Στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης «H Ιστορία έχει πρόσωπο» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τoν Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, άνοιξε από χθες στην πλατεία του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και τον Δήμο Λευκωσίας.
Η εντυπωσιακή αυτή υπαίθρια έκθεση, κάτω από τον τίτλο «Η Ιστορία έχει Πρόσωπο», παρουσιάζεται δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία και φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες, απεικονίζοντας σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, τέλεσαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο κ. Πετρίδης συνεχάρη θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και τον Δήμο Λευκωσίας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίησή της, τονίζοντας πως «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό: στην Ελλάδα, την Κύπρο, τους ομογενείς και τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο». Όπως τόνισε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου «οι ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν πυξίδα για την κοινή μας πορεία για το μέλλον. Η φλόγα της ελευθερίας και οι θυσίες των ηρώων ας είναι ο οδηγός για ένα καλύτερο αύριο».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ανέφερε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά, αλλά και προσωπική τιμή που εγκαινιάζει μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου την ξεχωριστή αυτή έκθεση, η οποία όπως είπε, «αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το μεγαλείο του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. «Όπως συνηθίζω να λέω το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα ηρώων και το δέντρο της δικής μας ελευθερίας έχει ποτιστεί με αίμα πολύ. Η Κύπρος και οι κύπριοι αδερφοί μας αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό του ελληνισμού, του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής ψυχής και της ελληνικής λεβεντιάς και το έχουν αποδείξει περίτρανα, τόσο κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όσο και κατά τη διάρκειάς της». Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε επίσης πως η ημέρα των εγκαινίων, που συμπίπτει με την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε στο νου μας «τα θύματα άλλων φρικτών εγκλημάτων, να αναλογιστούμε το μέγεθος της τραγωδίας για τον ελληνισμό όπως και τον πόνο του θανάτου και του ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές τους εστίες».
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΣ Τράπεζάς Κύπρου, Τάκης Αράπογλου, δήλωσε πως «διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση στεκόμαστε με δέος και υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στις μορφές τους, οι οποίες ζωντανεύουν μέσα από τα ανεπανάληπτα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου επιτελεί εθνικό έργο υψίστης σημασίας και για αυτό έχει και θα έχει την αμέριστη στήριξη της Τράπεζας».
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, εξήγησε πως τα εγκαίνια αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν για ένα ολόκληρο χρόνο, έτσι ώστε να τιμηθεί η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και από το μαρτύριο των Ελλήνων Κυπρίων, τον Ιούλιο του 1821. Όπως είπε «Η έκθεση ‘Η Ιστορία έχει Πρόσωπο’, πέραν από τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα της, μας δίδει ηχηρά και ισχυρά διδάγματα. Αυτοί οι λίγοι που τόλμησαν να τα βάλουν με ένα μεγάλο αντίπαλο, – την Οθωμανική αυτοκρατορία – για να απελευθερώσουν τη χώρα τους, δεν ήταν μόνον οι δυνατοί, οι επώνυμοι και οι εγγράμματοι της εποχής τους. Ήταν, και οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, που είχαν τόλμη αλλά και πίστη στον αγώνα τους. Με τον τρόπο αυτό, αυτοί οι απλοί άνθρωποι, έδωσαν πρόσωπο στην ιστορία».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης τονίζοντας πως ο Δήμος Λευκωσίας θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή του πολιτισμού και στην ανάδειξη της ιστορίας μας: «Στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, δίπλα από την πράσινη γραμμή που κρατά μοιρασμένη την πόλη μας, φιλοξενούνται 22 φωτογραφίες, έργα του Benjamin Mary, που απεικονίζουν σημαντικές μορφές του 1821. Τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση και παραδειγματιζόμαστε από τα μηνύματα, τις αξίες, αλλά και τους ήρωες της. Ιδιαίτερα για το πολύπαθο νησί μας αυτά τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σημαντικά».
Σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, Άρτεμις Σκούταρη, ανέφερε πως το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης. Όπως εξήγησε, «η έκθεση στηρίζεται σε ένα μοναδικό τεκμήριο από τη Συλλογή του Ιδρύματος, με άγνωστα μέχρι πρότινος πορτραίτα Ελλήνων και Κυπρίων που είχαν λάβει μέρος στην Επανάσταση του 1821 ή δραστηριοποιήθηκαν στον πολιτικό και εκκλησιαστικό βίο της Ελλάδας στα μεταγενέστερα χρόνια, την περίοδο βασιλείας του Όθωνα».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει σχέδια, που φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.
Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.
Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.
Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).
Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης: 19 Απριλίου - 31 Δεκεμβρίου, 2021.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις