ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Ισραήλ: Συνεχής ο διάλογος Κύπρου-Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων

Πρέσβης Ισραήλ: Συνεχής ο διάλογος Κύπρου-Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων

Η αλληλοκατανόηση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία λίγα χρόνια, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μιχαέλ Χαράρι, σημειώνοντας πως οι ηγεσίες των δυο χωρών βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο, με στόχο να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η γεωργία και ο τουρισμός.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαράρι ανέφερε πως λόγω των προσπαθειών που έγιναν από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ισραηλινών που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε. Σε σχέση με τη συνεργασία των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως και της ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, εξέφρασε την πεποίθηση πως οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία, που συμβάλλει στη σταθερότητα, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερες χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Εξέφρασε την ελπίδα πως μια ημέρα το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Τουρκία θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Για το Κυπριακό, ο κ. Χαράρι επεσήμανε πως μια συμφωνία που είναι θετική και για τις δυο πλευρές θα έχει ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο τόσο για την Κύπρο όσο και για ολόκληρη την περιοχή. Για το Μεσανατολικό,  εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Ερωτηθείς πότε ο Πρόεδρος Αναστασίαδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, ο κ. Χαράρι πως “ο διάλογος και η αλλληλοκατανόηση έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία λίγα χρόνια και δεν νομίζω ότι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα, γιατί (οι δυο ηγέτες) έχουν ένα πολύ στενό διάλογο. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο στις σχέσεις μας, που οι δυο ηγέτες μπορούν να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και να συνομιλούν, αλλά βέβαια αναμένω πως ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ισραήλ σύντομα, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ 

Σημείωσε πως κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν πολλά θέματα, περιλαμβανομένης της περαιτέρω συνεργασίας και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, όχι μόνο στα ενεργειακά θέματα αλλά και σε άλλους τομείς όπως η γεωργία και η τεχνολογία.

Σημείωσε πως το 2014 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, που έφθασαν σχεδόν τις 70 χιλιάδες από περίπου 35 χιλιάδες που ήταν προηγουμένως.

Ο Πρέσβης υπογράμμισε πως για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε προετοιμασία του εδάφους από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών, οι οποίες συνέβαλαν σε ένα “εποικοδομητικό και παραγωγικό κλίμα”, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενες με τον τομέα αυτό εταιρείες να λάβουν τις αποφάσεις τους και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

Ο κ. Χαράρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των Κυπρίων που επισκέπτονται το Ισραήλ. Όπως είπε, γύρω στους 20 χιλιάδες Κυπρίους επισκέφθηκαν το 2014 το Ισραήλ, κυρίως για να πάνε στους Αγίους Τόπους και κάποιοι από αυτούς για ιατρικούς σκοπούς.

Ο κ. Χαράρι ανέφερε εξάλλου πως υπάρχει ουσιαστική αύξηση στο διμερές εμπόριο, σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και τα πλαστικά. Εξέφρασε ικανοποίηση που τα τελευταία χρόνια “κατά κάποιο τρόπο ξανα-ανακαλύψαμε η μια χώρα την άλλη και αναλώσαμε πολύ χρόνο και σκληρή δουλειά για να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας”.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αναμενόμενη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας, ο κ. Χαράρι σημείωσε πως οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών είναι πάρα πολύ σημαντικές, προσθέτοντας πως τώρα που υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ “θα έχουμε μια Τριμερή Συνάντηση αρκετά σύντομα”. Πρόσθεσε πως θα γίνει ενδεχόμενα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Υπενθύμισε εξάλλου πως στο Ισραήλ τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών την κατέχει ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο Πρέσβης είπε πως το θέμα του φυσικού αερίου και της ενέργειας είναι βαρυσήμαντο. “Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως το ενεργειακό ζήτημα είναι μακροχρόνιο καθώς οι αποφάσεις για αυτό παίρνουν χρόνο. Τέτοιες αποφάσεις έχουν τουλάχιστον δυο πτυχές: Είναι οι γεωπολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων και οι εμπορικές αποφάσεις από τις   ιδιωτικές εταιρείες,” πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “αυτό είναι που κάναμε τα τελευταία χρόνια και πιστεύω πως τώρα μπορούμε να πούμε πως Κύπρος και Ισραήλ κατανοούν πολύ καλά το κοινό τους συμφέρον, τη σημασία του να έχουμε αυτή τη συνεργασία σε κάθε τομέα, περιλαμβανομένης ασφαλώς της ενέργειας”

Σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην περιοχή όπως στη Συρία, το Ιράν, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Λίβανο, ο κ. Χαράρι ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως “αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ σημαντικό είναι να παίξουμε ένα πολύ σταθεροποιητικό ρόλο και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία. Στο γεωστρατηγικό επίπεδο πιστεύω ότι υπάρχει μια αρκετά καλή κατανόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κρατών να συνεργαστούμε και πως αυτού του είδους η συνεργασία είναι σημαντική.  Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά ένα πολύ σοβαρό και θετικό τρόπο, γιατί αυτό δεν είναι κάτι εύκολο”.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική πτυχή του θέματος, επεσήμανε πως οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις καθώς είναι αυτές που διαθέτουν τα χρήματα για τα έργα. “Έτσι κατά ένα τρόπο εμείς, οι κυβερνήσεις, προετοιμάζουμε το έδαφος, το πολιτικό κλίμα, προκειμένου οι εμπορικές εταιρείες να πάρουν τις αποφάσεις. Πώς θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, πότε και ποιες θα είναι αυτές είναι δύσκολο να πούμε”, πρόσθεσε.

