ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολές προς Υπ. Εξωτερικών ΗΒ από φιλοκύπριους βουλευτές και Ομοσπονδία ενόψει της πενταμερούς

Επιστολές προς Υπ. Εξωτερικών ΗΒ από φιλοκύπριους βουλευτές και Ομοσπονδία ενόψει της πενταμερούς

Ξεκάθαρη στήριξη σε μια επανενωμένη Κύπρο υπό μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και έκκληση προς τη βρετανική Κυβέρνηση να αντιταχθεί χωρίς περιστροφές στη διχοτομική ατζέντα της Τουρκίας, εκφράζουν με χωριστές επιστολές προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιστολές έχουν απευθυνθεί προς τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη επιστολή, που έχει συνταχθεί από τον Πρόεδρο της APPG για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ κατόπιν συζητήσεων με την Ομοσπονδία, τονίζει με σαφήνεια ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σύμφωνα με «το διεθνές αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή προσθέτει ότι «τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή εξυπηρετούνται καλύτερα έχοντας μία επανενωμένη, σταθερή και αληθινά ανεξάρτητη Κύπρο» και ως εκ τούτου «είναι αναγκαίο το σύστημα των εγγυήσεων που έχει με τόσο άσχημο τρόπο αποτύχει στην Κύπρο στο παρελθόν να καταργηθεί».

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Κύπρο υπογραμμίζει παράλληλα την αρνητική προσέγγιση των προσπαθειών επανένωσης από την Τουρκία, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες απόπειρες γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτή την αφορμή οι υπογράφοντες αναφέρουν πως είναι ξεκάθαρο ότι «δεν μπορούμε να υποτιμούμε ή να υποβαθμίζουμε τις δηλώσεις που γίνονται ή τις προθέσεις που επικοινωνούνται από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δημόσια αξίωση του Προέδρου Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ για διχοτόμηση του νησιού.

Εν κατακλείδι, η βρετανική Κυβέρνηση καλείται από τους βουλευτές να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επερχόμενη συνάντηση και «να σταθεί σταθερά στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», ιδίως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή συνυπογράφεται από την υπόλοιπη ηγεσία της διακομματικής επιτροπής, δηλαδή τους λόρδο Άντονις, τους βουλευτές Πάμπο Χαραλάμπους, Κριστίν Τζαρντίν, Κάρολαϊν Νόουκς, Τερέζα Βίλιερς και τη βαρόνη Μάσεϊ.

Στην επιστολή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών διατυπώνεται η ελπίδα οι συνομιλίες να επιτύχουν πρόοδο προς μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Και εδώ τονίζεται η σημασία της υλοποίησης του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου λύσης με πολιτική ισότητα και με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει παράλληλα ότι «ως σύγχρονη και ελεύθερη χώρα, μια επανενωμένη Κύπρος δε χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις ή ξένα στρατεύματα ως μέρος του πλαισίου ασφαλείας της».

Η επιστολή προτρέπει επίσης τη βρετανική Κυβέρνηση να προσεγγίσει τις συνομιλίες με «ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές θέση ότι η λύση στο Κυπριακό ζήτημα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Καλείται επίσης η Κυβέρνηση του Λονδίνου «να είναι προετοιμασμένη να αποκρούσει δημοσίως απόπειρες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να διχοτομήσουν την Κύπρο και να διαιρέσουν μονίμως το λαό της».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τα κελεύσματα της Τουρκίας περί μόνιμης διχοτόμησης ως «ξεκάθαρη παραβίαση» των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεως του 1960, τις οποίες έχει συνυπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισημαίνονται επίσης οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου, όπως οι απόπειρες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το παράνομο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.
 
Η επιστολή εγείρει επίσης αρκετά αλλά σημαντικά σημεία που άπτονται των επερχόμενων συνομιλιών, όπως η συμμετοχή της ΕΕ και η ανάγκη η επανενωμένη Κύπρος να συνιστά συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top