Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ενδυναμώνει την Κύπρο ως ανεξάρτητο και αυτόνομο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες θα είναι να μην υπάρξουν μόνιμες αποκλίσεις, ανέφερε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Είπε παράλληλα ότι χρειάζεται επιμονή, ώστε μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση, να διασφαλιστεί ότι με τη νέα κατάσταση πραγμάτων, η Κύπρος θα είναι αυτόνομη, αυτοδύναμη και λειτουργική, καθώς και ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν θα επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.
Ενημερώνοντας το πρωί τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ενόψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών, υπάρχει η διαβεβαίωση από τα Ηνωμένα Έθνη ότι αυτές θα συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Συμπλήρωσε ότι ακολουθεί αύριο το δείπνο των δύο ηγετών, και αναμένεται να ανακοινωθεί μετά η ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει σίγουρα πριν το τέλος Μαΐου.
Αναφερόμενος στη γραμμή που θα κινηθεί η ε/κ πλευρά, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες, αφενός η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και αφετέρου οι συμφωνίες μετά το 1974 που αποτελούν το υπόβαθρο για τη λύση.
Στόχος, είπε, είναι, σεβόμενοι αυτό το πλαίσιο, να καταφέρουμε να το συμφιλιώσουμε με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και με το ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ελευθερίες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που προβλέπει η ΕΕ για όλους τους πολίτες, καθώς και να μην υπάρξουν μόνιμες αποκλίσεις.
Σκοπός, πρόσθεσε, είναι να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα προκαλεί προβλήματα στους πολίτες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτείας.
Αντιπαραβάλλοντας τη λογική της ε/κ πλευράς με αυτή της Τουρκίας, έκανε ακολούθως λόγο για λογική «οδοστρωτήρα» που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να παρουσιάζει μια λογική ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο έργο για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στο φράγμα των Πανάγρων, αλλά και στις εξαγγελίες για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτή τη λογική», προσφέροντας στην τ/κ κοινότητα την προοπτική της ΕΕ, τόνισε.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα της αμφισβήτησης της έννοιας της διζωνικότητας, λέγοντας ότι, σεβόμενος τις αντιρρήσεις, θέτει τον προβληματισμό κατά πόσο η ε/κ πλευρά έχει να προσφέρει κάτι καλύτερο, αλλά και κατά πόσο είναι αυτή η πιο καλή χρονική στιγμή, ενόψει της ανάδειξης του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας αλλά και της επανέναρξης των συνομιλιών.
Παράλληλα, απέρριψε ότι η έννοια της διζωνικότητας συνεπάγεται σύνορα, δύο κεντρικές τράπεζες και άλλα που παραπέμπουν σε χωριστές οντότητες, λέγοντας ότι διζωνικότητα «σημαίνει ότι υπάρχουν δύο περιοχές, τελεία και παύλα».
Η προσέγγισή μας, είπε, είναι απόλυτα ορθολογική, να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο, υπό τις περιστάσεις.
Μίλησε και για τα προβλήματα που απορρέουν από το συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων και είπε ότι για το θέμα υπήρξε επιμονή της τ/κ ηγεσίας, κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των Τ/κ που θέλουν να απαλλαγούν από τους εποίκους.
Είπε ότι θα συζητηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους κάποιες περιπτώσεις που αφορούν εποίκους - όπως για παράδειγμα περιπτώσεις μικτών γάμων - πρόσθεσε όμως ότι για να δεχτεί η ε/κ πλευρά να κάνει αυτή τη συζήτηση, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να επαναπατρίσει τους έποικους που έφερε.
Βολιδοσκόπηση πριν από γεφυρωτικές προτάσεις
Ο Ε/κ διαπραγματευτής αναφέρθηκε και στην ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα στο θέμα των γεφυρωτικών προτάσεων από τα ΗΕ, λέγοντας ότι το σημείο αυτό έχει διασφαλιστεί.
Όπως είπε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα προβαίνει πρώτα σε βολιδοσκοπήσεις των δύο πλευρών και μόνο αν υπάρχει αποδοχή και από τις δύο κοινότητες θα καταθέτει γεφυρωτική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, δεν θα μπορούν τα ΗΕ να πουν ότι η μία ή η άλλη κοινότητα απέρριψε τη γεφυρωτική πρόταση που υπέβαλε.
Αναφορικά με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι πρόκειται για «φιλολογικές συζητήσεις» από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον κατατεθειμένες προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων.
Τα δύο, είπε, δεν είναι εξ ορισμού αντίθετα, αλλά προέταξε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή πραγματικότητα, μετά και την προσπάθεια που καταβλήθηκε για εξορθολογισμό των θέσεων και για ένα πλαίσιο που να συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα άλλα όλα είναι πράγματα του παρελθόντος, ανέφερε.
Εξάλλου, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στις «χιαστί» επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι η επανάληψή τους δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων.
Είπε ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση ήταν χρήσιμη για την κατανόηση των θέσεων της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η θέση που εξέπεμπε η Άγκυρα είναι ότι ενδιαφέρεται πλέον για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, ευνοεί τη λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση μια εργασιακής σχέσης της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, από την Άγκυρα διαμηνύθηκε ότι «θα ήταν περίπου έτοιμοι να ξαναδούν μέχρι και το σύστημα των εγγυήσεων».
Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, διαφαίνεται ότι επανέρχεται η ευρωπαϊκή προοπτική στην Άγκυρα, ενώ η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δείξει ότι θέλει τη διαδικασία στο Κυπριακό. Το θέμα, κατέληξε, είναι κατά πόσο ενδιαφέρονται να προχωρήσει η διαδικασία και να κάνουν προς αυτό και υποχωρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις