Αυτή η πολιτεία θέτει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας συστηματικής πρότασης πολιτικής για τον πολιτισμό, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι ότι σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Μεταφορών και Ενέργειας, συζήτησε το νομοσχέδιο «Ο Περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Περί Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021».
Σε αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το κεφάλαιο πολιτισμός η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δεν το έχει αγνοήσει, αντιθέτως το ενίσχυσε συγκριτικά με το παρελθόν.
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων, ότι σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή.
«Μετά από πολλά χρόνια, πραγματικά πολλά χρόνια, γιατί δεν θα παραγνωρίσω να υπογραμμίσω σήμερα ότι και προηγούμενες είχαν κάνει προεργασία, πλην όμως για πρώτη φορά καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας μια όχι πολιτική πρόταση, μια πρόταση πολιτικής, μια θεσμική πρόταση για την κατάθεση της βούλησης αυτής της πολιτείας, - και πολιτεία είναι και η Κυβέρνηση, και η Βουλή και οι πολιτικές δυνάμεις- να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο πολιτισμό μας και στον πολιτισμό γενικότερα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει στο χώρο του πολιτισμού και για αυτό η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά διέθεσε φέτος ένα πολύ μεγάλο κονδύλι, κάτι περισσότερο από 4 εκατομμύρια και είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα των δαπανών που κάνει εδώ και δεκαετίες το κράτος για τον πολιτισμό».
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτή η πολιτεία θέτει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας συστηματικής πρότασης πολιτικής για τον πολιτισμό.
«Εδώ η έμφαση είναι στη λέξη συστηματικής. Πάντα υπήρχαν προτάσεις πολιτικής, πάντα γίνονταν προσπάθειες. Τώρα, θα έχουμε ένα πολιτικό προϊστάμενο, ο οποίος θα ασχολείται πλήρως και μόνο με τα θέματα του πολιτισμού, μαζί με ένα επιτελείο. Μπορεί να μην γίνουν αμέσως θεαματικές αλλαγές, όμως η ανάθεση έργου, το ότι είναι ένα Υπουργείο, ένα Υφυπουργείο το οποίο ασχολείται με τον πολιτισμό, νομίζω ότι δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την έμφαση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι και επειδή βεβαίως «πρέπει να φροντίζουμε και να προβάλουμε την ιστορική κληρονομιά της χώρας, τον αρχαιολογικό πλούτο, αλλά ταυτόχρονα να προωθούμε ως κράτος μιλώ, ως πολιτεία και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε τη δημιουργικότητα, η οποία επαφίεται στην κοινωνία».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα έρθει στη Βουλή και η πρόταση για τη θέσπιση, την αναγνώριση θεσμικά της επαγγελματικής ιδιότητας των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού.
«Είναι εξίσου σημαντικό ορόσημο θεσμικό που θα δώσει ακριβώς παράλληλα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να ασκηθεί καλύτερα η πολιτική», σημείωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας έκανε στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μια προκαταρκτική παρουσίαση σε αδρές γραμμές ποια είναι αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι διαβουλεύσεις έχουν κάνει και με τους διάφορους οργανωμένους φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό.
«Και μέχρι τώρα η υποδοχή, όπως βεβαία και θα το ανέμενε κανείς είναι πολύ θετική. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν θετικά το ότι για τα ζητήματα τους θα υπάρχει πλέον μια πολιτική, θεσμική δομή του κράτους χωριστά», πρόσθεσε και ανέφερε ότι η λογική είναι όπως και τα άλλα Υφυπουργεία, «ότι συγκεντρώνουμε τους πόρους ανθρώπινους, διοικητικούς και βέβαια πόρους προϋπολογισμούς στο τέλος, αλλά συγκεντρώνουμε τους πόρους του κράτους για τον τομέα αυτό σε μια δομή».
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι όσον αφορά το Υπουργείο του, μεταφέρεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.
«Κάτι το οποίο συζητήσαμε, το αναλύσαμε, κάναμε τη διαβούλευση μαζί με το Υπουργείο Παιδείας. Να τονίσω ότι είναι η αρχή, δεν είναι το τέλος η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Και όταν με το καλό δημιουργηθεί θα βελτιώνεται συνεχώς», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, στη δική της τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι σίγουρα η χειροτεχνία είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο έχει τεράστια προοπτική, αλλά αντιμετωπίζει και τεράστιο κίνδυνο.
«Μέσα στους τελευταίους μήνες, που είμαι στο Υπουργείο, κάνουμε τεράστια προσπάθεια για την μη έκλειψη των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Θεωρώ ότι είναι κάτι, το οποίο πρέπει σίγουρα να το δει επιστάμενα το καινούργιο Υφυπουργείο. Υπάρχει προοπτική και στην προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά και στην Κύπρο με την αναβάθμιση του τρόπου που παρουσιάζουμε αυτά τα αντικείμενα, αλλά και κυρίως στην εκμάθηση από τους νέους, οι οποίοι να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτά τα επαγγέλματα, αλλά και την πιθανή επιδότηση εκεί και όπου χρειάζεται είτε μέσω προγραμμάτων της ΑνΑΔ,- όπως μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα-, είτε και με την επιδότηση εκείνων που κατασκευάζουν αυτά τα αντικείμενα με πάρα πολύ τέχνη και πάρα -πάρα πολύ κόπο», σημείωσε.
