Έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές τους τελευταίους 14 μήνες εκφράσεις που αφορούν τη συμπεριφορά μερίδας πολιτών -μικρής ή μεγάλης- ως προς την τήρηση των μέτρων αλλά και των διαταγμάτων.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Εκφράσεις όπως ‘Ανυπακοή των διαταγμάτων’, ‘Απειθαρχία στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας‘, ‘ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά’, ‘χάνεται το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης‘ αλλά και δεκάδες άλλες που έχουν πλέον κουράσει.
Το πρόβλημα όμως κατ’εμένα δεν έπρεπε να εστιάζεται στην ανυπακοή και την όποια απειθαρχία της μερίδας αυτής πολιτών αλλά στις ίδιες τις ανακοινώσεις και εξαγγελίες. Με πιο απλά λόγια, αν θέλεις ο κόσμος να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα μέτρα, φρόντισε να είσαι σοβαρός και εσύ αλλά και τα μέτρα.
Αλήθεια ποια εντύπωση αφήνει σε ένα απλό πολίτη η εξαγγελία ενός σκληρού καθολικού lockdown δύο εβδομάδων -και μάλιστα παραμονές των Πασχαλινών εορτών- την ώρα που τονίζεται πως κλείνουν τα πάντα (λιανικό εμπόριο, εμπορικά κέντρα, κουρεία, πρακτορεία, εκκλησίες);
Σίγουρα για να έχει περιέλθει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σε αυτό το σημείο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ας κάτσουμε στ’αυγά μας.
Έλα που όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις αρχίζουν οι... χαλαρώσεις. Από τον εκκλησιασμό χωρίς πιστούς, φτάσαμε στους 50 εμβολιασμένους στον εσωτερικό χώρο. Στη συνέχεια προσθέσαμε και πιστούς -καθήμενους και με αποστάσεις- στον εξωτερικό χώρο. Μετά καταργήσαμε και το SMS για όλες τις ακολουθίες ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν καταργήθηκε και ο μέγιστος αριθμός ατόμων (50) στον εσωτερικό χώρο με επικαιροποιημένο διάταγμα.
Και προς Θεού, δεν λέω να μην πάει ο κόσμος στην Εκκλησία, να μην προσευχηθεί, να μη βρεθεί στον Οίκο Του Θεού σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Αυτό που λέω είναι απλούστατο.
Για ποιο λόγο διατυμπανίζονται συνεχώς μέτρα που λίγες μόνο ώρες μετά διαφοροποιούνται ή καταργούνται; Από το σκληρό lockdown βρεθήκαμε με χαρτί εργασίας (διακίνηση τουλάχιστον 8 ωρών), εκκλησία χωρίς SMS (2 με 4 ώρες τη μέρα) + μπόνους το 1 μήνυμα στο 8998 (άλλο ένα τριωράκι).
Τι σόι lockdown είναι αυτό;
Και αναφέρω αυτά που είναι και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αφού αλλαγές, διευκρινίσεις και μέτρα που καταργήθηκαν εν μία νυχτί έχουν υπάρξει εκατοντάδες από την αρχή της πανδημίας.
Πως όμως μετά από 14 μήνες περιορισμών περιμένετε να πάρει ο κόσμος τα μέτρα σοβαρά, όταν τα ίδια τα μέτρα... στερούνται σοβαρότητας;
Πόσες φορές λυγίσατε σε πιέσεις και χαλαρώσεις λόγω διαμαρτυριών (από πάρα πολλούς κλάδους και συνδέσμους) κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση του ιού και νέο πισωγύρισμα;
Είναι δυνατόν το μόνιμο πρόβλημα να είναι η απειθαρχία και η ανυπακοή και όχι η παραδοξότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις;
Ποιοι αποφασίζουν τελικά σε αυτή τη χώρα για τα μέτρα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις