Μέσα σε κλίμα «αβεβαιότητας και ανησυχίας», όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσέλθει τη Δευτέρα σε ένα ακόμα Eurogroup.
Κατά τις περισσότερες προβλέψεις δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Αναμένει, όμως η κυβέρνηση να δοθεί «ένα θετικό σήμα από τις Βρυξέλλες», ότι οι διαπραγματεύσεις «βαίνουν καλώς», ούτως ώστε να διευκολυνθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτός φαίνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να είναι «ο κατ’ αρχήν στόχος» της κυβέρνησης η οποία, κατά την πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, θα πάει αύριο στον Eurogroup των Βρυξελλών με δύο βασικά επιχειρήματα:
Πρώτον ότι μετά την αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας και την ανάληψη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «πιο διακριτικού ρόλου», έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως παραδέχονται ανοικτά και κοινοτικοί αξιωματούχοι. «Άρα», λέει εδώ η Αθήνα, «δώστε μας μια πίστωση εμπιστοσύνης, χρόνου και ρευστού».
Και δεύτερον ότι για την υπέρβαση των διαφορών που ακόμα υπάρχουν, και είναι στο ΦΠΑ, στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, απαιτείται «βούληση και λύση πολιτική», όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός.
Το μεσημέρι σήμερα, ο κ. Τσίπρας προεδρεύει συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος και θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα πάνε ο Υπουργός Οικονομικών και η ελληνική αντιπροσωπεία στο αυριανό Eurogroup.
Οι θέσεις αυτές εξετάστηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Μετά το πέρας της σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα και με άλλους ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης, σε ενίσχυση της προσπάθειάς του να τους πείσει ότι «η Ελλάδα ειλικρινώς επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό», και ότι γνωρίζει πως «αυτό συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις», αλλά χρειάζεται «και πολιτική στήριξη» από τους εταίρους.
Η πληροφόρηση από κοινοτικούς κύκλους στην Αθήνα είναι ότι η πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «προέχει η επίτευξη συμφωνίας στα κλιμάκια διαπραγμάτευσης». Και αυτή η συμφωνία, συμπληρώνουν, απέχει ακόμα από την οριστικοποίησή της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις