ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος: Μη αρκετό το ψήφισμα ΕΚ για να οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για Κυπριακό

Άντρος: Μη αρκετό το ψήφισμα ΕΚ για να οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για Κυπριακό

Το «πάρα πολύ σημαντικό», όπως το χαρακτήρισε, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

 
Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λάρνακα και ερωτηθείς για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού το χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό». Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου, είπε, «είχε διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ως εισηγητής από την ομάδα της Αριστεράς για τη διαμόρφωση του σχετικού ψηφίσματος, ένα ψήφισμα το οποίο στέλνει σημαντικά και ισχυρά πολιτικά μηνύματα στην Τουρκία».
 
Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία ότι «αυτό δεν είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στον στόχο τον οποίο θέλουμε, που είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να συνοδευτεί αυτό το ισχυρό πολιτικό ψήφισμα από ενέργειες και πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς, οι οποίες θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή να βρεθεί τρόπος να πείσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις που έχει για λύση δύο κρατών, να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα βέβαια, όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο».
 
Αν δεν τα καταφέρουμε, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «πολύ φοβούμαι ότι θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς την οριστική διχοτόμηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό».
 
Συσσίτιο Λάρνακας
Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Συσσίτιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται εκεί αφού όπως εξήγησε «γίνεται σε καθημερινή βάση εδώ και 13 χρόνια», με χρήματα της υπεύθυνης Στάλως Βονιάτη και των συνεργατών της, ενώ συνεχάρη όλους για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν «γιατί επιτελούν ένα έργο που θα έπρεπε να επιτελεί το κράτος, εάν είχε κοινωνικές ευαισθησίες. Το να παρέχει συσσίτιο για χίλια άτομα καθημερινά για 13 χρόνια, ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι ένας άθλος να παρέχεται ένα πλούσιο συσσίτιο καθημερινά για 13 χρόνια σε 1.200 άτομα» και επανέλαβε ότι «αυτή θα έπρεπε να ήταν η δουλειά του κράτους. Όταν βρίσκεσαι εδώ καταλαβαίνεις το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία, σε μια περίοδο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχουν προβλήματα».
 
Εδώ, συνέχισε «φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από το κράτος και χρειάζεται κάποιοι εθελοντές, ανιδιοτελώς και με πολύ μεγάλο κόστος να αντικαθιστούν το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις».
 
Οσον αφορά την επίσκεψη του στη Βιοτεχνική Λάρνακας, είπε πως «θέλουμε να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί ενώ είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, έχουν πληγεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με τον τουρισμό, σε τουριστικές περιοχές όπως είναι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, της Πάφου» και στις άλλες επαρχίες.
 
Η μεγάλη μας ανησυχία, συνέχισε «είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός από μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορέσει να επαναδραστηριοποιηθεί όταν θα λήξει η πανδημία. Χρειάζονται λοιπόν στήριξη από το κράτος, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο που θα τις βοηθήσει να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ χρειάζεται να συσταθεί και ένας φορέας ο οποίος θα τις βοηθήσει να εξασφαλίσουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
 
Εξέφρασε ακόμα τη λύπη του για το γεγονός ότι «το κράτος δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε στα ζητήματα των ενοικίων, των εκποιήσεων, των εξώσεων και η έκκληση μου προς τον Πρόεδρο είναι να τερματίσει την αναφορά του προς το Ανώτατο Δικαστήριο για τα ζητήματα των εξώσεων. Είναι κρίμα άνθρωποι που δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία να χάσουν και την επαγγελματική τους στέγη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top