Σίγουρα, συνέχισε, ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια για να έχει ακριβώς μια συνεχή παρακολούθηση της όλης προσπάθειας.
«Εμείς ως Υπουργείο Εμπορίου θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε από πλευράς της εμπορικής πτυχής, αλλά και των σχεδίων χορηγιών όπου κάνουμε την προσπάθεια για συμπερίληψη και ιδιαίτερη βαρύτητα στα παραδοσιακά επαγγέλματα και την προώθηση της χειροτεχνίας. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι η χειροτεχνία θα μπορέσει να εξελιχθεί πολύ περισσότερο μέσα από αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η κατάθεση των νομοσχεδίων για τη σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
«Επιτέλους, σε αυτή τη χώρα αντιμετωπίζουμε πολύ διαφορετικά το μέγα κεφάλαιο του πολιτισμού. Μέσα από μια δομική πλέον δημιουργία ή μέσα από μια αλλαγή της πολιτειακής δομής, θέλουμε να δώσουμε έμφαση, σε αυτό το τεράστιο ζωτικής σημασίας θέμα που ονομάζεται πολιτισμός. Μας αφορά και αυτό φαίνεται μέσα από την οργανωτική δομή του νέου Υφυπουργείου. Μας αφορά η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μας αφορά επίσης και η ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Οι δύο βασικοί πυλώνες που θα συνθέτουν την οργανική δομή του Υφυπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης θα είναι και η φιλοσοφία της λειτουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι με την αναδιοργάνωση αυτή θα δοθεί εκείνη η πρέπουσα σημασία στο να διαχειριστεί ο νέος Υφυπουργός, η νέα δομή, το νέο Υφυπουργείο, αυτόνομα πλέον και συγκροτημένα την πολιτική πολιτισμού.
«Είναι μια εξέλιξη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το Κοινοβούλιο και εύχομαι γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και να καταλήξει σε ψηφοφορία πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Ωστόσο, αφήνουμε μια παρακαταθήκη έργου, διαλόγου, προβληματισμού στη νέα Βουλή, η οποία καλείται αμέσως μετά τις εκλογές, -αυτοί οι οποίοι θα είναι εκεί-, να έρθουν με τρόπο και με προτεραιότητα που να το ολοκληρώσουν και να το καταστήσουν απόφαση αυτής της πολιτείας, τη σύσταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι η πολιτική απόφαση για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, κρίνεται από το ΑΚΕΛ ως μια θετική εξέλιξη.
«Η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού είχε περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά περιορίστηκε σε γενικές αναφορές εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Την ίδια ώρα δεν ακούστηκαν οι απόψεις των εμπλεκόμενων αφού δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη συνεδρία. Η τελική τοποθέτηση μας επί του νομοσχεδίου ασφαλώς και θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του περιεχομένου του, όπως έχουμε από την αρχή δηλώσει. Εντοπίζουμε κενά και πρόνοιες, τις οποίες κρίνουμε ως προβληματικές», συμπλήρωσε.
Ενδεικτικά, σημείωσε, την μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.
«Εξέλιξη, η οποία δημιουργεί πολιτικά, συνταγματικά, αλλά και τεχνικά ζητήματα. Επισημάναμε, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο, για την μεταφορά του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας στο Υφυπουργείο. Επίσης, σημειώσαμε την απουσία σχεδιασμού για την οργανωτική δομή του Υφυπουργείου. Είναι φανερό ότι για τα πιο πάνω, καθώς και για άλλα ζητήματα επιβάλλεται να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Ως ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συζήτηση στη Βουλή, μεταφέρεται εκ των πραγμάτων τον Ιούνιο, θα αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για να ακούσουμε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, χρειάζεται να αυξηθούν τα κονδύλια για τον πολιτισμό.
«Άλλως πως με ή χωρίς Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του θα συνεχίζουν να υποφέρουν», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή Παιδείας ασχολήθηκε σήμερα με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «επικροτούμε αυτή την προσπάθεια, είμαστε υπέρ».
«Αλλά εκφράζουμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά τη μετακίνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης , Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού «είναι μια σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας».
«Εύχομαι και ελπίζω ότι θα προχωρήσει με την αρμόζουσα ταχύτητα η προσπάθεια εξέτασης. Βέβαια, το νομοσχέδιο μένει παρακαταθήκη για την επόμενη Βουλή και ελπίζω ότι θα επικρατήσει συναινετική διάθεση και δημιουργική πρόθεση, γιατί υπάρχουν αιχμηρά ζητήματα στη δημιουργία αυτού του Υφυπουργείου, όπως είναι η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη νέα πολιτειακή οντότητα. Ευχή μου είναι ότι θα μπορέσει η πολιτιστική πενία και φτώχεια, που χαρακτηρίζει δυστυχώς τις μέρες μας και την κυπριακή κοινωνία, να βρει θεραπεία μέσα από αυτή την καινούργια πολιτιστική οντότητα που θα δημιουργηθεί και θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό στον τόπο μας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις