Η Κούβα κατέγραψε χθες Πέμπτη νέο ρεκόρ 1.200 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς η άφιξη πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού στη νήσο, όπως αυτό που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, επέτεινε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας αφότου αυτή εκδηλώθηκε στην επικράτειά της.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.207 κρούσματα, ενώ άλλοι 12 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κούβα έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 559 νεκρούς επί συνόλου 97.967 μολύνσεων.
Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται ενώ η Αβάνα έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια, αντί να εισαγάγει ήδη έτοιμα από άλλα κράτη. Δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και ήδη χορηγούνται στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στην Κολομβία, ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 70.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, καθώς κάπου 430 υπέκυψαν σε 24 ώρες - επρόκειτο για νέο τραγικό ρεκόρ, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα - καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί να πνίξει τα νοσοκομεία.
Το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει μέχρι χθες 70.026 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.720.619 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από τον Μάρτιο του 2020. Ο αριθμός των θανάτων (429) ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (420) που είχε ανακοινωθεί μόλις τη Δευτέρα.
Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληρότητας πάνω από το 80% στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων στις κυριότερες πόλεις της. Οι δομές υγείας στην πρωτεύουσα Μπογοτά, στη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και πολλές πρωτεύουσες επαρχιών αντιμετωπίζουν ολοένα εντονότερη πίεση. Για να φρενάρει την εξάπλωση, η κυβέρνηση επιβάλλει απαγορεύσεις της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μεταξύ άλλων μέτρων που ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, από πόλη σε πόλη. Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε πριν από δύο μήνες και πλέον, προχωρά πολύ αργά, με μέχρι χθες μόλις 4 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.027 ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 45.178 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πάνω από 383.000 άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,1 εκατ. ως εδώ. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο - πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ - σε απόλυτα μεγέθη.
Ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, επισήμανε χθες ότι η επιδημιολογική καμπύλη "μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο, με αριθμό θανάτων εξαιρετικά υψηλό". Οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων άρχισαν να απογειώνονται από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική. Παρά τη "φαινομενική σταθεροποίηση" εδώ και μία εβδομάδα, ο Μάουρου Σάντσες προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος οι καμπύλες να ξαναπάρουν την ανιούσα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι συνέπειες των συγκεντρώσεων στη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνουν αισθητές παρά εβδομάδες αργότερα.
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.708 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 498 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 214.095 νεκρούς επί συνόλου 2.319.519 μολύνσεων. Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο -πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας- είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επίσημα επιβεβαιωμένους.
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 537 ασθενείς με την COVID-19, ημερήσιος απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τις αρχές του Μαρτίου του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας. Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας έφθασαν τους 60.620 ως εδώ στο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, 27.216 κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά το ίδιο διάστημα αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στους 2.796.768, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 286.355. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν χθες 4.791 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ φθάνει το 65,6% σε εθνική κλίμακα αλλά εκτοξεύεται στο 75,3% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος κιρες, που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα της Αργεντινής και κάπου 40 κοντινούς δήμους. Π
Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο αριθμός των θανάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 70 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τους 10.063 μέχρι εδώ. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.305 κρούσματα του SARS-CoV-2, που αύξησαν τον αριθμό των μολύνσεων στις 294.138. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο κράτος της βόρειας Αφρικής έφθασε τους 2.630, εκ των οποίων 498 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Από την έναρξη της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης τη 13η Μαρτίου έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους 265.365 άνθρωποι στη χώρα των 11,6 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 27.543 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.245.253, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 265 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων
της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 81.158 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Εξάλλου, τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου στην Αγγλία και την Ουαλία τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Οι κύριες αιτίες θανάτου στην Αγγλία είναι η άνοια και οι ασθένειες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και στην Ουαλία η ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Μέχρι σήμερα συνολικά 33,26 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει μια δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ 11,2 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.729 κρούσματα και 18 θάνατοι που συνδέονται με την νόσο.
