Ερευνητές διαπίστωσαν ότι -υπό εργαστηριακές συνθήκες- οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχουν παρόμοια επιφανειακή συνοχή και σταθερότητα με τον αρχικό ιό.
Αυτές οι παραλλαγές που έχει ο κορωνοϊός μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά με απολύμανση και… σχολαστικό πλύσιμο χεριών, θερμότητα και αλκοολούχο διάλυμα. Τα αποτελέσματά της σχετικής έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Infectious Diseases.
Το γεγονός ότι οι ιοί αλλάζουν γενετικά με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστό. Οι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία είναι εκείνες που δίνουν στον ιό κάποιου τύπου πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, του επιτρέπουν να αντιγράφεται/αναπαράγεται ταχύτερα, να γίνεται πιο μολυσματικός ή να αποφεύγει την ανοσοαπόκριση.
Οι βρετανικές και νοτιοαφρικανικές παραλλαγές του κορωνοϊού έχουν συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις που οδηγούν σε αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πιο σοβαρή νόσο COVID-19. «Επομένως, προέκυψε το ερώτημα αν διαφέρουν επίσης από την αρχική παραλλαγή και όσον αφορά την ευαισθησία τους στα μέτρα υγιεινής», εξηγεί ο Toni Meister από το Ruhr-Universität Bochum.
Για τον λόγο αυτό, η ομάδα ανέλυσε πόσο καιρό οι παραλλαγές παραμένουν μολυσματικές σε επιφάνειες από ατσάλι, ασήμι, χαλκό και μάσκες προσώπου. Επίσης εξέτασαν το αν και κατά πόσον καθίστανται αβλαβείς από το σαπούνι, την θερμότητα και το αλκοόλ.
Αποδείχθηκε ότι και οι δύο παραλλαγές, καθώς και ο αρχικός τύπος του κορωνοϊού, απενεργοποιούνται όταν αντιμετωπιστούν με αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητα τουλάχιστον 30% αλκοόλ για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα).
Η Stephanie Pfänder από το Πανεπιστήμιο Ruhr του Μπόχουμ είπε: «Τα κοινά απολυμαντικά είναι επομένως αποτελεσματικά έναντι όλων αυτών των παραλλαγών».
Το ενδεδειγμένο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι επίσης μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το ίδιο ισχύει και με την θερμότητα: μετά από 30 λεπτά στους 56 βαθμούς Κελσίου, όλες οι παραλλαγές του κορωνοϊού καθίστανται αβλαβείς.
Για να εξακριβώσουν αν η σταθερότητα των διαφορετικών μεταλλαγμένων παραλλαγών στις επιφάνειες διαφέρει από την μία στην άλλη παραλλαγή, ανέλυσαν την ποσότητα σωματιδίων μολυσματικού ιού σε επιφάνειες κατασκευασμένες από χάλυβα, χαλκό, άργυρο και σε χειρουργικές μάσκες και μάσκες FFP2 για 48 ώρες.
«Η επιφανειακή σταθερότητα δεν διέφερε μεταξύ των παραλλαγών του κορωνοϊού», επισημαίνει ο δρ. Eike Steinmann από το Τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας στο RUB. «Όπως έχει περιγράφει και σε προηγούμενες μελέτες, ο χαλκός έχει ιδιαίτερα ισχυρό αντιικό αποτέλεσμα». Συμπερασματικά, η ομάδα δεν εντόπισε διαφορές μεταξύ των διαφορετικών παραλλαγών του κορωνοϊού όσον αφορά την ευαισθησία τους στα καθιερωμένα μέτρα υγιεινής.
Από iatropedia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις