ΚΟΣΜΟΣ

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ - H κατάσταση διεθνώς

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ - H κατάσταση διεθνώς

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία Pfizer ετοιμάζει μια εκδοχή του εμβολίου της που θα μπορεί να φυλαχθεί σε "κλασικούς" καταψύκτες, δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

 
Στη Χιλή θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άνδρες.
 
Επιπρόσθετα, νεότεροι Βραζιλιάνοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τον Covid-19, σύμφωνα με μελέτη, ενώ καταγράφηκαν σχεδόν 3.000 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, στην Γερμανία καταγράφηκαν 286 θάνατοι και πάνω από 23.000 κρούσματα, στο Μεξικό καταγράφηκαν πάνω από 400 θάνατοι και περίπου 4.000 κρούσματα σε 24 ώρες.
 
ΗΠΑ
 
Οι HΠΑ ξανά ξεκινούν άμεσα τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 ανακοίνωσαν χθες οι ανώτατες ρυθμιστικές αρχές υγείας της χώρας, τερματίζοντας μια δεκαήμερη αναστολή χρήσης του, που είχε σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης του εμβολίου με εξαιρετικά σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις.
 
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
 
Η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι δήλωσε πως οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναξεκινήσουν αμέσως.  
 
Βέλγιο
 
Η εταιρεία Pfizer ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια εκδοχή του εμβολίου της για την Covid-19 που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός "κλασικού" καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς που χρειάζεται σήμερα, ώστε να είναι ευκολότερη η χρήση του, ανέφερε ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής της, Αλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Μιλώντας στο AFP από το εργοστάσιο της πόλης Πουρς, στο Βέλγιο, όπου παρασκευάζονται τα εμβόλια, ο Μπουρλά δήλωσε "αισιόδοξος" για τις δυνατότητες του σκευάσματος των εταιρειών Pfizer/BioNTech απέναντι στην "ινδική" παραλλαγή του SARS-CoV-2, ενώ υπερασπίστηκε την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός.
 
Όταν ρωτήθηκε αν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό απέναντι στη βραζιλιάνικη και την ινδική παραλλαγή, ο Μπουρλά απάντησε: "Έχουμε ήδη δεδομένα για τη βρετανική παραλλαγή, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική παραλλαγή, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι την ελέγχει καλά (τη βραζιλιάνικη παραλλαγή).
 
Για τη νέα παραλλαγή της Ινδίας, δεν έχουμε δεδομένα αλλά αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε.
 
Χιλή
 
Η Χιλή, που έλαβε μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αποφάσισε να το χορηγεί αποκλειστικά στους άνδρες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 
 
Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας εξαιτίας της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, κυρίως νεότερης ηλικίας. 
 
Η παρτίδα των 158.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έφτασε χθες στη Χιλή είναι η πρώτη που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει στόχο την  ίση πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19. 
 
Η Χιλή είναι μία από τις χώρες που προχωρά με γοργούς ρυθμούς την εμβολιαστική της εκστρατεία.
 
Περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε συνολικό πληθυσμό 19 εκατομμυρίων. 
 
Βραζιλία
 
Νεότεροι Βραζιλιάνοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την Covid-19, με τους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 29 ετών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με μια έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κυβερνητικό βιοϊατρικό ινστιτούτο Fiocruz.
 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός θανάτων από την Covid-19 στις ηλικίες από 20 έως 29 ετών εκτοξεύτηκε πάνω από 1.000% από τις αρχές του τρέχοντος έτους - πριν ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα - έως το πρώτο μισό του Απριλίου.
 
Οι θάνατοι στις ηλικίες 30 έως 39 ετών αυξήθηκαν κατά 819%, ενώ μεταξύ 40-49 ετών κατά 933%, σύμφωνα με τη μελέτη.
 
Η διάθεση των εμβολίων είναι αργή και τα περιοριστικά μέτρα ανομοιογενή από Πολιτεία σε Πολιτεία. 
 
Σύμφωνα με την μελέτη, η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονται με την νόσο είναι πλέον περίπου 58, σε σύγκριση με 62 στην αρχή του έτους. Η μέση ηλικία εκείνων που υπέκυψαν στην ασθένεια μειώθηκε σε περίπου 65, έναντι 72 τον Ιανουάριο.
 
Η μελέτη έδειξε ότι η υγειονομική κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει σοβαρή.
 
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.914 ασθενών με την Covid-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 69.105 κρούσματα του SARS-CoV-2.
 
Γερμανία
 
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23.392 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.268.645, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
 
Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 286 ασθενείς με COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 81.444 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Στο μεταξύ, η Γερμανία εισέρχεται σήμερα σε μια νέα φάση περιορισμών της κοινωνικής ζωής, στην οποία προβλέπεται και ενδεχόμενη επιβολή εθνικού lockdown, μετά την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που ενισχύει τις εξουσίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Την ώρα που πολλές χώρες - όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελβετία-- έχουν προγραμματίσει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα ενεργοποιώντας το "φρένο έκτακτης ανάγκης", το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες. 
 
Μεξικό
 
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.911 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 409 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν.
 
Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 214.504 νεκρούς επί συνόλου 2.323.430 μολύνσεων.
 
Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο -πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας- είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επίσημα επιβεβαιωμένους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top