ΕΛΛΑΔΑ

Εκτιμούμε τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, είπε ο Δένδιας

Εκτιμούμε τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του ΣΑ για το Κυπριακό, είπε ο Δένδιας

Την εκτίμηση της Ελλάδας για την προσήλωση της Ρωσίας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαφρόφ, στο Σότσι.


Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο Υπουργός μου επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Επίσης, εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του «για το γεγονός ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή», όπως είπε.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς και πολυ-επίπεδους δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό και τουριστικό τομέα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι η συμβολή της Ρωσίας «στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου, είναι τεράστιας σημασίας».

«Είχαμε, τέλος, μία ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Οι σχέσεις αυτές δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων», επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

«Επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής Κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων», ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση – την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top