ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολγκούν: Πρόταση για άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων καταθέτει την Παρασκευή η τ/κ πλευρά

Ολγκούν: Πρόταση για άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων καταθέτει την Παρασκευή η τ/κ πλευρά

Στη συνεδρία της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, αύριο, Παρασκευή η τ/κ πλευρά θα καταθέσει πρόταση για τις συνθήκες επαναλειτουργίας όλων των οδοφραγμάτων και αναμένει ένα αποτέλεσμα που θα βασίζεται στα κριτήρια που καθορίζει ο ΠΟΥ, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο ειδικός εκπρόσωπος – διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Εργκιούν Ολγκούν λέγοντας πως οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των διελεύσεων, έχουν φτάσει στο τέλος τους.

 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση, μετά και τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για άνοιγμα των οδοφραγμάτων και πάλι από εβδομάδας, ο κ. Ολγκούν είπε ότι το αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίας της Τεχνικής Επιτροπής για την υγείας θα συζητηθεί την Δευτέρα, 24 Μαΐου, μεταξύ των δύο διαπραγματευτών υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Το αποτέλεσμα που θα βγει αύριο, θα τεθεί προς έγκριση από την πολιτική βούληση στις δύο πλευρές» είπε. Ευχόμαστε αυτό το ευαίσθητο θέμα της υγείας να μην πολιτικοποιηθεί, πρόσθεσε ο κ. Ολγκούν.
 
Ανέφερε ότι στην συνάντηση που είχαν για το θέμα στις 19 Μαρτίου, με εντολή του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ως τ/κ πλευρά είχαν υποβάλλει πρόταση για λειτουργία όλων των οδοφραγμάτων ξανά.

Σύμφωνα με την πρόταση της τ/κ πλευράς να δημιουργηθεί οδικός χάρτης βάσει επιστημονικών δεδομένων, εφόσον το επιτρέπουν οι πανδημικές συνθήκες, είχαν δοθεί εντολές στην Τεχνική Επιτροπή για την υγεία και σε αυτό το πλαίσιο είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνονται οι διελεύσεις όχι μόνο για Τ/κ και Ε/κ, αλλά και για υπηκόους τρίτων χωρών, πρόσθεσε ο κ. Ολγκούν.
 
Λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην «νότια Κύπρο» - όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές – είχε ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, που ίσχυε μέχρι τις 10 Μαΐου. Σημείωσε ότι, όπως και οι Τ/κ παρακολουθούν, τώρα τα κρούσματα στην ε/κ πλευρά έχουν πέσει κάτω από τα 200.
 
«Στο σημείο που φτάσαμε, με τη βελτίωση των συνθηκών Covid-19, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τα δύο πλευρές και οι προσπάθειες εναρμόνισης με τους κανονισμούς πλησίασαν στο τέλος». Ο Εργκιούν Ολγκούν πρόσθεσε ότι το «υπουργείο υγείας» ετοίμασε μια πρόταση στη βάση των προνοιών και κανόνων του ΠΟΥ και του τι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, ώστε να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα και αυτή την πρόταση θα υποβάλλει αύριο προς συζήτηση στην Τεχνική Επιτροπή για την υγεία.
 
Αναμένουμε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα βασίζεται στα κριτήρια που έχει καθορίσει ο ΠΟΥ στην αυριανή συνάντηση, δήλωσε ο τ/κ διαπραγματευτής.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top