόγου μπορεί να γίνει είτε με την προσθήκη ή την αφαίρεση του ονόματος οποιουδήποτε εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο. Ο προεδρεύων υπάλληλος του εκλογικού κέντρου δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να προβεί σε διορθώσεις του εκλογικού καταλόγου. Η εργασία αυτή συντελείται πολύ προηγουμένως από την Υπηρεσία Εκλογών.

(β) Να παρουσιάσει το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς του. Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητας, κανένας δεν μπορεί να ψηφίσει, ανεξάρτητα αν το όνομά του είναι γραμμένο στον εκλογικό κατάλογο.

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εκλογικού βιβλιαρίου, ο εκλογέας μπορεί να το αντικαταστήσει, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον οικείο Έπαρχο ή την Υπηρεσία Εκλογών – Υπουργείο Εσωτερικών. Αίτηση για αντικατάσταση του εκλογικού βιβλιαρίου λόγω απώλειας, μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την προηγουμένη των εκλογών.

(γ) Να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει ψηφίσει προηγουμένως για την ίδια εκλογή.

Οι εκλογείς συμβουλεύονται να βεβαιώνονται προηγουμένως ότι τα ψηφοδέλτια που τους δίδονται είναι τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ψηφίζουν.

Απαγορεύεται να ψηφίζουμε δύο συνδυασμούς και υποψήφιους από άλλους συνδυασμούς

Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα. στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε ένα κόμμα, έστω και αν το κόμμα της εκλογής τους έχει στο συνδυασμό του λιγότερους υποψήφιους βουλευτές από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν στην εκλογική περιφέρειά τους, ή ένα μόνο ανεξάρτητο μεμονωμένο υποψήφιο.

Οι σταυροί προτίμησης

Σε περίπτωση που ο εκλογέας αποφασίσει να ψηφίσει το συνδυασμό ενός κόμματος, μπορεί, επιπρόσθετα, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού αυτού, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που είναι δίπλα από το όνομα των υποψηφίων του. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που καθορίζεται πιο κάτω:

Εκλογική περιφέρεια

Σταυροί προτίμησης

Λευκωσία

5

Λεμεσός

3

Αμμόχωστος

3

Λάρνακα

2

Πάφος

1

Κερύνεια

1

 

Ο Νόμος προβλέπει ότι κάθε εκλογέας δικαιούται να σημειώνει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις έδρες. Όταν όμως υπάρχει υπόλοιπο, μετά τη διαίρεση του ολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με τον αριθμό τέσσερα, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Τονίζεται ότι το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της εκλογής του, δεν είναι υποχρεωτικό.

Ποιοι δικαιούνται σταυρό προτίμησης

Αν ο εκλογέας αποφασίσει να σημειώσει σταυρούς προτίμησης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

(α) Ο Αρχηγός / επικεφαλής του κόμματος δε χρειάζεται σταυρό προτίμησης, καθώς θεωρείται ότι αυτός λαμβάνει τόσους σταυρούς προτίμησης όσοι είναι και οι ψήφοι του κόμματος του οποίου ηγείται. Είναι γι' αυτό το λόγο που δίπλα από το όνομα του Αρχηγού του κόμματος δεν υπάρχει τετραγωνάκι.

(β) Δεν μπορεί να σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Στην περίπτωση που σημειωθούν περισσότεροι σταυροί προτίμησης, θα αγνοηθούν όλοι και δε θα ληφθούν υπόψη. Το ψηφοδέλτιο σε τέτοια περίπτωση θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως κομματική ψήφος, υπέρ του κόμματος στο οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλο κόμμα.

Πότε αλλάζει ένα ψηφοδέλτιο όταν καταστραφεί

Πρέπει να τονισθεί ότι ο εκλογέας οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός, για να μην καταστρέφει από αμέλεια το ψηφοδέλτιο του. Αν όμως από απροσεξία το καταστρέψει, μπορεί να το επιστρέψει στον προεδρεύοντα υπάλληλο ο οποίος οφείλει να δώσει στον εκλογέα άλλο ψηφοδέλτιο, για να μπορέσει να ψηφίσει κανονικά.

Ο εκλογέας, αφού ψηφίσει το συνδυασμό του κόμματος της εκλογής του, θα διπλώσει το ψηφοδέλτιο του και μετά που θα εξέλθει από τον εκλογικό θάλαμο θα το ρίξει στην κάλπη.

Στη συνέχεια ο εκλογέας, αφού πάρει το εκλογικό βιβλιάριο ή την ταυτότητά του, θα απομακρυνθεί από το εκλογικό κέντρο.

Ο εκλογέας, αν από απροσεξία καταστρέψει το ψηφοδέλτιο του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ψηφίσει, μπορεί να το επιστρέψει στον προεδρεύοντα υπάλληλο, ο οποίος οφείλει να του δώσει άλλο ψηφοδέλτιο, για να ψηφίσει κανονικά. Τα φθαρμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται και φυλάσσονται από τον προεδρεύοντα υπάλληλο σε ειδικό φάκελο.

Απαραίτητη η μυστική ψήφος

H ψηφοφορία είναι μυστική και για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα. Σε κάθε εκλογικό κέντρο υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι ψηφοφορίας, όπου ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει ελεύθερα και άμεσα, με κάθε μυστικότητα, το εκλογικό του δικαίωμα.

Μέτρα για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου

Οι θάλαμοί ψηφοφορίας τοποθετούνται με τρόπο που να επιτρέπει στους εκλογείς να ψηφίζουν χωρίς τη θέα των επί καθήκοντι υπευθύνων των εκλογικών κέντρων. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων βρίσκονται σε κάθε εκλογικό κέντρο για να παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σ’ αυτή.

Αφού ο εκλογέας ψηφίσει, διπλώνει το ψηφοδέλτιο του και το ρίχνει ο ίδιος μέσα στην κάλπη, χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανένα τι ψήφισε.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να σημειώσει στο ψηφοδέλτιο οποιοδήποτε άλλο σημείο, εκτός από τα καθοριζόμενα από το Νόμο κατάλληλα σημεία που είναι είτε το «Χ» ή «+» ή «√». Απαγορεύεται ο σχηματισμός οποιουδήποτε άλλου σχήματος ή γράμματος ή αριθμού με το οποίο μπορεί να αναγνωρισθεί η ταυτότητα του εκλογέα.

Απαγορεύεται η αφαίρεση οποιουδήποτε ουσιώδους μέρους ή το σχίσιμο του ψηφοδελτίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top