Παρακολουθούμε -με μεγάλη ομολογουμένως αγωνία- τις τελευταίες ημέρες την επιδημιολογική μας εικόνα να ‘τσαλακώνεται’ οδεύοντας από το κακό στο χειρότερο.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας πρόσθεσε στην ‘μαύρη’ εξίσωση άλλα 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1 νεκρό με την επιδημιολογική καμπύλη να συνεχίζει να κινείται ανοδικά και την εικόνα να παρουσιάζεται ακόμη πιο επιβαρυμένη μέρα με τη μέρα.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Και αν όλο αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα μοτίβο το οποίο -δυστυχώς- έχουμε ζήσει κατ'επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν οι αντιδράσεις επιστημονικής ομάδας αλλά και Κυβέρνησης διαφοροποιούνται.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις αυτού του... deja vu και πολλές φορές χωρίς καν να χρειαστεί η κατάσταση να φτάσει σε τόσο προχωρημένο σημείο σύσσωμη επιστημονική και συμβουλευτική ομάδα σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας ο οποίος με τη σειρά του μετέφερε τη λιστα εισηγήσεων σε Πρόεδρο Αναστασιάδη και Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό την άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Αυτό που με προβληματίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή αφορά τις εξαγγελίες από διάφορους εμπλεκόμενους και αρμόδιους που επί της ουσίας προδικάζουν τη μη λήψη σκληρότερων μέτρων αλλά τη συνέχιση των υφιστάμενων για άλλον ένα περίπου μήνα.
Από τη μία τα Μ.Μ.Ε (μηδενός εξαιρουμένου) αλλά και αρμόδιοι φορείς 'βομβαρδίζουν' τον κόσμο με βαρύγδουπους τίτλους και δηλώσεις του τύπου 'Καμπανάκι κινδύνου, οριακή κατάσταση, νοσηλευτήρια σε απόγνωση, η κατάσταση έχει ξεφύγει, απειθαρχία, φόβος, ανησυχία' και από την άλλη δε διαβλέπουν κανένα λόγο να προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Από τη δική μου σκοπιά αυτό ενδέχεται να έχει δύο ερμηνείες.
Είτε η κατάσταση δεν είναι τόσο οριακή, κρίσιμη όσο παρουσιάζεται (σενάριο που αδυνατώ να πιστέψω παρακολουθώντας καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα), είτε η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα και δε μπορεί να σηκώσει το δυσβάχτο βάρος νέων πιθανών μέτρων που αγγίζουν τα όρια του lockdown.
Οι δηλώσεις δεν συνάδουν με τις κινήσεις που γίνονται ενώ τονίζεται πως ο σκληρός δείκτης της πανδημίας είναι οι νοσηλείες σε ΜΑΦ και ΜΕΘ.
Ο σκληρός όμως δείκτης ήταν πάντοτε οι σοβαρά και κρίσιμα νοσηλευόμενοι όμως σε κανένα από τα προηγούμενα lockdown δεν υπήρξε ουσιαστικά τόσο αυξημένη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που να το δικαιολογεί. Προσθέστε το γεγονός πως σε 3 από τα 6 νοσηλευτήρια η πληρότητα έφτασε ή αγγίζει το 100% και μπορείτε να μπείτε στη θέση μου αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες και τις απορίες μου.
Και να'ταν μόνο αυτά; Από τη μία ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας να τονίζει πως ήταν Κυβερνητική απόφαση το κλείσιμο των σχολείων δηλώνοντας την αντίθεση του, λίγο μετά να συστήνει η επιδημιολογική ομάδα πρωτόκολλο που επί της ουσίας είναι τόσο αυστηρό που μπορεί να ξανακλείσει ένα ολόκληρο σχολείο με ελάχιστα κρούσματα ενώ αργότερα μέλη της επιστημονικής ομάδας (ναι της ίδιας) να αναφέρουν πως με το κλείσιμο των σχολείων για τις πασχαλινές διακοπές τα κρούσματα θα μειωθούν.
Βγάλατε άκρη; Μπα...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις