Στην κρισιμότερη ίσως απόφαση από την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται Κυβέρνηση και Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΕΟΤΕΡΑ: ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Προκύπτει μεγάλη ανατροπή – Όλα έδειχναν LOCKDOWN αλλά ο Αναστασιάδης το απέρριψε
Μετά από ένα ολονύκτιο -χωρίς υπερβολή- θρίλερ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (παρουσία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου) να συναντά και να συζητά ανταλλάσσοντας απόψεις για πέραν των τρεισίμιση ωρών με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα ενώ στη συνέχεια -και παρά το προχωρημένο της ώρας- συνήλθε σε συνεδρία διυπουργική επιτροπή με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Το μόνο που μπορεί να λεχθεί με πάσα βεβαιότητα είναι πως εγκαταλείπεται το μοντέλο των υφιστάμενων μέτρων (που θα είχε ισχύ μέχρι και τις 15 Μαίου) αφού η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι τεράστια οδηγώντας τα νοσηλευτήρια σε οριακά σημεία.
Ο ίδιος ο ΠτΔ κατέθεσε την πρόταση για lockdown ενώπιον της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής, με τα μέλη της να παρουσιάζουν διχογνωμίες όσον αφορά το μοντέλα τις πρόνοιες αλλά και τις αυστηροποιήσεις που θα χρειαστεί να επιβληθούν.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συνέβηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας και στο χθεσινό (Πέμπτη 22/4) Υπουργικό Συμβούλιο αφού δεν υπήρχε πλήρης σύγκλιση απόψεων μεταξύ υπουργών που ζήτησαν άμεσα αυστηρότερο περιοριστικά μέτρα (θέτοντας στο τραπέζι το σενάριο του lockdown) και εκείνων που θεωρούν πως μια τέτοια απόφαση θα είναι καταδικαστική για την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία.
Ο ΠτΔ άκουσε τις διάφορες απόψεις των μελών της επιστημονικής ομάδας που θεωρητικά 'χωρίστηκε' σε 3 διαφορετικά στρατόπεδα. Η πρώτη ομάδα πρότεινε -επί της ουσίας- την αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων με στοχευμένες κινήσεις σε τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Στο συγκεκριμένο όμως σενάριο δε γνωρίζουμε ακόμη ποιοι είναι οι τομείς που θα δεχτούν 'μαχαίρι' ή 'λουκέτο' αφού ίσως μια τέτοια απόφαση ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Η δεύτερη σύσταση αφορούσε την επαναφορά σε ολικό lockdown, με σκληρά μέτρα αλλά κάποιες διαφοροποιήσεις από αυτό του Δεκεμβρίου όμως ακόμη και σε αυτό το σενάριο υπερτονίστηκε πως θα βρεθεί η φόρμουλα για χαλαρώσεις (εκκλησιασμού το Πάσχα, συναθροίσεων σε οικίες) με σκοπό την ψυχολογική ανάταση.
Υπήρξαν και αυτοί που επί της ουσίας επέμειναν στην άποψη τους -με πάρα πολύ μικρές διαφοροποιήσεις- για τη συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να κερδίζει το παραμικρό έδαφος αφού δε μοιάζει ικανό να εξομαλύνει την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Επί τάπητος τέθηκαν πάρα πολλές συστάσεις και απόψεις που αφορούσαν από μείωση του αριθμού ατόμων σε τραπέζι (από 8 σε 4), επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21κ00 μέχρι τις 5κ00, αφαίρεση του έξτρα μηνύματος που έχει δοθεί για το ΣΚ, παρουσίαση αρνητικού τεστ για είσοδο σε γυμναστήρια, κλείσιμο των σχολικών μονάδων για μία έξτρα εβδομάδα (εξαιρουμένης της Γ' Λυκείου) ακόμη και καθολικό κλείσιμο 10 ημερών.
Η Κυβέρνηση έχει τώρα στα χέρια της και το μαχαίρι και το καρπούζι και καλείται να πάρει μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις από την έναρξη της πανδημίας. Δεν αποκλείεται φυσικά να υπάρξουν εκπλήξεις μέχρι την ώρα των επίσημων ανακοινώσεων αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις