ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς σχέσεις, πανδημία, εκπαίδευση, στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Γαλλίας

Διμερείς σχέσεις, πανδημία, εκπαίδευση, στην τηλεδιάσκεψη Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Γαλλίας

Η ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και οι κοινές κατευθύνσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη, σήμερα, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, με τον Υπουργό Εθνικής Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας, Ζιαν – Mισέλ Μπλανκέ.

 
Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι «τη διάσκεψη απασχόλησε η λειτουργία της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας στις δυο χώρες και ανταλλάχθηκαν απόψεις, πληροφορίες και εμπειρίες γύρω από το θέμα».
 
Προσθέτει ότι «υπήρξε κοινή αντίληψη ότι εφόσον τηρούνται τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σχετικά ασφαλείς χώροι και θα πρέπει να επιδιώκεται η λειτουργία τους με φυσική παρουσία προκειμένου να εξασφαλισθούν τα καλύτερα δυνατά εκπαιδευτικά αποτελέσματα χωρίς να σημειώνονται μεγάλες απώλειες».
 
Επίσης, «κοινή ήταν η διαπίστωση ότι και στις δυο χώρες οι σχετικοί δείκτες και τα στοιχεία δείχνουν ότι στα σχολεία υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».
 
Με την ευκαιρία, οι δύο Υπουργοί, αντάλλαξαν απόψεις, σχετικά με την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα στη σχολική πρακτική.
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρόσφατες αποφάσεις διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, στο πλαίσιο της «πολιτικής δύο ξένων γλωσσών στο σχολείο».
 
Αναφορά έγινε και στη συνεργασία που αναπτύσσεται για τη θέσπιση διαδικασίας πιστοποίησης της γνώσης της Γαλλικής Γλώσσας/DELF στα σχολεία της Κύπρου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Συζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Γάλλος Υπουργός, «αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θα θέσει η επικείμενη γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ιδιαίτερες αναφορές σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων στην εκπαίδευση στην ‘μετά την πανδημία εποχή’».
 
Aναφορά έκανε και «στον προσανατολισμό για την ανάδειξη της ‘ευρωπαϊκής διάστασης’ στην επιμόρφωση και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών».
 
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας «ευχαρίστησε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση και τον Κύπριο Υπουργό για τη θετική στάση και την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση που κατατέθηκε από τη Γαλλία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Διδασκαλίας της Ιστορίας».
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στη συζήτηση έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας σε αυτό τον τομέα, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
Συζητήθηκε επίσης «η διαπανεπιστημιακή συνεργασία και έγιναν αναφορές τόσο στα συλλογικά ευρωπαϊκά σχήματα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, όσο και στην κινητικότητα φοιτητών, εκπαιδευτικών και ερευνητών μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS+, HORIZON EUROPE, UNIVERSITES EUROPEENNES)».
 
Οι δυο Υπουργοί , «αντάλλαξαν απόψεις και υπήρξε συμφωνία στη βάση και προτάσεων που είχε κάνει παλαιότερα ο Γάλλος Υπουργός ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας των κλασικών γλωσσών -ελληνικά και λατινικά- στο εκπαιδευτικό σύστημα και συζητήθηκε η προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το θέμα».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της ιδιαίτερα στενής σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών έγινε αναφορά και στις συνεννοήσεις και την πρόοδο που γίνεται ως προς την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και γλώσσας που υπάρχει μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, για την περίοδο 2021-2025».  
 
Τέλος, «η τηλεδιάσκεψη κάλυψε θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς χώρου της γαλλοφωνίας και ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις προεργασίες που γίνονται προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στον οποίο ήδη μετέχει».    

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top