Ο Πρέσβης επεσήμανε πως “εφόσον στοχεύουμε σε αυτή τη μακροπρόθεσμη συνεργασία, το πιο σημαντικό είναι να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Εφόσον υπάρχει καλή συναντίληψη μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, είμαστε στο σωστό δρόμο. Υπάρχει πολιτική βούληση που πρέπει να επισφραγίζεται ξανά και ξανά, και είναι για αυτό που πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Θεωρώ πως έχουμε πετύχει μια τεράστια πρόοδο στο επίπεδο των κυβερνήσεων και η δουλειά μας είναι να παράγουμε μια καλή θετική ατμόσφαιρα που θα επιστρέψει στους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους”, πρόσθεσε.

Κληθείς να εκτιμήσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, με δεδομένη την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, ο Πρέσβης ανέφερε πως το μήνυμα από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας ήταν πολύ θετικό, αφού υπογράμμισε πως οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή, δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει κανέναν.

“Πιστεύω πως μια σοβαρή περιφερειακή συνεργασία, η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα, θα ενθαρρύνει και άλλους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την προσπάθεια. Βλέπω πως ο ρόλος μας είναι πολύ φιλόδοξος. Εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η συνεργασία είναι σημαντική και θετική για όλη την περιοχή, αυτό θα ενθαρρύνει και άλλους να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μέρα το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Τουρκία θα συνεργαστούν μεταξύ τους, ύστερα από μια μακρά διαδικασία. “Είναι αυτό ένα όνειρο; Ίσως. Αλλά είναι ένα όραμα που μπορεί να επιτευχθεί εάν όλοι μας παίξουμε το ρόλο μας κατά ένα υπεύθυνο, σοβαρό και εποικοδομητικό τρόπο”, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως το Ισραήλ έχει καταλήξει σε συμφωνίες με τους πλείστους των γειτόνων του σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία και με το Λίβανο.

“Πρέπει να έχουμε όραμα, ένα μακροχρόνιο όραμα. Εάν έχουμε όραμα μπορούμε να το προσεγγίσουμε αυτό”, ανέφερε, σημειώνοντας πως συμφωνεί πλήρως με τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων μπορεί να είναι για την Ανατολική Μεσόγειο, το τί ήταν ο άνθρακας και ο χάλυβας για την Ευρώπη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείς αναφορικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του Ισραήλ, ο κ. Χαράρι είπε πως “μας πήρε 12-14 χρόνια από τότε που ανακαλύψαμε τη δυναμική στον τομέα του φυσικού αερίου να φθάσουμε στο σημείο του να το απολαμβάνουμε για κάλυψη των εσωτερικών αναγκών και να ερευνήσουμε τις επιλογές για εξαγωγές”, προσθέτοντας πως χρειάζεται όπως το Ισραήλ οριστικοποιήσει κάποια εσωτερικά θέματα προτού προχωρήσει με την εξαγωγή.

Στην αρχή δώσαμε έμφαση στην εσωτερική αγορά, σημείωσε, προσθέτοντας πως “κατ` ακρίβεια η πτυχή των εξαγωγών δεν είναι πολύ δημοφιλής γιατί οι Ισραηλινοί νοιάζονται πολύ λιγότερο για τα έσοδα από τις εξαγωγές. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτούς είναι οι φθηνότερες τιμές στην εγχώρια αγορά και η ενεργειακή ανεξαρτησία που απολαμβάνουν”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το Κυπριακό και την επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Χαράρι ανέφερε πως υπάρχει τώρα μια θετική ατμόσφαιρα και μια αίσθηση αισιοδοξίας.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία που είναι θετική και για τις δυο πλευρές, θα έχει ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο και για την Κύπρο και για ολόκληρη την περιοχή.

“Γνωρίζω ότι αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Πραγματικά αντιλαμβάνομαι πως η χρονική περίοδος πριν από μια συμφωνία δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες αλλά πιστεύω ότι και οι δυο πλευρές είναι πάρα πολύ αποφασισμένες να προχωρήσουν και να βρουν ένα κατάλληλο συμβιβασμό που μπορεί να επηρεάσει θετικά πάρα πολύ την Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή. Θα συμβάλει σίγουρα στην σταθερότητα στην περιοχή, στην ευημερία”, σημείωσε.

Είπε πως αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσουν τα πράγματα είναι όραμα και αποφασιστικότητα, προσθέτοντας πως “μια συμφωνία αποτελεί εξ ορισμού ένα συμβιβασμό που να   ταιριάζει και στις δυο πλευρές. Διαφορετικά η συμφωνία θα είναι κακή.”

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο Μεσανατολικό, ανέφερε πως πάντα υπήρχε “ένας στενός διάλογος με όλες τις κυβερνήσεις της Κύπρου” και πως “υπάρχει μια πολύ καλή αντίληψη των εξελίξεων στην περιοχή και θεωρώ πως υπάρχει μια γενική αντίληψη πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή να υπάρξει μια άριστη συμφωνία και όχι μια μέτρια συμφωνία”.

“Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται κάτω από ένα κύμα αστάθειας, μια συνεχή κρίση. Είναι μεγάλης σημασίας η συμβολή στην προσπάθεια σταθερότητας και πιστεύω ότι υπάρχει μια καλύτερη αντίληψη στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη, της έννοιας του να είσαι πιο ενεργός προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή”, σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως “θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τους Παλαιστίνιους”.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ως κράτος μέλος της ΕΕ, επεσήμανε πως ο ρόλος της Κύπρου είναι να διασφαλίζει όσο το δυνατό πιο πολύ ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πραγματικά τί συμβαίνει στην περιοχή.

“Η Κύπρος έχει έχει μια πολύ καλύτερη αντίληψη της εσωτερικής δυναμικής σε κάθε χώρα και μπορεί να παίξει και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να υπογραμμίζει τί είναι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή”, σημείωσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top