Παράλληλα, με φυσική παρουσία 4.000 ατόμων θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα η τελετή απονομής των βρετανικών μουσικών βραβείων BRIT Awards. Θα είναι η πρώτη ζωντανή εκδήλωση με φυσική παρουσία κόσμου σε εσωτερικό χώρο μετά από περισσότερο από ένα χρόνο. Οι παρευρισκόμενοι δεν θα υποχρεώνονται να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις ή να φορούν μάσκες, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης και στη συνέχεια να κάνουν ένα ακόμη τεστ μετά την τελετή. Αυτό αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος δοκιμών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επανεκκίνησης μαζικών ζωντανών εκδηλώσεων μετά το lockdown.
Στη Γαλλία, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι επιβάτες από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή θα τίθενται σε "καραντίνα 10 ημερών", "όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του τεστ τους, θετικό ή αρνητικό" κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλντ Νταρμανέν.
"Η εντολή της καραντίνας θα εφαρμόζεται επί τόπου και στη θέση της δέσμευσης τήρησης μιας απομόνωσης 7 ημερών, η οποία επιβάλλεται σήμερα στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Γαλλία", επισήμανε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Οι ταξιδιώτες αυτοί, συνέχισε, θα πρέπει να δικαιολογούν την άφιξή τους με ένα "τεστ PCR που θα έχουν κάνει λιγότερο από 36 ώρες" πριν αναχωρήσουν και θα εξετάζονται "συστηματικά" εκ νέου με ένα "τεστ αντιγόνων". Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι αυτών των καραντινών θα "είναι ενισχυμένοι" και το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 24 Απριλίου.
Πριν από την επιβίβασή τους, οι επιβάτες θα πρέπει να δηλώσουν στην αεροπορική εταιρεία την περιοχή της καραντίνας στη Γαλλία και να παράσχουν ένα δικαιολογητικό που θα αποδεικνύει την ύπαρξη αυτού του χώρου (κράτηση ξενοδοχείου, έγγραφο κατοικίας...). Εάν τα δικαιολογητικά δεν είναι πειστικά, η αεροπορική εταιρεία θα μπορεί να αρνηθεί στον ταξιδιώτη να επιβιβαστεί, συμπλήρωσε. Ενας νέος έλεγχος των δικαιολογητικών θα διεξαχθεί κατά την άφιξή του. Σχετικά με τον έλεγχο της καραντίνας, ο Ζεράλντ Νταρμανέν διευκρίνισε ότι οι ώρες εξόδου θα είναι μεταξύ 10.00 και 12.00.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η "ινδική" παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο, ανάμεσα σε μια ομάδα φοιτητών που έφτασε αυτόν τον μήνα από την Ινδία στη χώρα, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ, έγινε σήμερα γνωστό από μια επίσημη πηγή στις Βρυξέλλες. Ο Πέδρο Φασόν, επίτροπος της βελγικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και Βέλγους εμπειρογνώμονες.
Συνολικά 20 Ινδοί φοιτητές διαγνώστηκαν θετικοί σε αυτή την νέα παραλλαγή του ιού και τέθηκαν σε καραντίνα, 11 από αυτούς στην φλαμανδική πόλη Καλστ και 9 στην Λουβέν όπου έφτασαν στα μέσα Απριλίου για ένα εκπαιδευτικό νοσηλευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, ήταν θύματα μιας "υπερ-μετάδοσης", ίσως εντός της ομάδας τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με λεωφορείο που τους μετέφερε από την περιοχή του Παρισιού στο Βέλγιο. "Αυτοί οι μαθητές τέθηκαν σε απομόνωση μετά την άφιξή τους. Είκοσι από τους 43 φοιτητές μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί με την `ινδική` παραλλαγή" , έγραψε στο Twitter ο μικροβιολόγος Εμανουέλ Αντρέ από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί συνολικά 132 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα της παραλλαγής αυτής, γνωστής ως B.1.617. Βρετανία και Γαλλία έχουν προσθέσει την Ινδία στις λίστες των χωρών, οι ταξιδιώτες από τις οποίες υποχρεώνονται να μπαίνουν σε καραντίνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις